Postoji li bolje putovanje od onog gdje ne ovisiš o javnom prijevozu, ne strepiš od gužvi na aerodromu i sam raspolažeš vremenom, destinacijama i brzinom? Teško, a zato i ne iznenađuje kako putovanja automobilom postaju sve češći odabir ekipe željne dobre avanture na četiri kotača. Ali, kako se ne bi zeznuo i našao na cesti bez svega potrebnog, donosimo ti vodič za stvari koje je uvijek dobro imati sa sobom.

Road trip postaje sve popularniji način putovanja jer pruža apsolutnu slobodu. Sjesti za volan i krenuti prema željenoj destinaciji, a pritom stati kada god poželiš i istražiti lokacije na koje naiđeš putem je neprocjenjivo iskustvo. Naravno, za dobar road trip je prvenstveno važno imati – dobar automobil. Sigurnost kada si čitavo vrijeme na cesti je definitivno na prvom mjestu, a jednako tako i komfor. Posebice ako se spoji više ljudi, najčešće osobni automobil nije dovoljan, ali onda u spas dolazi opcija unajmljivanja automobila, odnosno odabir rent a caraBez obzira na to treba li ti manja klasa auta ili SUV za izazovnije uvjete, Enterprise nudi sve opcije. Dovoljno je samo nekoliko klikova mišem i tvoja road trip avantura može početi! Detalje i ponudu enterprise.hr možeš provjeriti i na Facebook i Instagram profilima.

Nakon što si sredio glavnu točku – automobil, vrijeme je da pripremiš stvari koje bi trebale uvijek biti s tobom na putovanju. Naravno, to su vozačka dozvola, informacije o registraciji automobila i osiguranju, rezervna guma i osnovna putna oprema koji se već nalaze u automobilu, ali i dodatni komadi koji će ti olakšati i neželjene situacije koje se ponekada naprosto ne mogu izbjeći.

Fotka: Unsplash

Komplet za prvu pomoć

Komplet za prvu pomoć više dolazi kao mjera opreza koja je potrebna prije nego kreneš na cestu. Sve potrebne lijekove, zavoje, antiseptičke kreme i otopine neka ti budu pri ruci. Kada su u pitanju potrepštine za putovanje, ovaj kit je neophodan. Provjeri je li tvoj komplet za hitne slučajeve opskrbljen svime što je potrebno za sigurno i ugodno putovanje, a ako nije – možeš ga nabaviti u svim ljekarnama.

Boce za vodu

Možda nećeš imati pristup pitkoj vodi na svakoj stanici svog putovanja, stoga ponesi jednu ili dvije boce vode sa sobom i napuni ih kad god imaš priliku. Važno je ostati hidriran tijekom putovanja, a dobro dođe i ako treba nešto počistiti u automobilu ili na staklu.

Fotka: Unsplash

Svjetiljka

Odlazak na putovanje znači da si svjestan kako će biti slučajeva kada nećeš imati pristup resursima koji će ti trebati. Svjetiljke nisu nešto što bi pronašao usred ničega, zar ne? Ručne svjetiljke i dodatne baterije su od vitalnog značaja za cestovna putovanja i moraju biti uključeni na popis pakiranja. Poželjnije su solarne ili automatske svjetiljke jer imaju duži vijek trajanja, a solarne funkcioniraju na samonapajanje.

Punjači za mobitel

Komad o kojem se ne može pregovarati i bez kojeg se ne može zamisliti nikakvo putovanje. Dakle, ideš li na duži put ili ne, uvijek imaj punjač sa sobom, a poželjno je imati i dodatni power bank.

Vlažne maramice

Vlažne maramice nerijetko su spas kada voda nije dostupna od 0 do 24. Mogu poslužiti kao privremeno rješenje za osnovnu higijenu, a jednako su dobre za slučajno prolijevanje tekućina, uklanjanje blatnih tragova na gojzericama i brisanje od hrane, bez ljepljivog osjećaja nakon brisanja.

Fotka: Unsplash

Karta i GPS

Unatoč tome koliko se oslanjamo na tehnologiju, na road tripovima povremeno gubimo mobilnu pokrivenost i to nas može dovesti u neugodnu situaciju. Dakle, jedna od najvažnijih stvari za dugotrajnu vožnju je rezervna karta, osobito ako si na usamljenoj cesti i nemaš koga pitati za upute. Papirna karta može ti pomoći da se orijentiraš u inače nepoznatom okruženju. Ako ipak više preferiraš digitalne opcije, unaprijed instaliraj mapu na svoj pametni telefon i omogući offline korištenje. Tako ćeš se snaći i u situacijama kada signal od mobitela ne funkcionira.

GPS odašiljač

Ako želiš putovati izvan utabanih i obilježenih staza, ovo je dio opreme koji moraš imati. GPS odašiljač omogućuje drugoj osobi (prijatelju ili članu obitelji) da se prijavi i vidi gdje se nalaziš u svakom trenutku. GPS odašiljač također omogućuje slanje unaprijed skriptiranih poruka i, ako je potrebno, SOS poziv.

Putni jastuk i deka

Jastuk i deka mogu ti pomoći da se dobro naspavaš i pripremiš za sljedeći dan. Olakšaj si život kada si na putu jer dugotrajno sjedenje može opteretiti leđa, a loša pozicija spavanja u automobilu može donijeti puno više štete nego koristi.

Sunčane naočale

Sunce zna biti nemilosrdno i udarati svom snagom ravno u tebe koji se pokušavaš fokusirati na cestu. Zato je važno u automobilu uvijek imati sunčane naočale koje će ti zaštiti oči od UV zračenja i olakšati vožnju.

Fotka: Unsplash

Vreća za smeće

Učinimo planet boljim mjestom ne zasipajući ceste smećem. Drži vreću za smeće u automobilu, napuni je smećem, a zatim je baci kada lociraš kantu za smeće. Vrećice za smeće također mogu biti korisne ako nekome pozli usred vožnje i nema dovoljno vremena ili prostora za zaustavljanje.

Grickalice

Duže rute u automobilu znače i da nema stajanja u restoranima i na pumpama. Zato je dobro sa sobom ponijeti grickalice koje će umanjiti glad i pružati dodatne energije. Voće, energetske pločice i orašasti plodovi uvijek su dobra opcija za zdravi snack usred vožnje.

Konzervirana hrana

Grickanje kao dugoročno rješenje nikako nije opcija, a ako nemaš u planu stajanje duže vremena, pripremi konzerviranu hranu koju možeš kuhati na putnom plinskom kuhalu. Ako je u pitanju kraće putovanje, kruh i pašteta su nekako tradicionalna opcija s kojom se nikako ne može pogriješiti, zar ne?

Ljepota road tripa leži upravo u vlastitoj slobodi upravljanja vremenom i lokacijama, a uz navedene stvari, spreman si za sve situacije i uživanje. Neistražene ceste, sela, gradovi i mjesta te čekaju i sretno!

road_trip
rent_a_car_vodic

Naslovna fotka: Unsplash

*Sadržaj nastao u suradnji s Enterprise Hrvatska.

Dodatne korisne putne informacije pronađi ovdje:

  1. google_maps_putovanja
  2. road_trip_vodic