Toskana se s razlogom ubraja među najpopularnije destinacije Italije. Ova talijanska regija nudi pregršt sadržaja, od bogate povijesti i kulture, do predivne prirode, ukusne hrane i odličnog vina. 

Toskanu svaki ljubitelji putovanja treba posjetiti barem jednom u životu. Osobno sam ovaj dio Italije posjetila u dva navrata i to na posve drugačiji način. Prvi put sam upoznala Toskanu putem turističke agencije na svega par dana, a drugi put sam tijekom 12 dana road tripa istražila sve njene regije. Ako si odlučio posjetiti Toskanu, prije samo puta prouči sljedeće stavke.

toskana_siena

Kako posjetiti Toskanu – turističkom agencijom ili u osobnom aranžmanu?

Sve turističke agencije nude aranžmane za Toskanu. Oni se ubrajaju među najpopularnije ture za koje se uvijek traži mjesto više. Naravno, uvijek je bolje pojedinu destinaciju posjetiti u vlastitom aranžmanu jer tako možeš prilagoditi put svom tempu. No, zbog čega je upravo Toskana toliko popularna kod turističkih agencija? Jer je to najbezbolnija i najjeftnija opcija. Naime, do Toskane iz Hrvatske ne lete jeftini letovi, stoga do nje moraš doći vlastitim autom. To ujedno znači da u samom startu imaš troškove putovanja i prije nego “startaš” s putom. Put je uz to dug, a talijanski vozači i nisu poznati kao najempatičniji. S druge pak strane turističke agencije vode samo u određene regije Toskane, one najpopularnije i najrazvikanije, a onaj najljepši još uvijek nije na njihovim listama (srećom, rekla bih :D). Stoga ako nemaš financijskih i prijevoznih mogućnosti, dobrodošla opcija je i istraživanje Toskane turističkom agencijom. Ali vjeruj mi, tek tada ćeš poželjeli otisnuti se na road trip.

toskana_val_d_orcia

Kako doći do Toskane i putovati kroz nju?

Do Toskane iz Hrvatske trebaš doći vlastitim automobilom jer ne postoje jeftini letovi za ovaj dio Italije. Također rent-a-car je uvijek dobra opcija, ali s obzirom na to da imamo na raspolaganju vlastiti automobil koji je prikladan za tako dugo putovanje, odabrali smo takav tip putovanja. Toskana je dobro povezana vlakom, no imaj na umu da tako nećeš moći doći do njenih najljepših dijelova. 

Kako je voziti kroz Toskanu?

Najveći problem predstavlja dolazak do same Toskane jer ćeš za to koristiti autocestu. Na njoj vječno vlada gužva, gomila je kamiona, često su radovi, a vozači su agresivni. Pazi dobro na znakove i odvojke jer je često pristup njima kratak. Vožnja kroz samu Toskanu ne predstavlja veći problem, posebice kada se malo makneš od popularnih ruta. Ceste znaju biti uske, mnogo je uzbrdica i nizbrdica, a nije rijetkost da ćeš do pojedinih znamenitosti voziti se makadamom. Pripazi da nikad, ali nikad, autom ne ulaziš u stari centar gradova i naselja jer će se dogoditi da zapneš ili u gužvu, jednosmjernu ulicu ili toliko usku ulicu da ne znaš kako se izbaviti iz nje. Uvijek traži parking koji se nalazi izvan te jezgre. 

toskana_pitigliano-

Koje je najbolje vrijeme za posjetiti Toskanu?

Idealna doba godine za posjetiti Toskanu su proljeće i rana jesen. Tada još gužve nisu ogromne, a temperatura je ugodna. Mi smo Toskanu posjetili sredinom do kraja svibnja, no već zadnje dane je počela vladati nesnosna vrućina kao da je ljeto. Stoga nipošto ne bih preporučila posjetiti Toskanu tijekom ljeta jer će razgledavanje biti zamorno. Također je ljeti smještaj najskuplji. Zimi cijene padaju, ali isto tako varira i radno vrijeme pojedinih atrakcija.

toskana_sorano

Gdje i koji smještaj odabrati?

Mi smo tijekom svog road tripa promijenili četiri smještaja koje smo birali prema željenih atrakcijama, a glavni kriteriji su bili besplatan parking i prihvatljiva cijena. Odlična opcija su smještaji u malim mjestima iz kojih jednostavno možeš posjetiti više atrakcija. Računaj da Firenca ima najskuplji smještaj, stoga biraj lokacije koje su njenoj blizini (to smo mi napravili) ili posjeti ovaj grad vlakom iz drugog grada. Primjerice, iz Lucce se vlakom možeš uputiti na jednodnevni izlet do Firence.Također računaj da smještaj koji ima opciju doručka najčešće neće poslužiti obilan i raznolik stol (pri tome govorim o cjenovno prihvatljivom smještaju), no nemoj se zamarati – Toskana je prepuna pekara koje nude prave male delicije za doručak.

toskana_grosetto

Je li Toskana skupa?

Ovo je najčešće pitanje kada se spomene putovanje kroz Toskanu. Toskana nije jeftnija, no moguće je jeftnije proći. Najskuplja stavka tijekom našeg road tripa su bili smještaj, benzin i cestarina, a na drugom mjestu su ulaznice za mnogobrojne muzeje. Ako želiš posjetiti vodeće atrakcije, najbolja opcija su kombinirane ulaznice za više atrakcija. Prosječno se cijene kreću od 5 do 38 eura za kulturne znamenitosti. Treća stavka je alkohol. Pivo je izrazito skupo, a plaćali smo ga od pet do osam eura za 0,33 l boce. Vino je jeftnije, a najisplativije je naručiti ono kućno koje je izvrsno. Primjerice, možeš već za šest eura dobiti litru dobrog vina. Cijene butelja se kreću od 10 eura pa nadalje. Kava iznosi od 1,5 do 3,5 eura, a cijena jela se kreće od pet do 12 eura za predjela, od osam do 15 eura za tjesteninu, od 15 do 40 eura (najskuplja je fiorentina odrezak) za mesna jela.

toskana_volterra

Parkiranje u Toskani

Kao što sam napomenula, nipošto nemoj voziti u strogi centar gradova i sela u Toskani. Parking uvijek traži izvan stare jezgre, a izvrsno će ti u tome pomoći Google Maps. Postoje tri oznake parkiranja u Italiji/Toskani. Na žuta mjesta se ne smiješ parkirati, plava se naplaćuju, a bijela su besplatna (često su rezervirana samo za stanare). Svakako provjeri da na parkingu ne postoji oznaka da je samo za stanare. Platiti možeš na automatima, a velika većina parkinga je nudila opciju plaćanje preko aplikacije Easypark. Nedjeljom nigdje nismo plaćali parking, no svakako provjeri na licu mjestu. Inače se cijene parkinga kreću oko dva eura po satu (ovisi o lokaciji). 

toskana_pisa

Benzinske i točenje goriva u Toskani

U Toskani ćeš i u manjim mjestima naći benzinske postaje. No, nemoj misliti da su to benzinske kao kod nas. U pitanju su većinom self-service postaje gdje prvo karticom ili gotovinom uplatiš novce na odabranu postaju te nakon toga točiš na odabrani iznos. Često se dogodi da benzinska rezervira s kartice veći, odnosno maksimalni iznos od oko 100 eura, no na koncu se plaća samo točeni iznos.

Gotovina ili kartice u Toskani

U Toskani se na većini mjesta prihvaćaju kartice. Karticama možeš plaćati u trgovinama, muzejima, restoranima, kafićima, parkingu… Ipak uza sebe imaj nešto gotovine, manje iznose i kovanice u slučaju nužde. 

toskana_chianti_brolio

Ulaznice za pojedine znamenitosti

Ulaznice za vodeće atrakacije, poput galerije Uffizi i Kosog tornja u Pisi, je potrebno ranije kupiti jer ne možeš biti siguran da će za dotični dan i sat biti slobodnih karata. Za ostale znamenitosti mogu se karte kupiti u trenutku posjeta. 

Toskana se s razlogom ubraja među popularnije talijanske turističke destinacije. Dopusti da te očara i zavede svim svojim bojama i okusima.

toskana

Nastavi čitati zanimljive priče iz Italije:

  1. cinque_terre_italija
  2. jezera_dolomiti
  3. tarot_garden_toskana
  4. venecija-min
  5. lago_di_sorapis