Zastani na trenutak i zamisli sljedeći prizor – tanjur s domaćom tjesteninom čija crvena boja umaka i preko fotke miriše na najsočnije rajčice netom ubrane iz vrta. Pored tanjura je boca crnog vina i dvije čaše, a iza tog prizora se protežu maslinici, vinogradi i čempresi. Vjerojatno ne moram dodatno objasniti lokaciju opisanog prizora. Toskana u jednoj slici.

Opisani prizor se čini poput idealnog godišnjeg odmora iz snova koji je samo moguć na razglednici. I, onda, se i sam nađeš kako uživaš u najbolje pripremljenoj pašti uz aromatično crno vino, a ispred tebe se proteže priroda koja kao da je provučena kroz najljepši filter. 

toskana_chianti

Toskanu sam posjetila prvi put prije par godina putem turističke agencije. Bio je to klasično posložen turistički aranžman koji te vodi na najpopularnija mjesta ovog dijela Italije s kojim tek zagrebeš površinu ove popularne turističke destinacije. 

toskana_sorano

Već tada sam poželjela sjesti u auto i posve opušteno istražiti brežuljke, pitoreskna sela, vinograde i drevne dvorce… Maknuti se iz gužve i doživjeti taj trenutak s čašom u ruci. Je li uopće moguć ili je to samo odlično plasirana turistička reklama?

Odlučili smo posjetiti Toskanu na najbolji mogući način – sjesti u auto, proći sve njene regije, doživjeti vrevu poznatih atrakcija, ali i uspavanost zaboravljenih sela. 

toskana_val_d_orcia

U 12 dana smo prošli oko 2.000 km, posjetili smo glavne turističke destinacije, ali i još uvijek nerazvikana mjesta, planinarili, istraživali zaboravljene gradove i ulice drevnih Etruščana, prolazili kroz polja makova i pšenice, odmarali umorno tijelo u sumpornim termama, uživali u djelima jednih od najpoznatijih umjetničkih velikana, penjali se na brojne tornjeve i upijali nezaboravne poglede na prepoznatljive toskanske vizure, uživali u savršeno pripremljenoj tjestenini, degustirali brojna vina…

toskana_pisa

Toskana je jedna od rijetkih destinacija u kojoj atmosferu ima i turistima natrpan glavni trg Firence, ali i malo selo na samom jugu gdje od podne do sedam navečer apsolutno ništa ne radi i na čijim ulicama u tom periodu nećeš vidjeti nikoga. 

Toskana je stvarna. Vibrantna i živa, ali i smirena i uspavana, mirisna i ukusna. Ovaj dio Italije nudi sve što srce poželi – bogatu povijest i kulturu, nestvarnu prirodu, slasna jela i opojna vina. 

toskana_val_d_orcia

Nikad neću zaboraviti trenutak kada smo ugledali noćno izdanje pitoresknog gradića Pitigliano, kada smo se penjali na Kosi toranj u Pisi, kada smo ugledali sve nijanse zelene boje na brežuljcima u Val d’Orcia, kada smo probali svoje prvo chianti vino, kada smo zakoračili na “potonule” ceste drevnih Etruščana, kada smo jeli sendvič na glavnom trgu u Sieni, kada smo ugledala nebo koje čini krov ruševne opatije San Galgano

Cijela Toskana je poput žive razglednice, a ti si na njoj glavni protagonist.

toskana_kolaz

Istraži još priča iz Italije:

  1. cinque_terre_italija
  2. dolomiti_seceda
  3. jezera_dolomiti
  4. tarot_garden_toskana
  5. venecija-min