Kao veliki putoholičar bila sam na raznim vrstama putovanja. Do destinacije, bilo daleke ili one bliže sam putovala avionom, koristila sam vlak za proputovanje cijele jedne države, a u mojoj putničkoj karijeri nije me zaobišao ni brod. No, ako moram birati između najdraže vrste putovanja, onda je to definitivno road trip s automobilom. Za organizaciju road tripa potrebno je malo više pripreme i istraživanja odabrane destinacije. Donosim koristan vodič kroz uspješnu organizaciju road tripa koji, provjereno, smanjuje muku i pripreme prije tvoje iduće avanture na četiri kotača. 

Brojni su razlozi zbog kojih je road trip s automobilom tako privlačna vrsta putovanja. Road trip nudi slobodu istraživanja odabrane destinacije, praktično je rješenje za vidjeti što više u što manjem roku. Također omogućava dolazak do onih drugim prijevoznim sredstvima nepristupačnih lokacija, putnika ne ograničava redom vožnje, a olakšava odabir prtljage jer ne moramo paziti na kilograme kao kada idemo avionom niti uz dotične kofere moramo muku mučiti dok ih nosimo iz vlaka u vlak… 

road_trip_vodic
FOTO: Unsplash

Osobno mi nema ljepšeg osjećaja nego kada u automobilu pustim omiljenu glazbu, pratim navigaciju koja nas vodi do iduće destinacije, a pri tome često znamo stati i u usputna mjesta, čisto jer su nam se u tom trenutku svidjela. A tek kada uz cestu vidimo znak za OPG ili vinariju… Sreći nema kraja. 

Odabir prikladnog automobila za road trip

Prije samog road tripa potrebno je odabrati prikladan automobil. Prije svega on mora biti siguran i ispravan. Također je dobro prilagoditi ga destinaciji u koju se ide. Primjerice, na road trip kroz Istru ili Dolomite nećeš baš ići s istim autom. Dok kroz lagane i, kako ih ja zovem “pitome” destinacije, poput Istre, možeš ići i s autom iz mini ili kompaktne klase, neke planinarske destinacije gdje znaš da te čekaju izazovnije ceste, bolje je proći s autom s pogonom na četiri kotača ili odabir SUV modela ili terenca

tre_cime_lavaredo

Ako nisi siguran da će tvoj osobni automobil sigurno izdržati road trip, nije prikladan za destinaciju ili avionom letiš do iste, najbolja opcija za bezbrižan road trip je unajmljivanje automobila, odnosno odabir rent a cara. Ako ne znaš gdje unajmiti auto, moj prijedlog je Enterprise gdje u samo par klikova imaš automobil koji je spreman na sve road trip izazove. 

Inače, sve novosti i ponudu enterprise.hr možeš pratiti i na Facebook te Instagram profilima.

Koliko sati voziti na road tripu?

Kako bi uistinu uživao u road tripu, nemoj birati duge dionice. Idealno bi bilo dnevno provesti u automobilu do maksimalno četiri sata jer na taj način imaš dovoljno vremena za uživanje u svim znamenitostima i ljepotama. 

Smatra se kako je idealan omjer za road trip u trajanju od tri do četiri dana deset sati vožnje, 20 sati vožnje za oko tjedan dana i 30 sati vožnje za deset do 14 dana. 

Istraživanje destinacije za road trip

Road trip traži malo više istraživanja destinacija nego neke druge vrste putovanja. Najjednostavniji način kako da pregledno organiziraš road trip je korištenje alata Google Maps gdje možeš označiti sve željene lokacije, provjeriti gdje se koja nalazi naspram one druge, kako do nje doći, koja vrsta ceste je u pitanju, što se još nalazi uz cestu… 

road_trip_vodic
FOTO: Unsplash

Osobno kada istražujem našu iduću destinaciju, posebice kada idemo na road trip, koristim više izvora informacija, a sve ujedinim upravo u kreiranoj Google mapi. Moj savjet je istraživanje destinacije putem putnih stranica i blogova, Instagrama i YouTubea, a posebno uvijek volim imati i fizički vodič kojeg tijekom puta volim čitati. 

Raspitaj se oko cestarina i ograničenja brzine

Kako se ne bi neugodno iznenadio ili pak negdje pobrao kaznu, raspitaj se koliko se naplaćuje cestarina i je li se uopće naplaćuje (pojedine zemlje imaju besplatne autoceste), postoje li na putu tuneli koji se plaćaju, je li za pojedinu zemlju potrebna vinjeta (poput Slovenije)… 

Također su pojedine zemlje rigorozne po pitanju ograničenja brzine, stoga otvori sva četiri oka kako ne bi nepotrebno pobrao kaznu za brzu vožnju.

Kako odabrati smještaj na road tripu?

Nakon što si posložio sve lokacije koje želiš proći, provjerio koliko je od destinacije A do destinacije B potrebno, vrijeme je da rezerviraš smještaj. Ovdje imaš dvije opcije na raspolaganju. 

Ako pojedine destinacije traže više dana, a nalaze se u relativnoj blizini, odabrat ćeš jedan smještaj koji se nalazi u središtu i kojem ćeš se vraćati svake večeri. 

kanjon_zrmanje

Ako su tvoje lokacije raspršene, mijenjat ćeš smještaj svaku večer. U tom slučaju biraj smještaj koji se nalazi na kraju puta dotičnog dana kako idući dan ne bi gubio vrijeme na put, odnosno taj dan iskoristio maksimalno i stigao u smještaj u večernjim satima. Idealan je onaj smještaj koji se nalazi odmah uz cestu, a najbolja opcija je ako ima uključen doručak kako bi ujutro sit i zadovoljan nastavio svoj road trip

Označi pumpe na putu

Jedna vrlo bitna stavka na road tripu je briga oko goriva. Obavezno provjeri i na svojoj Google mapi te označi gdje se sve nalaze pumpe jer ne želiš na svom putu ostati bez goriva. 

Primjerice, kada smo išli na road trip u Dolomite, shvatili smo da pumpi nema baš na svakoj lokaciji, da nemaju uvijek goriva (i to je moguće) i da funkcioniraju po principu da s kartice odobre 100 eura, ali naknadno skinu onaj iznos na koji si natočio gorivo. S druge pak strane, kada smo išli na road trip kroz Bosnu i Hercegovinu, pumpe su bile na svakom koraku i u svakom manjem mjestu.

Raspitaj se oko sigurnog parking mjesta

Jedna od veoma bitnih stavki prije odlaska na road trip je pronalazak sigurnog parkinga. Kada biraš smještaj, obavezno provjeri li i on ima svoj vlastiti parking ili ne. Također označi na pojedinim destinacijama slobodan parking gdje ćeš ostaviti auto dok razgledavaš pojedino mjesto. 

Parking možeš naći i putem Google Maps alata, a izvrsno će poslužiti i Parkopedia gdje ukucaš destinaciju i datum dolaska, a stranica/aplikacija ti nude mogući parking (besplatni i onaj koji se plaća) te udaljenost hoda od pojedinih lokacija dotične destinacije. 

road_trip_vodic
FOTO: Unsplash

Svaki road trip traži malo više planiranja i kreiranja plana puta, no to ne znači da i na samoj cesti nećeš biti spontan. Često se dogodi da usput ugledamo neki velebni dvorac ili otkrijemo fantastično OPG imanje gdje ćemo provesti više vremena nego planiramo.

No, to je ujedno i ljepota road tripa – sloboda da na putu ne ovisimo o redovima vožnje i nečijim tuđim planovima.

Naslovna fotka: Unsplash 

road_trip
rent_a_car_vodic

*Sadržaj nastao u suradnji s Enterprise Hrvatska.

Nastavi čitati još korisnih putnih tema:

  1. google_maps_putovanja