Nebeske šetnice s kojih se na sve strane pruža nezaboravan pogled postale su izuzetno popularne. Biokovo skywalk u vrhuncu sezone ima doslovno red čekanja od par sati. To ne iznenađuje jer ove staklene staze su pravi doživljaj, pružaju jednu posve drugačiju perspektivu i predstavljaju za mnoge pravi izazov – kročiti ili ne, pitanje je sada. Početkom 2021. otvoren je i prvi skywalk u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u sklopu parka Fortica i pruža nezaboravan pogled na Mostar i okolicu. 

Ova jedinstvena atrakcija visoka je 15 metara, a nebeska šetnica je duga 35 metara. Skywalk Fortica je postavljen iznad padine zbog čega se 15 metara lako u glavi pretvara u 30. 

skywalk_mostar

Na našem road tripu kroz Bosnu i Hercegovinu, proveli smo par dana i u Mostaru, a nebeska šetnica Fortica odmah se našla na popisu must visit mjesta. Mi smo odlučili posjetiti najnoviju mostarsku atrakciju uoči zalaska sunca. Do nje vodi zavojita cesta, a ispred se nalazi prostran šljunčani parking. Oboružaj se strpljenjem i budi na oprezu jer cesta zahtijeva vozačkog iskustva. 

Fortica zapravo nije službeni naziv, no označava brdo koje se nalazi na istoku grada Mostara. Vrh je od grada udaljen 5 kilometara. Ako iz pravca sjevera stižeš magistralom M-17, vidjet ćeš oznake za park. Također lokaciju možeš ukucati u navigaciju. Od grada je potrebno oko 10-ak minuta vožnje do samog vrha.

skywalk_mostar3

Osobno se ne bojim visine, no isto tako ne mogu reći da mi je u planinama pored provalija uvijek ugodno. Bez obzira na neugodan osjećaj kojeg povremeno imam kada je visina u pitanju, bez problema sam uživala u 35-metarskoj šetnici, čak i uz gledanje kroz stakleni pod. Doživljaj je jedinstven, a pogled uistinu nezaboravan. Mnogima, doslovno, oduzima dah. 

Skywalk Fortica ne naplaćuje ulaz, a pored same šetnice nalazi se planinarski dom gdje možeš sjesti, naručiti piće i uživati u jednom od definitivno najljepših pogleda na Mostar.  

skywalk_mostar

No, nije nebeska šetnica jedina atrakcija parka Fortica. Za one željne adrenalinske avanture tu je zip-line kojeg čine dvije sajle dužine jednog kilometra, a nalazi se na nadmorskoj visini od 510 metara. Početna točka je ispred planinarskog doma i skywalka, a završava na strmim stijenama sportskog penjališta. Cijena vožnje iznosi 40 km (s jedne točke na drugu i nazad), a u cijenu je osiguran i prijevoz natrag do planinarskog doma. 

Kako je nastao park Fortica i što sve još možemo očekivati?

Kako Outdoors.ba piše sve je počelo 2014. kada je osnovano brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar koji su htjeli poboljšati turističku ponudu svog grada. Kako su se biciklima vozili na tom tijelu Fortice, shvatili su da je potrebno očistiti divlje deponije i urediti dotični prostor. 

skywalk_mostar

Stari, urušeni talijanski bunker iz Drugog svjetskog rata pretvorili su u planinarski dom, izgradili zip-line, osposobili brojne biciklističke staze, otvorili skywalk, a ekipa planira ponudu obogatiti i adrenalinskom ljuljačkom i izgraditi dva nova zip-linea.

Park Fortica obogatio je turističku ponudu grada Mostara. Ovo je atrakcija koju, bez obzira na tvoj odnos s visinom, trebaš posjetiti. Vjeruj mi, tih 35 metara nećeš tako lako zaboraviti.

mostar_vodic
blagaj_tekija

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Bosne i Hercegovine:

  1. bosna_i_hercegovina
  2. lukomir_
  3. blidinje_jezero
  4. titov_bunker_konjic
  5. lukomir
  6. mostar_stari_most
  7. vrelo_bune_tekija

Comments are closed.