Boraviti u Toskani, a ne posjetiti svjetski poznato područje Val d’Orcia znači ne doživjeti ovaj dio Italije na pravi način. Znaš one kultne fotografije na kojima vidiš polja pšenice ili maka, mnogo čempresa, zelene brežuljke i velebne dvorce do kojih vodi makadamska cesta? Sve to ćeš doživjeti upravo vožnjom kroz ovo pitoreskno područje u Toskani

Vidjela sam mnogobrojne fotografije koje prikazuju ljepote Val D’Orcije, no iskreno sve to uživo je poput sna. Mi smo se tijekom svog road tripa kroz Toskanu uputili s juga, točnije iz malog gradića Sorano te smo kroz Val d’Orciju putovali sve do Chianti regije gdje nas je čekao idući smještaj. 

Točno se sjećam trenutka kada smo autom službeno ušli u ovaj dio Toskane. Snimala sam kratki video za Instagram i najavila kako se taj dan vozimo kroz najljepši dio Toskane i odjednom su se otvorili brežuljci u svim nijansama zelene boje, ceste je postala vijugava, a ja sam samo stala i rekla “Kako je ovo lijepo!”. A najljepši dio nas je tek čekao…

toskana_val_d_orcia

Inače, cijela dolina Val d’Orcia se nalazi pod UNESCO zaštitom kao prostor koji ima bogatu povijest, specifičan način gradnje, ali i zbog svoje prelijepe prirode. 

Upravo se vožnja kroz ovo područje smatra jednom od najljepših u cijeloj Italiji. Slobodno mogu reći kako je vožnja kroz ovu regiju meni osobno bila jedna od najljepših koju sam do sada na jednom putovanju prošla. Val d’Orcia nije poznata samo po svojoj prirodi i gradovima, na ovom području su snimani i brojni filmovi, a svi filmofili se sjećaju kultne scene iz poznatog filma Gladijator. 

Val d’Orcia se nalazi u središnjoj Toskani, a proteže se službeno od Siene do Monte Amiata. No, zapravo se onaj najljepši dio proteže duž ceste koja spaja Montalcino, Rocca d’Orcia, San Quirico d’Orcia pa do Pienze i Montepulciana. 

Kako organizirati ultimativni road trip kroz Val d’Orcia?

Postoje dvije opcije, odnosno rute, na kojima možeš doživjeti najljepše strane ove toskanske regije. Ako planiraš jednodnevni izlet iz Siene, startat ćeš u Montalcinu te ćeš preko Abbazia di Sant’Antimo stići do Rocca d’Orcia, Bagno Vignoni, San Quirica d’Orcia i za kraj ćeš ostaviti Pienzu i Montepulciano. Iz Montepulciana ćeš se priključiti na brzu cestu i vratiti se u Sienu (ili okolicu, ovisno gdje spavaš). Ovaj put možeš skratiti tako da iz Montalcina ides odmah u San Quirico te preko Pienze do Montepulciana. 

toskana_val_d_orcia

Ako poput nas ideš s juga, prvo možeš svratiti u malo mjesto Radicofani, skrenuti prema Rocca d’Orcia te se preko Bagno Vignoni vratiti na trasu San Quirico d’Orcia do Montalcina. Druga opcija je da od Rocca ideš prema Montalcinu i od tamo drugom cestom ideš prema San Quiricu preko Pienze do Montepulciana. Mi smo odabrali prvu opciju jer nismo imali dovoljno vremena na raspolaganju. Iz Montepulciana smo brzom cestom stigli do smještaja u chianti regiji isti dan. 

Najljepša mjesta/lokacije koje u Val d’Orcia trebaš posjetiti

U Val d’Orcia možeš stati svaki malo, upijati ljepotu i doslovno ostati po par sati na pojedinoj lokaciji. Nije postojalo mjesto koje smo posjetili, a da nismo poželjeli ostati duže. No, ipak postoje ona mjesta koja bi trebao posjetiti. Sve navedene lokacije se nalaze uz trase koje sam gore navela kao prijedlog organizacije puta. 

Montalcino

Srednjovjekovni gradić Montalcino prvenstveno je poznat po svom svjetski cijenjenom i prestižnom vinu Brunello di Montalcino. To vino se radi od 100% lokalnog sangiovese grožđa, a poseban je i zbog procedure ležanja. Naime, vino mora odležati minimalno 24 mjeseca u bačvama te četiri mjeseci u bocama. U prodaju ne smije biti pušteno dok ne prođe šest godina od berbe. Brunello Riserva se radi od najboljih grozdova najbolje berbe, mora biti minimalno 24 mjeseca u bačvama i šest mjeseci u bocama, a u prodaju se pušta tek nakon šest godina od berbe. Ovo su izuzetno skupa vina, a čaša zna koštati i do 20 eura. Cjenovno prihvatljivija opcija je Rosso di Montalcino DOC koje treba odležati samo godinu dana. 

Trenutno 200 vinarija proizvodi ovo svjetski poznato vino, a pri tome koriste 24.000 hektara vinograda koji se protežu ono srednjovjekovnog gradića Montalcino.

toskana_val_d_orcia

Abbazia di Sant’Antimo

Crkva Abbazia di Sant’Antimo izuzetno je lijepa za vrijeme za zalaska sunca kada se sunčeve zrake reflektiraju o njen kamen. 

Rocco d’Orcia

Kao što samo ime nagovještava, ovo mjesto se nalazi na samom vrhu najvećeg brežuljka u ovoj regiji. S Monte Amiata se pruža predivan pogled na Val d’Orcia. 

Rocco d’Orcia nije poznato samo po svojim divnim seoskim kućama koje redom imaju cvijećem ukrašene okućnice nego i po utvrdi iz 13. stoljeća koja je čuvala nekadašnje stanovnike. 

Bagno Vignoni

Malo srednjovjekovno selo Bagno Vignoni je poznata termalna destinacija još od Rimljana čiji su ostaci vidljivi i dan danas. Točno možeš vidjeti kako su preusmjeravali sumpornu vodu. 

Danas je ovo mjesto i dalje poznato po svojim toplicama, a turistička atrakcija je kameni bazen okružen kaskadama koji se nalazi u središtu mjesta. Njega je napravila poznata obitelj Medici koja je tu uživala u svim dobrobitima tople sumporne vode koja izvire iz vulkanskih stijena duboko ispod zemlje. Bazen više nije otvoren za javnost, no lijepo je mjesto za sjesti, uživati u čaši vina ili Aperola. 

Ispod sela, podno rimskih iskopina, vodi put do prirodnih i besplatnih bazena. Samo prati oznaku “Parco dei Mulini” koja vodi do sumpornog bazena

San Quirico d’Orcia

Ovaj šarmantni grad nalazi se također na brežuljku, opasan je obrambenim zidovima unutar kojih kao da je vrijeme stalo. Doslovno i preneseno. Mi smo stigli iza podne, kada su sve trgovine bile zatvorene, a čak nismo stigli popiti ni čašu vina jer se kafić zatvarao. 

Svakako se prošetaj uređenim vrtom i centrom grada. Ako budeš imao više sreće s radnim vremenom, posjeti craft pivovaru Birrificio San Quirico.

Kapelica Vitaleta

Mala kapelica Vitaleta ubraja se među najfotografiranija mjesta u cijeloj Toskani, a upravo taj prizor ćeš često naći na mnogobrojnim razglednicama. 

Capella ti Vitaleta se nalaz uz cestu od San Quirico d’Orcia prema Pienzi. Dovoljno je ukucati u Google maps, a to ove lokacije vozi makadamska cesta. Bez brige ceste je u odličnom stanju, jedino će auto biti prašnjavo, ali to ide ruku pod ruku s road tripom kroz Toskanu. 

Nije moguće doći autom skroz do kapelice, no i sama šetnja do nje je predivno iskustvo. Uz kapelicu se nalazi i ugostiteljski objekt gdje ćeš popiti možda skupo pivo, ali ćeš pogled zapamtiti zauvijek. 

Pienza

Meni osobno je Pienza jedan od najljepših gradića ne samo u Val D’Orcia nego u cijeloj Toskani. Kasnije sam pročitala da je ona izgrađena kao “savršen” grad po naređenju pape Piusa ll. koji je malo selo 1459. transformirao u idealni renesansni grad.

Osim što oduševljava svojom lokacijom i malim uličicama, on što ćeš primijetiti je miris sireva i narezaka koji se šire iz svake trgovine. Nemoj propustiti isprobati sendvič s tim delicijama, a kao suvenir ponesi poznati i ukusni sir Pecorino di Pienza. 

Montepulciano

Ovaj srednjovjekovni grad izgrađen je na vulkanskim stijenama, nudi spektakularne poglede na Val di Chiana i Val d’Orcia. Ovdje nećeš doživjeti onaj mir koji te pratio duž ovog puta, no bez obzira na to Montepulciano je vrijedan stajanja. 

U njemu ne vlada gužva kao u primjerice Sieni ili San Gimignanu, no ipak ima onu vrevu. Zbog toga ovdje nećeš imati problema oko radnog vremena trgovina, suvenire možeš kupiti na svakom koraku, a nemoj propustiti posjetiti i neku od mnogobrojnih vinskih trgovina, a u okolici grada se nalaze i brojne vinarije.

Vožnja kroz Val d’Orcia je iskustvo kojeg nikad nećeš zaboraviti. Toliko ljepote na jednom mjestu se rijetko kada vidi. Cijelim putem ćeš misliti kako se zapravo nalaziš u jednoj savršenoj slici, a ti onaj nasmiješeni lik koji u ruci drži čašu vina i uživa u nestvarno lijepom pogledu.

toskana_kolaz

Otkrij još zanimljivih priča iz Toskane:

  1. toskana_pisa
  2. etruscani_grad_toskana
  3. terme_di_saturnia
  4. toskana_val_d_orcia