Toskana se ubraja među najpopularnije turističke destinacije Italije. Većini su prve asocijacije chianti vino, Firenca, Pisa, Val d’Orcia, čempresi, stari dvorci, djela renesansnih umjetnika… Mnogi u ovaj dio Italije dolaze zbog hrane, drugi zbog bogate povijesti, treći zbog predivne prirode. Toskana nudi pregršt toga, a kada malo zagrebeš ispod površine svima znanih atrakcija, ovaj dio Italije otkriva jedan posve neočekivan dio svoje ljepote za koji su čuli oni koji istražuju malo dublje. Meni osobno je jedno od najvećih iznenađenja tijekom našeg road tripa kroz Toskanu bila jedna uistinu jedinstvena atrakcija – Tarot garden poznate umjetnice Niki de Saint Phalle.

Ljubiteljima moderne umjetnosti ovo ime nije nepoznanica, a često je upravo Tarot vrt, životno djelo svestrane umjetnice Saint Phalle, jedan od glavnih razloga zbog čega se otisnu na sami jug Toskane. 

Tijekom pripreme za naše skoro dvotjedno putovanje kroz ovaj dio Italije, na Tarot garden sam naletjela posve slučajno. Iskreno, više se ne sjećam kako točno, no znam da me privukao sami naziv. Djelovao je mistično i nekako posve neočekivano za Toskanu. Činio se kao ona atrakcija koja odskače i ruši neku ustaljenu sliku koju o ovom dijelu Italije imamo. Tarot garden je ispao upravo to, ali i puno više od toga. 

Intrigantan život umjetnice Niki de Saint Phalle

Dovoljno je samo zakoračiti u ovaj jedinstveni vrt, kako bi shvatio da se iza njega zasigurno skriva jedna zanimljiva i neobična persona. Gledajući život ove poznate umjetnice, taj opis je zagrebao tek malo ispod površine njenog kompleksnog, ali izuzetnog života.

Niki je rođena 29. listopada 1930. godine kao Catherine Marie-Agnes Fal de Sain Phalle. Njena obitelj se ubraja među najstarije u Francuskoj, no njeni roditelji su svoju sreću potražili u Sjedinjenim Američkih Državama gdje je njen otac radio kao bankar. No, svoje mlađe dijete nisu odmah poveli sa sobom. Dok njen stariji brat odlazi u SAD-a s majkom i ocem, Niki biva ostavljena u dobi od samo par mjeseci kod bake i djeda. U dobi od tri godine roditelji je napokon dovode u New York gdje je živjela u Upper East Sideu Manhattana. Kasnije je javnosti otkrila da ju je otac u dobi od 11 godina seksualno zlostavljao zbog čega je izgubila vjeru u čovječanstvo.

Uvijek je imala problema u školi, a u dobi od 17 godina je otkriva agent te započinje svoju modelling karijeru. Njena, kako su mnogi znali opisivati hipnotizirajuća ljepota, pratila ju je cijeli život, a Niki je znala okrenuti je u svoju korist. 

U dobi od samo 18 godina udaje se za pisca Harry Mathewsa, a par 1951. dobiva kćer Lauru te kasnije sina Philipa. Obitelj njenog muža je bila poprilično bogata, no kako nisu odobravali njegov brak, prestali su mu davati novac. Tek kasnije Harry nasljeđuje veliku svotu novca, te se cijela obitelj seli u Europu gdje su godinama živjeli boemski. 

Jedno vrijeme su živjeli u malom selu u blizini Nice gdje se Harry i Niki upuštaju u brojne izvanbračne afere. Nakon jednog incidenta, Niki doživljava živčani slom te ju muž smješta u metalnu ustanovu. Tamo su je čak liječili elektrošokovima. No, koliko god boravak bio traumatičan, Niki je iz ustanove izašla kao umjetnica. U više navrata je istaknula da ju je upravo boravak u toj ustanovi uveo u svijet umjetnosti. Cijeli život se bojala za svoje mentalno zdravlje, no umjetničko izražavanje joj je bila glavna i vodeća terapija. 

tarot_garden_toskana

Nakon njenog boravka u mentalnoj ustanovi, njen život više nije bio isti. A ni onaj njene obitelji. Niki više sebe nije doživljavala ženom i majkom nego umjetnicom. Bez obzira na to, u početku se s mužem i djecom prvo seli na Mallorcu i kasnije natrag u Pariz. No, Niki se sve više udaljavala, a djecu je doživljavala kao teret. 

1960. godine se razvodi od Harryja, napušta djecu i svoj život potpuno posvećuje svojoj umjetnosti. Samo godinu dana nakon uzima pištolj u svoje ruke i počinje pucati u slike – tako nastaju takozvane shooting paintings s kojima postaje umjetnička senzacija i zvijezda.

Gledajući na njen prijašnji život, čin pucanja označava ubijanje njenog nekadašnjeg identiteta, onog koji je bio okovan ženskim obvezama. Ona je svojim djelima ubijala sebe kao ženu, majku i kćer. Transformirala se u takozvanu femme fatale koja svojim djelima veliča i stavlja na pijedestal snažnu, neovisnu i slobodnu ženu.

To se najbolje vidi u njenim Nanama, velikim, prepoznatljivim i šarenim skulpturama koje predstavljaju ženske plesačice s malim glavama, ali naglašenim bokovima i grudima. 

Njena djela često se isprepliću s onima kinetičkog švicarskog umjetnika Jeana Tinguelyja s kojim je Niki imala buran ljubavni i uspješan poslovni odnos. Par se vjenčao 1971. godine, no zapravo nikad nije vodio klasičan bračni niti monogamni život. Znali su priređivati čak i zajedničke orgije. U samom Tarot gardenu posvuda je vidljiv njegov trag u obliku raznih skulptura koje se pomiču. 

Tarot garden u Toskani – životno djelo Niki de Saint Phalle

Umjetnica je uvijek govorila kako je upravo Tarot vrt bio njeno životno djelo. Ideja za njega je rođena 1955. godine kada je Niki u dobi od 25 godina posjetila Barcelonu i zaljubila se u park Güell i radove poznatog Gaudija. 

U ostvarenju životnog sna pomogla joj je 1977. godine prijateljica Marella Agnelli, čija obitelj spada među najstarije talijanske plemićke obitelji. Ona je Niki predstavila svojoj braći koji su posjedovali imanje u Garavicchiju u Grossetu, na samom jugu Toskane. 

tarot_garden_toskana

Umjetnica je toliko opčinila muški dio Agnelli obitelji da joj prepuštaju svoje imanje na kojem je Niki odlučila kreirati svoju verziju tarot karata te ih predstaviti kroz 22 skulpture od kojih svaka ima svoju priču i funkcionira kao samostalno umjetničko djelo. No, tek kada promatramo Tarot garden kao cjelinu uranjamo u jedan posve drugi svijet. 

Tarot garden je službeno za javnost otvoren 1998. godine. Bilo je potrebno 17 godina, preko 5 milijuna dolara (u današnjoj vrijednosti 11 milijuna) i pomoć brojnih umjetnika, ali i lokalnih majstora da Nikina vizija oživi tako vibrantno. Često se događalo da je imala novaca za svega mjesec dana kako bi platila sve radnike i održi vrt. Kako bi skupila dovoljno novca, lansirala je i parfem čija prodaja je na koncu otplatila ⅓ troškova Tarot gardena. 

Niki je tijekom kreiranja ovog neobičnog vrta živjela u jednoj od skulptura koja i dan danas izgleda poput stana iz nekog psihodeličnog tripa. U jednoj dojci je bila njena spavaća soba, dok u drugoj kuhinja.

No, to nije prvi put da je Niki živjela u teškim uvjetima zbog svog rada. U kasnijim godinama patila je od brojnih problema s plućima zbog udisanja raznih para prilikom rada na svojim skulpturama. Oboljela je od reumatoidnog artritisa kojeg je zadobila zbog boravka i spavanja u hladnim uvjetima. U starosti zbog bolesti nije mogla čak ni hodati. Saint Phalle umire 21. svibnja 2002., a danas upravo njeno životno djelo privlači veliki broj posjetitelja u ovaj dio Toskane. 

Tarot garden je izazivao i još uvijek izaziva kontroverze

Lokalci su bili šokirani “čudovištima” koji nastaju na brdu u blizini njihovog kućnog praga. S druge pak strane, upravo Tarot garden je mnogima omogućio život o kojem nisu ni mogli sanjati. Dio obitelji i dan danas radi i održava Nikino životno djelo. 

Koliko god je godina prošlo, Tarot garden i dalje izaziva kontroverze, a oni koji ga ne razumiju redom ga prozivaju sotonističkim djelom. 

tarot_garden_toskana

Možda te u Tarot gardenu uistinu čeka i sami đavao, no ovaj vrt nema nikakve veze sa sotonizmom. Karte tarota su možda Niki bile inspiracija, no istražujući njena djela, zapravo koračaš kroz njen život, njenu viziju oaze u kojoj ne vrijede ustaljena životna pravila. 

Jer Niki je cijeli život pokušavala upravo pobjeći od okova života pod pravilima, od onoga što se očekuje da žena bude i kako da se ponaša. Ona je na koncu živjela po svojim pravilima, putem je za to često patila i puno više dala zauzvrat, no na koncu je ustrajno ostvarila svoj životni san – kreirala je svoj mali svijet u kojem pravila ne vrijede. 

Danas su najčešći gosti Tarot gardena obitelji s malom djecom. Često ostavljaju razočarane komentare, a mnogi su i šokirani pojedinim prizorima.

Tarot garden nije zamišljen kao zabavni park za djecu niti za odrasle. Ako upravo to tražiš, ovu atrakciju u Toskani ne trebaš posjetiti. Jer znati se izgubiti u njoj i zaboraviti na vanjski svijet, znači razumjeti što on predstavlja. 

tarot_garden_toskana

“Gubim svaki pojam vremena, a ograničenja normalnog života nestaju. Osjećam se utješno, prebačena sam negdje drugdje. Ovdje je sve moguće”, jednom prigodom je Niki opisala kako se osjeća u Tarot gardenu. 

To je mjesto kojem pristupaš otvorenog srca. Jer samo tako uranjaš u jedan posve drugačiji kozmos koji od tebe ne traži ništa zauzvrat, a nudi jedan posve novi svijet.

Korisne informacije za posjet Tarot gardenu:

 • Adresa: Il Gardino dei Tarocchi, Garavicchio-Capalbio, jug Toskane
 • Ulaznice: potrebno je kupiti online jer je broj ulaznica po satu ograničen. Prilikom kupnje biraš dan i sat ulaska. U sezoni ulaznice brzo planu. Sav info potraži na službenoj stranici.
 • Cijena ulaznice: 14 eur za odrasle, djeca u dobi do 6 godina ne plaćaju ulaz, u dobi od 7 do 22 godine cijena ulaznice iznosi 9 eur
 • Psi: dopušteni
 • Radno vrijeme: od 1. travnja do 15. listopada, zimi se vrt preuređuje i održava; ulaz moguć od 14.30 h do 18.15 h, odvoji minimalno 45 minuta za obilazak
san_galgano_toskana
terme_toskana-
via_cave_toskana

Otkrij još zanimljivih priča iz Toskane:

 1. toskana_italija
 2. toskana_hrana
 3. toskana_san_gimignano
 4. toskana_pisa
 5. toskana_chianti_brolio
 6. toskana_val_d_orcia