Jug je i dalje turistički manje popularan dio Toskane, što znači da privlači manji broj posjetitelja. To ne znači da jug ima manje toga za ponuditi, dapače ovaj kraj se može pohvaliti bogatom poviješću, predivnom prirodom i fantastičnom gastro ponudom. No, jednostavno je udaljen od glavnih toskanskih turistički atrakcija, a posebno rijetko koje turističke agencije tu vode svoje grupe. Na jugu Toskane još uvijek možeš uživati u miru i tišini, tu ćeš naletjeti na lokalce koji ne pričaju engleski, trgovine i ugostiteljski objekti su tijekom dana zatvoreni, a povijesni lokaliteti drevnih Etruščana ostavljaju bez daha. 

Mi smo se tijekom našeg road tripa kroz Toskanu nakon Lucce i Pise, uputili na jug gdje smo proveli par dana prvenstveno istražujući povijesne lokalitete Etruščana. Bili smo smješteni u malom mjestu Sorano koje se nalazi na vulkanskoj stijeni. Inače, većinski dio juga Toskane se nalazi na vulkanskim stijenama, a njih su najbolje iskoristili upravo Etruščani. 

etruscani_grad_toskana

Arheološki lokalitet Vitozza skriva bogatu povijest juga Toskane

Prije nego smo se uputili istraživati takozvane potonule ceste Etruščana, recepcionerka našeg hotela nam je predložila da posjetimo još jedan etruščanski lokalitet. U pitanju je arheološko nalazište Vitozza kojeg mnogi nazivaju zaboravljenim gradom drevnih Etruščana. 

etruscani_grad_toskana

Kao što samo ime govori, u pitanju je nekadašnji grad koji se danas smatra jednim od najvećih i najvažnijih drevnih nastambi na/u stijenama u cijeloj Italiji. Doista impresivno, rekla bih. 

Iskreno, tijekom svog detaljnog istraživanja Toskane, nigdje nisam naletjela na ovaj lokalitet, dok su mu u jednom vodiču posvećene svega dvije rečenice. Kako smo imali vremena na raspolaganju, a nalazište je udaljeno svega 4 kilometra od Sorana i pri tome je ulaz besplatan, odlučili smo provesti koji sat istražujući taj izgubljeni grad. 

Rupičasti grad Vitozza nalazi se pored malog naselja San Quirico kroz kojeg je potrebno proći, a automobil možeš ostaviti na malom šljunčanom parkingu gdje se ujedno nalazi i prva ploča koja objašnjava lokalitet kojeg ćemo uskoro posjetiti. 

Smatra se kako je grad izgrađen tijekom srednjeg vijeka, vjerojatno krajem 11. stoljeća oko dvorca kojeg je sagradila obitelj Aldobrandeschi unutar nekadašnjeg špiljskog grada iz doba Etruščana i Rimljana. 

Čim se s parkinga uputiš šumskim putem prema arheološkom nalazištu, uočit ćeš “garaže”, odnosno bolje rečeno nekadašnje špilje koje mještani koriste i dan danas. One pretežito služe kao “ostave”, a rasprostranjene su duž Pitigliana, Sorana i Sovane. 

etruscani_grad_toskana

Uskoro stižemo do prvih špilja u sklopu ovog arheološkog nalazišta. Etruščani su vulkanske stijene iskoristili na najbolji mogući način. Shvatili su kako ih mogu jednostavno oblikovati te su tako u stijenama stvarali svoje nastambe. 

Na području Vitozze se nalazi čak 200 drevnih špilja, a na pojedinim opisima se vidi kako su ljudi u njima živjeli sve do kraja 18. stoljeća. Etruščani su razlikovali tri vrste špilja, a dijelile su se prema njihovoj namijeni. 

Manje špilje koje nisu toliko izložene suncu bile su korištene kao ostave. Nešto veće korištene su za životinje, dok one prostrane, okrenute prema suncu te ukrašene nišama, su imale prvenstveno stambenu svrhu. 

@underdreamskies Zavirite u drevne špilje koje su iskopali Etruščani 😱 #underdreamskies #putovanje #tiktokcroatia🇭🇷 #putujemo #hrvatskatiktok #fyphrvatska #croatia🇭🇷 #fypcroatia🇭🇷 #tiktokbalkans #istrazivanje #toskana #tuscany #italy #italija #etruščani #vitozza #sorano ♬ original sound – underdreamskies

Ovo arheološko nalazište skriva i jednu posebnu špilju. Ona se nalazi na samom kraju lokaliteta, a plijeni pažnju zbog malih niša jednakih veličina. U početku se vjerovalo kako je ta špilja korištenja za pokapanje mrtvih, no kasnije je otkriveno da su u njoj nekadašnji stanovnici uzgajali golubove. 

Osim brojnih špilja u koje možeš ući, Vitozza sadrži i nešto “modernije” ostatke nekadašnjeg grada. Kako je grad kasnije bio utvrđen, otkrit ćeš ostatke nekadašnjih zidina, dva dvorca, odnosno utvrde, a tu je i ostatak nekadašnje velike crkve. 

Izgubljeni grad drevnih Etruščana atrakcija je na jugu Toskane koja nije mnogima poznata. Hodajući njegovim nekadašnjih ulicama, jasno je kako je ovaj lokalitet preuređen u turističke svrhe prije mnogo godina, no da se puno pažnje ne pridaje njegovom održavanju, a očigledno ni promociji. Tijekom našeg dvosatnog posjeta, sreli smo samo dvije žene koje su jahale konje na tom području. 

etruscani_grad_toskana

Arheološko nalazište Vitozza možda nije popularna atrakcija u Toskani, no ona ipak vrijedi posjete. Fascinantan je osjećaj istraživati drevne špilje, a kako nema turista, osjećaš se kao da si u avanturističkom filmu u potrazi za nestalim blagom. 

toskana

Nastavi čitati druge priče iz Italije:

  1. cinque_terre_italija
  2. toskana_san_gimignano
  3. terme_di_saturnia
  4. lago_di_sorapis