Bilo da ideš s turističkom agencijom ili u vlastitom aranžmanu, gradić San Gimignano u središnjem dijelu Toskane, je destinacija koja se ne propušta. Čak i ako si ga već posjetio, rado ćeš mu se vraćati. Osim što često nosi titulu najljepšeg malog grada Toskane, San Gimignano se još naziva i “grad prekrasnih tornjeva”, a poznat je i kao srednjovjekovni Manhattan. Upravo zbog prepoznatljivih tornjeva je postao popularan, no ova destinacija na skoro svakom kutku skriva bogatu povijest, slasni zalogaj ili pogled kojeg nećeš tako lako zaboraviti. 

San Gimignano nije poznat samo po svojoj ljepoti i tornjevima, on je jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova u Toskani. Izvorno je na njegovom mjestu bilo etruščansko selo, a svoj današnji naziv je dobio po biskupu iz Modene koji se zvao San Gimignano, a smatra se kako je upravo on spasio mjesto od Atile. 

toskana_san_gimigiano

Danas njegovom vizurom dominira 14 sačuvanih srednjovjekovnih tornjeva koji potječu iz 13. stoljeća. Nekoć je gradić imao njih čak 72, a osim što su bili simboli bogatstva vlasnika, oni su bili privatne utvrde. Naime, srednji vijek je na području Toskane bio izuzetno krvav, a napadi su bili svakodnevna pojava. Upravo zbog toga su svi gradovi bili utvrđeni. 

toskana_san_gimigiano

San Gimignano 1199. godine postaje comune, odnosno ima samostalnu vlast, a svoj razvoj može zahvaliti svojoj izvrsnoj lokaciji. Sredinom 14. stoljeća kuga je ubila pola stanovništva zbog čega je San Gimignano izgubio na snazi samo par godina nakon toga pada pod vlast moćne Firence. 

Što trebaš znati prije posjeta San Gimignanu?

San Gimignano se nalazi u središnjoj Toskani i najčešće se posjećuje s agencijama u sklopu Siene i degustacije lokalnog vina. Njega možeš posjetiti zajedno s Volterrom koja je manje turistički razvikana. 

Naravno, San Gimignano je najbolje posjetiti izvan ljetne turističke sezone. Bez obzira na to što je grad malen, u njemu možeš bez problema izgubiti više sati. Najbolje vrijeme za posjetiti ovaj toskanski biser je kasno popodne kada stigneš obaviti shopping, restorani otvaraju svoje terase, a većinski dio velikih grupa već napušta grad. 

toskana_san_gimigiano

Oko glavnog i sporednog ulaza u grad nalaze se parking mjesta. Parking 1 i 2 su smješteni kod glavnog ulaza dok parking 3 i 4 kod sporednog. 

Ako si u potrazi za autohtonim suvenirima, San Gimignano te neće razočarati sa svojom ponudom. No, nemoj u prvoj trgovini ispeglati karticu. Zaviri u njih više i usporedi cijene koje znaju varirati.

Što sve vidjeti u San Gimignanu?

San Gimignano je možda malen, u unutar njegovih srednjovjekovnih zidina se nalaze brojne atrakcije koje vrijedi posjetiti. Dva su glavna trga, Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo oko kojih su smještene vodeće znamenitosti. 

toskana_san_gimigiano

Ako želiš doznati malo više o povijesti ovog mjesta, posjeti Museo Civico koji se nalazi na gornjim katovima Palazza del Popola, a u Museo d’Arte Sacra te čekaju vjerske slike, skulpture i liturgijski predmeti iz Collegiate. Collegiata je romanička crkva iz 12. stoljeća koja skriva egzotičnu unutrašnjost. To je jedna od najoslikanijih crkvi u cijeloj Italiji. 

Palazzo Vecchio del Podesta, odnosno stara palača gradonačelnika, zbijena je oko središnjeg dijela Piazze del Duomo. Poznata je po 51 m visokom tornju. 1255. godine donesen je zakon kojim je građanima zabranjeno sagraditi viši toranj od ovoga, no njega su obitelji čsto kršile. 

toskana_san_gimigiano

Moguće je istražiti i unutrašnjost jednog od visokih tornjeva. To ćeš učiniti u Torre e Casa Campatelli, nekadašnji dom bogate i moćne obitelj Campatelli. Zadržan je izvrni oblik interijera u kojem je do 2005. živio posljednji član obitelj. 

Predivni pogledi se pružaju s tvrđave, poznate kao Rocca. Ona je sagrađena 1353. a sačuvan je samo jedan njen toranj. Sve ostale je dao srušiti Cosimo I. de Medici u 16. stoljeću. Tu se nalazi javni park s maslinama, smokvama i pruža bijeg od turista. 

toskana_san_gimigiano

Vernaccia di San Gimignano je muzej koji je posvećen poznatom i cijenjenom vinu ovog područja. Tu možeš doznati sve o proizvodnji ovog vina, a u enoteci ga možeš i degustirati.

Što i gdje jesti i piti u San Gimignanu?

Skoro pa da ne postoji ulica u San Gimignanu u kojoj se ne nalazi tratorija, bar ili enoteka. Na Piazza della Cisterna se nalaze najpoznatije gelaterije, a preporučujem da isprobaš izvrsne, a često i neobične okuse sladoleda u svjetski poznatoj Gelateria Dondoli. Njegov vlasnik svaki malo iznenadi neobičnim okusima, a ja sam između ostalog isprobala okus Italian garden s bosiljkom, umakom od rajčice i cheesecakeom

toskana_san_gimigiano

San Gimignano je poznat i po sendvičima, odnosno paninijima, kojih ćeš naći na svakom koraku. Skreni malo od glavnih ulica i uputi se do Dal Toscano gdje ćeš uživati u bogatstvu okusa po prihvatljivim cijenama. 

toskana_san_gimigiano

U nekom od barova ili enoteka isprobaj njihovo vino Vernaccia, a prije nego se odlučiš gdje otići na večeru, dobro provjeri online recenzije. Kao i na većini turistički popularnih mjesta i San Gimignano često nudi osrednja jela po visokim cijenama. 

Vrijedi li posjetiti San Gimignano?

Uvijek se postavlja isto pitanja kada su razvikane turističke destinacije u pitanju. San Gimignano sam posjetila čak dva puta i u oba navrata mi se grad izuzetno svidio. Bez obzira na veliki broj turista i grupa, ovaj gradić zadržava svoj šarm malog srednjovjekovnog mjesta. Imaš osjećaj kao da je vrijeme iza njegovih zidina stalo. 

toskana_san_gimigiano

Nakon što kroz glavna vrata zakoračiš na njegove uličice, osjetiš miris sireva, mesnih narezaka i slastica, a male trgovine koje se nalaze na svakom kutku mame da isprobaš njihove delicije. 

San Gimignano je možda razvikan, on i dalje vodi neki svoj odvojen i smiren život kojeg čak ni turisti ne narušavaju. Bez obzira na to što je malen, u njemu uvijek možeš maći novu uličicu u kojoj nema nikoga i u kojem možeš dopustiti da i tebi vrijeme stane. Barem dok si dio San Gimignano čarolije. 

toskana
toskana_kolaz

Otkrij još zanimljivih priča iz Italije:

  1. napulj_hrana
  2. tarot_garden_toskana
  3. venecija-min