Kada netko spomene Istru vjerojatno prvo pomisliš na izuzetno dobru hranu, još bolja vina, male i pitoreskne gradove, ali i turistički popularna mjesta uz obalu. No, Istra ima i jedan poseban svijet koji na prvu nije vidljiv, dobro je skriven i zbog toga je njegovo istraživanje poseban doživljaj. Istarske špilje i jame tvore pravi mali podzemni svijet kojeg prilikom svog idućeg posjeta svakako trebaš istražiti. 

Krški reljef je karakterističan za veći dio Istre. Čak 70% površine ovog poluotoka nalazi se na vapnenačkoj podlozi koja tijekom vremena zbog utjecaja vode mijenja svoj oblik. Rezultat toga je nastanak mnogobrojnih speleoloških objekata, poput špilja, jama i ponora. Smatra se da postoji i do 2.000 takvih objekata. Upravo su se jame i špilje našle i na našem popisu prilikom jednog od mnogobrojnih road tripova kroz Istru. 

jama_baredine

Pet je najpoznatijih podzemnih “gradova” koji su uz stručno vodstvo otvoreni za javnost, a to su jama Baredine, špilja Mramornica, Pazinska jama, Feštinsko kraljevstvo i Romualdova špilja koje je trenutno zbog zaštitnih mjera zatvorena za posjete.

Veliki vodič o glavnim atrakcijama Istre, pročitaj ovdje.

jama_baredine

Jama Baredine – najpoznatiji speleološki objekt Istre

Ako si veliki ljubitelj podzemnog svijeta te obožavaš istraživati jame i špilje, prilikom putovanja u Istru trebaš jednu destinaciju staviti na svoju must visit listu – jamu Baredine. Ova jama je prvi speleološki lokalitet Istre koji je 1995. osposobljen za turističku namjenu, a u međuvremenu je godišnje posjeti oko 90.000 posjetitelja. Brojni su razlozi zbog čega je jama Baredine toliko popularna, a definitivno jedan od vodećih jest činjenica što upravo u njoj možeš vidjeti čovječju ribicu. Jama Baredine je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje je možeš vidjeti u njenom prirodnom staništu. 

jama_baredine

Jama Baredine se od 1986. ubraja u geomorfološki spomenik prirode, a nalazi se u zapadnom dijelu Istre, između Poreča, Višnjana i Tara, nedaleko mjesta Nova Vas. Jama je duboka 132 metra, no to je zapravo dubina do koje je dospio čovjek kroz speleološko istraživanje. Podzemni svijet jame je nastao djelovanjem vode prije otprilike 3 i pol milijuna godina. 

Za posjetitelje je uređenja staza duljine 300 metara koja prolazi kroz pet bogato ukrašenih dvorana, a tura završava kod podzemnog jezera na dubini od 60 metara gdje se nalazi čovječja ribica. Sve dvorane su ukrašene posve nerealnim i predivnim kalcitnim naslagama, stalaktitima, stalagmitima i sigama. 

jama_baredine7
Pogled na podzemno jezero

Više o tome kako je bilo posjetiti jamu Baredine pročitaj ovdje.

 • Cijena: odrasli 10 eur, djeca (5-15 godina) 6 eur, djeca (0-4) besplatan ulaz, studenti 8 eur i seniori 9 eur
 • Radno vrijeme: od početka siječnja do kraja listopada otvorena svaki dan (ostatak mjeseci uz prethodnu najavu). Travanj radni dan od 10-13 h, vikendom od 10-16 h; svibanj  radni dan 10-15 h, vikend 10-17 h, lipanj i rujan svaki dan od 10-17 h, srpanj i kolovoz od 10-18 h, listopad 10-13 h; ulaz svakih pola sata

Pazinska jama i ponor Pazinčice

Kada te put odvede do Pazina ili njegove blizine, odvoji vremena i posjeti Pazinsku jamu. Podno Pazinskog kaštela rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, probija se kroz jamu i nastavlja svoj put prema jugu. 

Ulaz u jamu se nalazi ispod gotovo 100 metara visoke vertikalne stijene, a ulazi se kroz visoku i široku polukružno nadsvođenu špilju. Kanal se u jednom trenutku sužuje, pa širi da bi na kraju tvorio dugu i široku završnu dvoranu sa sifonskim jezerom poznatim i pod nazivom Martelovo jezero. 

Ono je sifonom spojeno sa sljedećim, Mitrovim jezerom, u naravi vodenim kanalom koje završava vodopadom i novim sifonom sa zasad neistraženim nastavkom.

pazinski_ponor

Jama je zaštićeni prirodni speleološki objekt i nije turistički uređena, no svejedno je moguće posjetiti je. Potrebno je unaprijed rezervirati svoj termin, a sami obilazak traje oko dva i pol sata.

Ako želiš proći jednu zanimljivu stazu oko Pazina, sve detalje pročitaj ovdje.

 • Cijena: Odrasli: 230 kn (30 €), djeca (do 18 godina) 190 kn (25 €) (cijena uključuje 2 iskusna vodiča speleologa, kacige i rasvjetu)
 • Radno vrijeme: prosinac i siječanj uz najavu, polasci po dogovoru, od srpnja do rujna u 10:00, 13:30, 15:30  uz obaveznu rezervaciju zbog ograničenog broja posjetitelja

Feštinsko kraljevstvo

Ova špilja upečatljivog imena ima iza sebe zanimljivu povijest. Ime je dobila po anegdoti koja govori kako su se djeca iz okolnih sela u nju dolazila igrati, a kada bi ih odrasli upitali gdje idu oni bi odgovorili u kraljevstvo. 

Zapravo je otkrivena 30-ih godina prošlog stoljeća i to posve slučajno. Tijekom sadnje vinove loze je kramp propao u zemlju stvorivši rupu koju je bilo nemoguće zatrpati. Nakon Drugog svjetskog rata je zatrpana, a otkrivena je ponovno tek u 80-ima. Tijekom vremena je podosta devastirana zbog otkidanja špiljskih ukrasa, no danas je uređenja za posjetitelje, a staze su duge stotinjak metara. 

Špilja se nalazi u srcu Istre, točnije nedaleko od Žminja u selu imena Feštini. Oko špilje je uređen agroturizam koji nudi zanimljiv sadržaj za djecu, ali i odrasle. Radno vrijeme i potencijalnu najavu provjeri svakako na broj 091/561 6327.

 • Radno vrijeme: travanj, svibanj i listopad vikendima od 10 do 18 h, uz prethodnu najavu moguće posjetiti i tijekom tjedna,  od lipnja do rujna svaki dan od 10 do 18 h. 

Špilja Mramornica

Špilja Mramornica se nalazi u sjeverozapadnoj Istri kod Brtonigle na imanju obitelji Sterle. Kako se špilja ubraja u podzemno bogatstvo i kao takvo ne može biti u privatnom vlasništvu, dano je u koncesiju obitelji Sterle prije desetak godina koji su ponudu obogatili agroturizmom. 

spilja_mramornica1
Prapovijesni grobovi

Svoje ime Mramornica je stekla zbog karakteristične boje koja podsjeća na mramor. Špilja se sastoji od jedne prostorije dužine 93 metara, širine 51 metar, a najveća visina iznosi 5 metara. U Mramornici tijekom cijele godine vlada ista ugodna temperatura od 14 stupnjeva, što tijekom ljetnog posjeta pruža pravo osvježenje. 

Podzemno bogatstvo Mramornice stvarano je stoljećima, a ona je i dan danas aktivna. Speleolozi je svrstavaju među najveće i najljepše podzemne prostorije u Istri. Stalagmiti dosežu visinu i do 13 metara i 10 metara širine. 

spilja_mramornica

Obišla sam mnogo špilja, no po prvi put sam u Mramornici ugledala prapovijesni grob koji se tijekom vremena pretvorio u malo brdašce. Mramornica nije bila neko posebno svetište, ljudi su znali pokapati svoje pokojne u urnama u podzemnim prostorijama, no u ovoj špilji je jedan grob ostao posve netaknut što predstavlja uistinu vrijedan artefakt. Pored njega se nalazi drugi djelomično oskvrnuti grob koji je kasnijim istraživanjem potvrdio da se radi o mjestu gdje su pokapani ljudi. 

Cijelu priču o špilji Mramornici pročitaj ovdje.

 • Cijena ulaznica: odrasli 9 eur, djeca 5 eur, studenti i seniori 7 eur
 • Radno vrijeme: travanj – listopad 10-16 h; svibanj, lipanj i rujan 10-17 h, srpanj i kolovoz 10-18 h, ostali mjeseci uz najavu (099/2502958, 052/774276), ulaz svakih pola sata

Romualdova špilja

Ova zanimljiva špilja nalazi se na istočnoj strani Limskoj zaljeva, a ime je dobila po sv. Romualdu. Legenda govori kako je ovaj pustinjak oko 1000. godine boravio u špilji čak nekoliko godina. 

Špilja je danas zaštićena kao fenomen krša, a poznata je i po koloniji šišmiša. Tu su pronađeni i brojni životinjski ostaci, poput onih špiljskog medvjeda, lava, leoparda i špiljske hijene. Nađeni su i ostaci pračovjeka, a zbog najnovijeg otkrića je špilja trenutno zatvorena za javnost. Naime, otkriveni su crteži iz kamenog doba, što se smatra otkrićem svjetskih razmjera. Nadam se da će špilja biti nakon osiguranja ponovno otvorena za javnost. 

jama_baredine

Ovo je tek maleni dio raskošnog podzemnog svijeta Istre koji je uz stručno vodstvo otvoren za javnost. Poseban je doživljaj hodati kroz hladne i vlažne “hodnike”, a mašta će proraditi kada ugledaš sve oblike koje je priroda tijekom stoljeća i stoljeća strpljivo stvarala.

Ako planiraš put u Istru, onda trebaš pročitati i sljedeće zanimljive priče, možda dobiješ novu ideju:

 1. dvigrad_istra
 2. kastel_svetvincenat
 3. dajla_palaca
 4. cingarela_slap
 5. 7_slapova_istra
 6. Kabola