Legendarna Sophia Loren jednom je prilikom izjavila “Ja nisam Talijanka, ja sam Napuljka, to je nešto sasvim drugačije”. Toliko je jak ponos i identitet stanovnika ovog fascinantnog grada da čovjek pomisli kako se stvarno radi o stranom tijelu unutar Italije. Ali, osobno smo se uvjerili da, kada šetaš tim kaotičnim ulicama, dobiješ upravo suprotan dojam. Napulj jest Italija, i to Italija na steroidima, Fellinijeva Italija, Italija iz svih mogućih stereotipa, ali na onaj najljepši način.

Drevna izreka anonimnog autora koju je popularizirao i u svijest suvremenog svijeta zauvijek utisno Goethe, kaže kako treba vidjeti Napulj i umrijeti, jer se ništa nakon ne može mjeriti s tom ljepotom. Zašto onda Napulj nema danas veći status među turistima i putnicima? Zato što je mnogima Napulj prva asocijacija ne neke druge stvari. Mnogi koji prožive taj udar na sva osjetila kažu kako Napulj smrdi, kako je prljav, bučan, opasan, kako tamo vlada Camorra, bez glamura jednog Milana, bez one vanjske ljepote jedne Firence, bez povijesne monumentalnosti jednog Rima. Bila bi laž reći da takvi sudovi nisu točni, ali upravo zbog tih stvari Napulj i je ono što ga čini vrijednim posjeta. Iz svake te neugledne uličice kojom nekontrolirano jure skuteri, a s prozora visi svježe oprano rublje, pršti jedan poseban šarm, jedan poseban karakter koji vas privlači kao magnet i ne pušta. U svim svojim paradoksima i kaosu, Napulj je privlačan baš zato što je iskrena i ogoljena slika pravog života. A kako nas je naučio Roberto Benigni, život je – lijep. 

Stoga, obavezno se odluči posjetiti ovaj grad, a u ovom malom vodiču donosimo ti pregled najbitnijih i najzanimljivijih atrakcija i lokacija koje moraš vidjeti kad si u Napulju. Nas su oduševile, a evo i zašto.

Centro Storico

Povijesno središte Napulja predstavlja najbolji prikaz ovog ekscentričnog grada. Stara jezgra je od 1995. godine uvrštena u UNESCO-ovu kulturnu baštinu. Koloplet uličica, koje se stoljećima nisu promijenile, u kojima na svakom uglu stoje mini svetišta posvećena lokalnim svecima ukrašena cvijećem i ikonama, dok skuteri i poneki automobil jurcaju izbjegavajući rijeke pješaka uz nezaobilazno trubljenje, slika i prilika su napuljskog karaktera.

Kontrastne slike poput ruiniranih fasada ispunjenih grafitima sudarene s divnim crkvama i elegantnim atrijima, prikazi Diega Maradone bok uz bok s prikazima Djevice Marije, sve to savršeno pokazuje paradoksalnu ljepotu Napulja. Žamor, buka i šušur nepripremljenom putniku mogu postati i naporni, no iza svakog ugla može se naći uličica koja odiše spokojem i tišinom. Uličica koja kao da je portal u prošlost, gdje jedina stvar koja ti udara na osjetila je miris svježe opranog veša koji visi između zgrada. Centro storico prepun je vrhunskih pizzerija i kafića, idealnih za predah od lutanja ovim ulicama.

Utvrde Castel dell’Ovo, Castel Sant’Elmo i Castel Nuovo

Kada se Napulj gleda iz zraka ili s mora, vizurom grada dominira trolist utvrda – Castel dell’Ovo, Castel Sant’Elmo i Castel Nuovo.

Utvrda Castel Sant’Elmo nalazi se visoko na brdu Vomero te bdije nad gradom još od 13. stoljeća, a sadašnji heksagonalni “zvjezdasti” oblik dobiva rekonstrukcijom u 16. stoljeću. Strateška pozicija na velikoj visini bila je idealna za promatranje stanja u gradu, a tijekom povijesti je utvrda poslužila i kao zatvor.

Castel Nuovo nalazi se u napuljskoj luci te je služio za obrambene zadaće i kao sjedište vladajuće dinastije Anžuvinaca. Također je neko vrijeme služio kao zatvor, a najzanimljivija priča je nastala kada je tijekom iskopavanja za stanicu metroa pronađen kostur krokodila.

To otkriće je poslužilo kao potvrda legende da je za vrijeme rada zatvora u Castel Nuovo doveden krokodil s Nila i smješten u jamu u zatvoru te su “neposlušni” zatvorenici poslužili kao obrok uvijek gladnom gmazu.

Castel dell’Ovo najstarija je utvrda u Napulju, a nalazi se na nekadašnjem otočiću, a danas poluotoku Megaride. S utvrde se pruža prelijep pogled na napuljski zaljev, a unutrašnji prostor utvrde danas služi kao mjesto raznih izložbi i evenata.

Quarteri Spagnioli

Takozvana “španjolska četvrt” ime je dobila za vrijeme španjolske vladavine Napuljom kada su u taj dio grada nastanjeni španjolski vojnici zaduženi za sprječavanje ustanka napuljaca.

Ova četvrt pravi je labirint uskih uličica, dizajniranim pod pravim kutem te je kroz prošlost bila sinonim za kriminal i prostituciju. Premda u današnje vrijeme šetnja ovim ultra uskim uličicama ne predstavlja neku pretjeranu opasnost, karakter i atmosfera “sirovog” Napulja i dalje izvire iz svakog ugla, dajući ovoj četvrti specifičan šarm i privlačnost. Mnoštvo minijaturnih pizzerija, oštarija i obiteljskih trgovina, prozori s kojih se suši rublje i iz kojih se čuju staromodne canzone, temperamentne dame i gospoda starije dobi koji ćaskaju na svakom uglu, sve to daje jednu predivnu crtu autentičnosti i svojevrstan prozor u Napulj i Italiju jednog minulog vremena. 

Lungomare

Šetnica uz obalu koja kreće od četvrti Santa Lucia, preko utvrde Castel dell’Ovo pa prema istoku pruža atmosferu koja je sasvim drugačija od hektičnosti grada. Jednako popularna kod lokalaca kao i turista, šetnica pruža priliku na uživanje u pogledu na more, Vezuv, pa čak i udaljeni Capri.

S druge strane šetnice zgrade su nešto “uređenije” nego u središtu grada tako da se čak dobije i iluzija da se nalaziš negdje na Azurnoj obali, a ne u osebujnom Napulju. Na samom kraju šetnice nalazi se divni park Villa Comunale ispunjen fontanama i odlično mjesto za uhvatiti malo hlada nakon šetnje po suncu.

Chiaia

Odmah iznad Lungomarea nalazi se četvrt i istoimena ulica Chiaia. Radi se o “bogatom” dijelu grada, gdje dominiraju divne Art Nouveau zgrade ispunjene najskupljim buticima, od globalno poznatih kuća poput Guccija ili Louis Vuittona, do high-end lokalnih krojačnica koje su česta postaja imućnih napuljaca. Šetnja ovim dijelom grada daje jedan sasvim drugačiji dojam Napulja.

Spaccanapoli

Usred povijesnog središta grada proteže se Spaccanapoli, u slobodnom prijevodu – “ulica koja dijeli grad”.

Radi se zapravo o više ulica koje se nastavljaju jedna na drugu te presijecaju stari dio grada na simetrične dvije polovice – sjevernu i južnu. Ta dva kilometra je najbolje lagano propješačiti i osjetiti žilu kucavicu starog dijela Napulja, prepunu malih pizzeria, štandova, slastičarnica i crkvica.  

Belvedere San Martino

Za najbolji pogled na Napulj uputi se na plato Belvedere San Martino. Nalazi se odmah pored utvrde Sant’Elmo i samostana San Martino. Pogled s toga trgića je kao s razglednice – cijeli Napulj ispred tebe, šarenilo gradskih krovova, kupole crkava, ljepota napuljskog zaljeva, dok moćni Vezuv bdije u pozadini.

Ako si u dobroj formi odvaži se za dolazak na plato pješice, ulicom to jest stepeništem Pedamentina a San Martino. Ako ne želiš ispustiti dušu na točno 414 stepenica, bolje se odluči na vožnju uspinjačom koja kreće od stanice Stazione di Montesanto vrlo blizu Piazze Dante te završava na stanici Morghen, samo 500 metara od Belvedere San Martino.

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Napuljski arheološki muzej jedan je od najznačajnijih arheoloških muzeja u svijetu. Poznat je po brojnim artefaktima iz doba stare Grčke i starog Rima, posebno iz uništenog Pompeija i Herculaneuma. Iz ruševina tih vulkanskom erupcijom uništenih gradova, uspješno su iskopani mnogi sačuvani predmeti, od kojih su jedni od najznačajniji tzv. Herculaneum Papyri, dokumenti pisani na papirusu, savršeno očuvani karbonizacijom pri erupciji Vezuva. Dokumenti sadrže tekstove antičkih grčkih filozofa.

Najveći dojam u muzeju zasigurno ostavlja tzv. Farnese zbirka, nazvana po kardinalu Alessandru Farneseu, koji je tijekom 16. stoljeća prikupljao umjetnička djela antičkog Rima pronađena u to vrijeme. Dotični kardinal je kasnije postao Papa Pavao III. a njegova obitelj je nastavila s prikupljanjem i zaštitom umjetnina. Centralni dio kolekcije su nevjerojatni mramorni kipovi, koji ostavljaju bez daha svojom izradom i detaljima i jednostavno je nevjerojatna preciznost i vještina kojom su umjetnici uspjeli u mramor detaljno prenijeti anatomiju tijela i teksturu odjevnih predmeta. Najviše ostaju u sjećanju kipovi Herkula, Atene i Venere.

Via San Gregorio Armeno

Za vrijeme Božića kada mnoge ponese božićni duh, često se čuje kako bi bilo sjajno da je Božić svaki dan. U ovoj maloj ulici to kao da je ostvareno. Ova uličica usred povijesne jezgre potpuno je ispunjena trgovinama i štandovima koji su specijalizirani za izradu i prodaju jaslica i srodnih figurica.

Naravno, radi se o jaslicama na specifičan, ekscentričan napuljski način. Tako pored uobičajene ikonografije možeš vidjeti i figurice povijesnih ličnosti, osoba iz umjetnosti i pop-kulture te, naravno, nogometaša (razumljivo da je svaka druga figurica ona Diega Maradone). Nepregledni redovi glinenih figurica tjeraju te da pobliže pogledaš svaku od njih i probaš pogoditi o kojoj ličnosti se radi.

Piazza de Plebiscito

Stojeći usred ovog velebnog trga projektiranog u 19. stoljeću na sve strane se pruža fenomenalan pogled. Na istočnoj strani stoji veličanstvena neoklasicistička bazilika San Francesco di Paola, koja svojim vanjskim izgledom jako podsjeća na rimski Panteon, s karakterističnim portikom i stupovima. Nasuprot bazilici stoji palača Palazzo Reale, jedna od nekadašnjih rezidencija vladajuće dinastije Burbonaca.

U današnje vrijeme zgrada služi kao operna kuća, muzej i nacionalna biblioteka. Sama veličina i monumentalnost trga Piazza de Plebiscito služi i kao idealna lokacija za velike open air koncerte tako da su među ostalima na ovome trgu publiku uveseljavali i Bruce Springsteen i Elton John.

Piazza Dante

Ovim velikim trgom na samom zapadnom kraju starog dijela grada dominira kip Dante Alighierija, a trg je savršen orijentir jer od njega na jug kreće Via Toledo, široka ulica koja vodi ravno sve do južnog dijela grada, a na istočnoj strani trga se nalaze stara gradska vrata Port’Alba, kroz koja se lako dolazi do centra storica.

Odmah pri prolasku kroz gradska vrata, koja datiraju iz 17. stoljeća, bit ćeš ćeš okružen štandovima s knjigama. Naime u toj uličici, Via Port Alba, nalaze se mnoge knjižare i antikvarijati gdje možeš vidjeti pravo bogatstvo knjiga te, za nas s prostora ex-Yu još bitnije, legendarnih i značajnih stripova kultne izdavačka kuće Sergio Bonelli.

Piazza Bellini

Ovaj trg u samom središtu grada preko dana nije ništa spektakularno, osim iskopina starih zidina drevnog Neapolisa iz 4. stoljeća. No čim padne mrak, trg oživi u punom sjaju s mnogobrojnim kafićima i noćnim barovima čije terase ispune prostor u potpunosti. Idealna je lokacija za večernje opuštanje nakon cjelodnevnog obilaska grada, uz rundu (ili dvije, ili tri, ili…) dobre lokalne craft pive, vina ili spritza, a energija i žamor lokalaca, od studentske populacije pa do gospode u ozbiljnijim godinama, koji ispune terase razvući će ti osmijeh na lice.

Duomo di Napoli

Napuljska katedrala izvana se ne čini kao pretjerano velebno zdanje, posebno jer je stisnuta između ostalih zgrada te ispred sebe nema poseban trg. No radi se o najbitnijoj napuljskoj vjerskoj građevini, koja iza svoje neogotičke fasade čuva pravo blago umjetnina i ikona, uključujući divne freske i platna.

Vjerojatno najzanimljiviji predmet u katedrali je bočica koja prema vjerovanju sadrži sačuvanu krv Svetog Januarija, poznatog napuljskog biskupa i mučenika. Tri puta godišnje bočica sa zgrušanom krvlju se iznosi pred javnost koja onda molitvom “uzrokuje” da se krv pretvori u tekuće stanje. Ukoliko molitva ne uspije i krv ostane zgrušana, vjeruje se da Napulju slijedi katastrofa neke vrste. Vrh katoličke Crkve nije nikad službeno ovu pojavu priznao kao čudo, a mnogi znanstvenici su eksperimentima uspjeli replicirati ovaj fenomen i dali odgovor da se radi o svojevrsnom triku, potpuno objašnjivom kemijskim zakonitostima. Kako god bilo, priča je vrlo zanimljiva, a katedrala itekako vrijedna posjeta.

Street art

Napulj je svjetski poznat po svojim grafitima i muralima, a lokalni umjetnici u suradnji s gradskim vlastima uljepšavaju velike zidove remekdjelima s raznim motivima. Najčešći motiv je naravno onaj Diega Maradone, od kojih su najpoznatiji onaj u španjolskoj četvrti, usred tzv. Maradoninog svetišta te onaj u četvrti Teduccio, izrađen 2017. godine u čast tridesete godišnjice osvajanja prvog ikada Napolijevog scudetta, to jest naslova prvaka Italije. Ovaj monumentalni mural pokriva cijelu jednu stranu stambene zgrade od devet katova te je zaista veličanstven prizor. To je samo jedno od mnogobrojnih djela poznatog umjetnika Jorita, čiji murali su sveprisutni u Napulju. Još jedno njegovo poznato djelo je i mural Svetog Januarija, u starom dijelu grada, visok 15 metara.

Treba spomenuti i da se Napulj može podičiti i djelom vjerojatno najpoznatijeg suvremenog uličnog umjetnika Banksyja. Ovaj misteriozni i, još uvijek nepoznatog pravog identiteta, britanski umjetnik je svu kontradiktornost Napulja umjetnički izrazio i prikazao svojim djelom Madonna with a pistol (Djevica s pištoljem), a dotično je 2016. nakon peticije usmjerene gradskim vlastima, uokvireno zaštitnim staklom kako bi se sačuvalo.

U konačnici, Napulj je destinacija koja će oduševiti sve vrste putnika. Ljubitelji povijesti će moći uživati u bogatom povijesnom i kulturnom naslijeđu, fanovima gastronomije će se glava zavrtjeti od izbora vrhunske hrane, a oni ni onima avanturističkog duha neće biti dosadno i “obično” zbog te fascinantne osebujnosti koju Napulj pruža, i koja ga čini drugačijim od ostalih europskih gradova.

Još zanimljivosti i priča iz Italije pročitaj ovdje:

  1. lado_di_carezza
  2. venecija-min