Cinque Terre se definitivno ubrajaju među najpopularnije turističke destinacije Italije. A svi znamo kako imaju jaku konkurenciju jer Italija obiluje predivnim atrakcijama. 

Cinque Terre sam posjetila u dva navrata. Prvi put u grupi s turističkom agencijom prilikom putovanja u Toskanu, a drugi put samostalno kada doživjela i onu turistima manje poznatu stranu ove atrakcije – prohodala sam otvoreni dio staze Sentiero Azzuro, odnosno Blue Trail. Kako bi što jednostavnije organizirao svoj put u ovu popularnu talijansku destinaciju, donosim korisne i praktične informacije iz prve ruke.

Kako doći do Cinque Terre?

Posjetitelji najčešće u Cinque Terre dolaze iz grada La Spezia otkuda vozi takozvani Cinque Terre Express vlak. On povezuje gradove La Speziju i Levanto. Mi smo se dovezli svojim osobnim automobilom kojeg smo ostavili u garaži željezničkog kolodvora (nipošto nemoj zaboraviti sa sobom ponijeti karticu parkinga jer je ona potrebna za otvaranje vrata garaže u kasnim popodnevnim/večernjim satima). Parking smo platili 15 eura za cjelodnevni izlet. 

cinque_terre_italija1

Do Cinque Terre iz pojedinih gradova možeš doći i vlakom. Primjerice, iz Firence i Milana vlak vozi tri sata. 

Koliko iznosi karta za vlak za Cinque Terre i koliko često on vozi?

Dotični vlak vozi svaki dan u razmaku od oko 15-ak minuta od kraja ožujka do početka studenog. Izvan tog perioda vlak vozi jednom do dva puta u satu. Jednosmjerna karta iznosi 5 eura za odrasle i 2.50 eura za djecu od četiri do 11 godina. Međutim, ako planiraš posjetiti više od jednog sela, najviše se isplati kupiti dnevnu Cinque Terre Train karticu koja iznosi 18.20 eura za odrasle, a s njom dobivaš i pristup planinarskim stazama. Pristup stazama se inače naplaćuje 7.50 eura po glavi. 

cinque_terre_italija

Izvan udarne sezone, odnosno tijekom zimskih mjeseci, isplativije je kupiti kartu u jednom smjeru koja tada iznosi 2.50 eura, a pristup planinarskim stazama je besplatan. 

Vožnja između sela traje kratko. Primjerice, samo od La Spezije od najudaljenijeg sela Monterosso vožnja traje oko 20-ak minuta. Između pojedinih sela vožnja traje svega par minuta. Posljednji vlak vozi oko ponoći, a na službenoj stranici možeš provjeriti plan vožnje vlaka. 

Gdje kupiti ulaznicu za Cinque Terre?

Čovjek bi rekao da u 21. stoljeću sve možemo kupiti online, no to nije slučaj kod karte za vlak za Cinque Terre. Kartu i Cinque Terre Card možeš kupiti na svakoj željezničkoj postaji u svim Cinque Terre selima, u Levantu i La Speziji. 

cinque_terre_italija

Kada stigneš kod glavnog ulaza na željeznički kolodvor u La Speziji, uputi se do prvog perona gdje se s desne strane nalazi ured. Pripremi se na veliki i prije svega spori red. Naime, većina turista uopće nije upoznata s informacijama o Cinque Terre, a kako je taj ured namijenjen i informacijama, ali i kupnji suvenira, čekanje zna potrajati.

Na kojem peronu stoji vlak za Cinque Terre?

Vlak za Cinque Terre nikad ne stoji na istom peronu, stoga dobro prati obavijesti na kolodvoru. Ako ideš iz La Spezija, traži vlak za Levanto, a iz Levanta za La Speziju. No, nikad nećeš pogriješiti jer se na peronu za Cinque Terre uvijek nalazi velika gužva. 

Jesu li dopušteni psi u Cinque Terre?

Psi su dobrodošli u Cinque Terre. Za pristup vlaku, svi psi trebaju biti na uzici i imati brnjicu. Mali psi putuju besplatno, dok za velike pse trebaš kupiti kartu koja iznosi pola regularne karte za odrasle. 

Put s malom djecom u Cinque Terre

Ako planiraš posjetiti Cinque Terre s bebom, najbolje je da kolica ostaviš u automobilu i odlučiš se za nosiljku. Naime, naselja u sklopu Nacionalnog parka su uklesana u stijene, a to ujedno znači mnogo, mnogo i još na to mnogo stepenica. 

Pripremi se na velike gužve

Nacionalni park Cinque Terre privlači izuzetno veliki broj turista tijekom cijele godine, a posebno gužvovito postaje tijekom ljetnih mjeseci. Stoga zaboravi da ćeš uživati u miru polupraznih ulica jer većina fotografija koje vidiš po društvenim mrežama su nastala u rane jutarnje sate, a često brojni influenceri brišu ljude iz kadrova. U Cinque Terre ćeš uvijek, ali uvijek vidjeti veliki broj ljudi. 

cinque_terre_italija2

No, ipak postoji način na izbjegneš ogromne gužve. Izbjegavaj ljetne dane i svoj put organiziraj u proljeće i jesen. Svoj mir potraži izvan “vodećih” uličica. Naime, čim se odmakneš od popularnih dijelova, svako od pet sela nudi dašak svog skrivenog mira i kutak samo za tebe. Corniglia je najmirnije selo unutar Parka gdje se nalazi manji broj turista.

Izbjegni gužve u Cinque Terre na jednoj od planinarskih staza

Najmanje ljudi ćeš vidjeti na planinarskim stazama koje povezuju sela. Mi smo se odlučili prohodati jedine dvije otvorene dionice Blue Traila (drugi dio je zatvoren zbog odrona koji su se dogodili 2011. nakon velikih poplava). Ako se otisneš na stazu koja povezuje Monterosso, Vernazzu i Cornigliju otkrit ćeš jednu posve drugu stranu ovog Parka. Netaknuta priroda, potočići, vinogradi, osamljene kućice i nezaboravni pogledi čekaju te na dotičnoj stazi. 

U sklopu Nacionalnog parka postoje i druge staze, a sve informacije o dionicama, kilometraži i težini možeš pronaći na njihovoj službenoj stranici. Uz Cinque Terre Train karticu ulaz na planinarske staze je besplatan, a inače se naplaćuje 7.50 eura. Na pristupima stazama stoje kućice na kojima se provjerava imaš li važeću kartu ili trebaš platiti ulaz. U zimskim mjesecima pristup planinarskim stazama je besplatan. 

blue_trail_cinque_terre

Je li dovoljan jedan dan za Cinque Terre?

Jedan dan je posve dovoljan za obilazak svih sela u sklopu Nacionalnog parka Cinque Terre. Mi smo, primjerice, nakon gubljena na autocesti (promašili smo skretanje) i čekanja u dugom i zamornom redu za kupnju karte, stigli u Monterosso oko 12.30 h, gdje smo nešto pojeli, popili piće te se uputili Blue Trail stazom sve do Corniglije gdje smo sačekali bus i vlakom nastavili obilazak ostatak sela. Svoj izlet smo završili oko osam navečer. 

Jesu li Cinque Terre skupe?

Cinque Terre imaju cijene poput većine talijanskih turističkih atrakcija, no pojedina mjesta, pogotovo ona s pogledom, imaju nešto više cijene. Mi smo za ručak u Monterossu uzeli focapizzu (kako je od milja zovu), a dva komada smo platili tri eura. Preporučujem da svratiš u Il Frantoio gdje u redu čekaju i lokalci. 

cinque_terre_hrana

Pivo i capuccino u istom mjestu su iznosili 8,50 eura (računaj da je alkohol, posebice pivo, skupo diljem Italije). U Vernazzi smo uzeli svako po dvije kugle sladoleda, a to nas je koštalo šest eura. U Manaroli smo nakon hajka platili četiri piva 13 eura. Planirali smo večerati u Riomaggiore, no nisu nam se svidjele recenzije za nas cjenovno prihvatljive restorane, a jedina dobra pizzerija je bila puna te smo od toga odustali. 

Kupanje i plaže u Cinque Terre

Kupanje u Cinque Terre je, naravno, dopušteno i ono je moguće u svim naseljima koja se nalaze uz obalu, izuzev sela Corneglia koje se nalazi na vrhu litice. Klasičnu dugu plažu ima samo Monterosso koje je poznato kao destinacija za kupanje. Malu plažu u samom centru ima i Vernazza, dok u Manaroli i Riomaggioreu se možeš kupati skakajući sa stijena i mulića. Stoga, ako se želiš osvježiti, ponesi i kupaći kostim. U tom slučaju Monterosso ostavi za zadnju destinaciju gdje ćeš naći dobrodošlo osvježenje na kraju izleta. 

cinque_terre_italija

Dobro provjeri recenzije restorana/barova 

Kako su Cinque Terre prije svega turističko mjesto, prevara, odnosno loše usluge ima na svakom kutu. Stoga prije nego se odlučiš negdje sjesti na ručak/večeru, prvo online provjeri recenzije i komentare. Nemoj da te lijepi pogled zavede te da na koncu platiš veliku cifru za lošu uslugu. 

Bez obzira na gužve i izuzetno veliku popularnost ovog mjesta, svaki putoholičar bi trebao posjetiti Cinque Terre. Pri tome budi pametan i nemoj se ponašati poput klasičnog turista. U recenzijama sam također uočila kako veliki dio baš turističkih restorana ne primaju kartice ako je narudžba ispod 30 eura. 

Putuj izvan udarne sezone, čitaj recenzije, zaviri u male uličice i otisni se na neku od staza – tako ćeš doživjeti Cinque Terre na najbolji način, a horda posjetitelja neće biti tvoja prva asocijacija na ovu poznatu talijansku atrakciju. 

cinque_terre_vodic

Otkrij još zanimljivih priča iz Italije:

Related Posts

  1. toskana_italija
  2. dolomiti_seceda
  3. napulj_hrana
  4. toskana_val_d_orcia