Izraz rent a car već je svima dovoljno poznat, ali možda ne znaš što on točno znači. U pitanju je engleski naziv za rent-a-car koji u prijevodi znači unajmljivanje automobila na jedan ili više dana. Korištenje rent a car usluge u posljednje je vrijeme sve popularnije, a posebice kod  mlađe vozačke populacije, ali i kod odlazaka na putovanja.

Opcija unajmljivanja automobila postala je sve popularnija i zbog smanjenja cijena zrakoplovnih karata i istraživanja druge zemlje na lakši način, kao što smo mi napravili prošle godine u Norveškoj. Također, Hrvatska ima sve veću potražnju za unajmljivanjem automobila, jednako od turista kao i domaće ekipe koja poželi otići na izlet, ali ima premalen automobil. Prednosti su velike, a što sve moraš znati prije nego što se odlučiš za rentanje auta otkrila mi je ekipa iz enterprise.hr.

Kako unajmiti automobil i kako znati koji ću dobiti u najam?

Ako prvi put iznajmljuješ automobil, možeš otići u željenu rent a car kuću, ali najjednostavnije je unajmiti automobil putem weba na www.enterprise.hr i već u par klikova imaš automobil po svojim željama. Model vozila se ne može odabrati, već se odabire kategorija u kojoj se nalazi nekoliko modela raznih proizvođača.

Rezervacija unaprijed i način plaćanja

Kod unajmljivanja automobila postoje opcije da odmah preuzmeš auto, ali raspoloživost flote ovisi o sezonalitetu i količini posla . Zato je najbolje unaprijed isplanirati vremenski raspored i napraviti rezervaciju kako bi bezbrižno i na vrijeme preuzeo rentani auto. Također, unajmljivanje je moguće isključivo na ime vozača/unajmljivača te se plaća putem kreditne kartice. Zašto ne može gotovina? Jer kuće koje nude ove usluge po zakonu ne smiju uzimati depozit u obliku keša. Kod unajmljivanja automobila, imaj na umu i opciju dodatnog troška kada je depozit u pitanju jer on ovisi o osiguranju kojeg uzimaš prilikom rezervacije. Ako rezerviraš preko enterprise.hr uključeno je osnovno osiguranje, a depoziti se u praksi kreću od 300 eura na više. Dakle, sve što ti je potrebno su važeća vozačka dozvola, osobna iskaznica ili putovnica te kreditna kartica na tvoje ime.

FOTO: Unsplash

Mogu li s unajmljenim automobilom u druge gradove i izvan granica Hrvatske?

Rentani auto možeš unajmiti u jednom gradu, primjerice u Rijeci i ostaviti ga u Zagrebu, ali ćeš za to morati izvršiti dodatnu jednokratnu nadoplatu. Jednako tako, s unajmljenim automobilom možeš otići i na put izvan Hrvatske, ali također uz jednokratnu dodatnu nadoplatu. Također, ako želiš ostaviti automobil u nekom gradu, provjeri s kućom iz koje unajmljuješ automobil gdje im se nalaze poslovnice.

teide_tenerife

Iako kod većine kuća automobil smije voziti samo osoba na čije je ime unajmljen, www.enterprise.hr uz dodatnu jednokratnu nadoplatu nudi mogućnost dodavanja neograničenog broja dodatnih vozača. Ovo je idealno ako se odlazi na duže putovanje koje može biti iscrpljujuće i naporno ako čitavim putem vozi samo jedna osoba.

Kako se mogu osigurati kod rentanja automobila?

Svaka kuća u startu nudi osnovni paket osiguranja u kojem je uključeno i osnovno osiguranje s franšizom ovisno o kategoriji vozila. Osnovno ili kasko osiguranje pokriva samo karoseriju automobila, tako da u slučaju oštećenja drugih dijelova poput prozora, kotača ili interijera auta plaćaš puni iznos popravka štete i bilo kakve administrativne troškove. Zato je dobro uzeti neki od dodatnih paketa koji se mogu ugovoriti uz dnevnu nadoplatu, a time možeš smanjiti ili u potpunosti ukloniti iznos franšize. Ovisno o modelu i potrebama, najbolje je direktno upitati profesionalce.

Bonton unajmljivanja automobila

Kao u svemu u životu, kod rentanja nemoj zaboraviti na kulturno ponašanje. Kada vraćaš automobil, potrebno je napuniti rezervoar na onu količinu goriva koja je dobivena pri iznajmljivanju vozila, a ako to ne napraviš, dodatno će se naplatiti. Također, nemoj iza sebe ostaviti svinjac i smeće već sve ukloni. Naravno, ako su vremenski uvjeti bili loši i auto je prljav od kiše i blata, nije problem jer svi automobili idu na čišćenje nakon iznajmljivanja.

rent_a_car
FOTO: Unsplash

Kao što vidiš, unajmljivanje automobila nije pretjerano komplicirano, a uvelike ti može olakšati poslovne obaveze jednako kao i putovanja za vlastiti gušt. Sve što trebaš je malo organizacije, dobrog planiranja i vrijeme je za nove avanture!

Sve novosti i ponudu enterprise.hr možeš pratiti i na Facebook te Instagram profilima.

Naslovna fotka: Unsplash

*Sadržaj nastao u suradnji s Enterprise Hrvatska.

road_trip

Idealne lokacije za iskoristiti automobil:

  1. uvala_zitna_korcula
  2. tenerife_put
  3. skijanje_sanjkanje_gorski_kotar
  4. venecija-min