Svako putovanje u bilo koji dio Italije znači samo jedno – zaboravi na ikakvu dijetu ili bilo kakvo ograničenje unosa kalorija. Talijanska kuhinja je s razlogom proglašavana najomiljenijom svjetskom kuhinjom, a talijanski specijaliteti poznati su diljem svijeta i stoga nismo mogli odoljeti da na svom putovanju isprobamo najbolje specijalitete. Priprema i konzumacija hrane u Italiji dovedeni su gotovo do religijskog statusa, a pravila pripreme i odabira namirnica razrađena su do zadnjeg detalja i imaju životnu važnost.

Svaka talijanska regija donosi na stol svoj identitet i posebnost, a Kalabrija i Napulj nisu izuzetak. Napulj slovi kao jedna od gastronomskih meka, ne samo Italije nego i cijele Europe, a jedno je sigurno – u Napulju ne možeš ostati gladan. Zato ti u ovom mini vodiču donosimo što obavezno moraš probati u ovome zaista posebnome gradu i što je nama bilo najukusnije.

Pizza

Što dodatno reći o jelu koje poznaje cijeli svijet? Svi znaju da je pizza kao takva nastala u Italiji, iako su se slična jela, to jest tijesto u obliku pogače s raznim dodacima na površini, pravila i konzumirala i ranije, kod starih Grka i Egipćana.

Povijest nam ipak govori da je ono što se suvremeno naziva pizzom nastalo upravo u Campaniji, to jest u Napulju. Originalno jelo za siromašne slojeve društva tijekom 18. stoljeća, pizza kakvu danas poznajemo “rođena” je krajem 19. stoljeća umijećem Raffaela Esposita, napuljskog pizza majstora. On je za kraljicu Margaritu složio pizzu s rajčicama, mozzarellom i svježim bosiljkom, kako bi finalni proizvod imao boje talijanske zastave. Zbog tog događaja se i najpoznatija pizza današnjice zove pizza Margherita.

Od tada pa sve do danas, receptura za originalnu pizzu mora se pridržavati drevnih pravila, što pri odabiru samih sastojaka, pa do tehnike pripremanja. I bez pretjerivanja – pizza u Napulju je stvarno nešto posebno. Jednako od najpoznatijih razvikanih pizzerija pa do opskurnih obiteljskih zalogajnica – kvaliteta ne opada.

Navrati u pizzeriju Antica Pizzeria Port’Alba, za koju se smatra da je najstarija pizzerija na svijetu, koja posluje još od 1830. godine, a ako nema mjesta, nema brige – skoro bilo koje mjesto u centro storico ili u quarteri spagnioli pružit će ti vrhunski gastronomski užitak.

Pizza fritta

Pizza fritta iliti pržena pizza na prvu zvuči kao neka nakarada zamišljena u SAD-u, no radi se o tradicionalnom napuljskom receptu. Jelo je postalo uobičajeno tijekom drugog svjetskog rata, kada su zbog nestašice sastojaka i drva za krušne peći, Napuljci odlučili biti kreativni i počeli u ulju pržiti tijesto u kojem je nadjev zatvoren između dva sloja.

Rezultat je sočno hrskavo tijesto koje u sredini malo odstupa od okusa i mirisa klasične pizze, jer su se zbog nestašica i siromaštva tradicionalno koristili (a i dan danas je ta tradicija ostala) “jeftiniji” sastojci: ricotta umjesto mozzarelle i ciccioli (talijanska verzija čvaraka) umjesto šunke. Zasitno i pomalo neobično jelo koje moraš probati kad si u Napulju!

Sfogliatelle

U Italiji nema kompliciranja za doručak, tako da je talijanska tradicija doručkovanja vrlo jednostavna – šalica espressa ili capuccina uz dodatak nekog pekarskog proizvoda. Kad si u Napulju možda najbolji izbor za takav snack su sfogliatelle. Radi se o lisnatom tijestu u obliku školjke, koje je punjeno kremom od jaja, ricotte, i semolina brašna, uz dodatak aroma poput cimeta, vanilije i korice limuna ili naranče. Sfogliatelle se često nazivaju talijanskom verzijom croissanta, no za razliku tog francuskog peciva, punjenje sfogliatelle je poprilično gusto i zbijeno te je jedno pecivo sasvim dovoljno da pruži osjećaj sitosti, pogotovo ako se upari s bogatim capuccinom.

Ovo lisnato pecivo je nastalo sasvim slučajno tijekom 17. stoljeća u samostanu Santa Rosa nedaleko od Napulja, kao rješenje za iskorištavanje viška semolina brašna. Recept je potom preuzeo jedan poznati napuljski slastičar koji je sfogliatelle počeo prodavati u svojoj radnji početkom 19. stoljeća, da bi danas njihov prepoznatljiv oblik završio čak i na popularnim suvenirskim magnetićima.

Baba

Još jedna klasična poslastica na koju ćeš naletjeti u svakom napuljskom kafiću ili slastičarni je baba. Radi se o prozračnom biskvitnom tijestu koje je izrazito jako natopljeno u slatko alkoholni sirup, najčešće na bazi ruma. Premda se radi o kolaču koji se smatra napuljskim specijalitetom, podrijetlo mu uopće nije talijansko. Originalna ideja dolazi iz Poljske, gdje je u 18. stoljeću poljski kralj Stanislav, frustriran što svaki dan za desert dobiva jedan te isti kolač, u ljutnji bacio isti preko stola, pritom srušivši bocu s rumom te se biskvit natopio tim alkoholnim pićem.

Rezultat ga je oduševio te je novonastalo jelo nazvao baba, prema Ali Babi, omiljenom mu liku iz 1001 noći. Preko kraljeve kćerke koja se udala za francuskog kralja Luja XV., recept je završio u Versaillesu, gdje su ga vješti francuski kuhari usavršili te je tijekom 19. stoljeća stigao do Napulja gdje i dan danas ostaje jedno od najprepoznatljivijih jela. Popularnosti mu je pomogla i u to vrijeme novonastala opsesija Europljana jamajkanskim rumom čije sve veće količine u to vrijeme počinju stizati u europske luke. Baba savršeno paše uz espresso, a ako voliš okus i miris pravog ruma obavezno probaj ovaj kolač.

Morski plodovi

Napulj, kao i svaki lučki grad, ima dugu tradiciju ribarstva i konzumiranja ribe i plodova mora. Tako se u Napulju može naći veliki izbor morskih specijaliteta, dobro poznatih ljudima s naših prostora. Hobotnice, dagnje, ribe sa žara ili frigani plodovi mora, poznatijih kao fritto misto – tradicionalno jelo siromašnije radničke klase i ribara, koji su ono što je ostalo neprodano od ulova jednostavno pomiješali, ubacili u brašno i pofrigali, dobivši zasitni obrok.

Posebno mjesto u napuljskoj gastronomiji je naravno i tjestenina u kombinaciji s morskim plodovima, poput npr. linguina sa školjkama, ili raviola punjenih mesom gambera. Kada se takvo jelo popuni umakom s komadićima nekog orašida poput najčešće pistacije ili pinjola, dobije se nevjerojatno zavodljiv obrok koji će oduševiti sve ljubitelje talijanske i mediteranske kuhinje.

Napulj je sigurno jedna od svjetskih destinacija broj jedan kada se govori o gastronomskoj ponudi te se mora naći na bucket listi svakog putnika ljubitelja vrhunske hrane!

napulj_kolaz

Naslovna fotka: Unsplash

Još ljepota i zanimljivosti Italija pročitaj ovdje:

  1. dolomiti_italija-
  2. cadini_di_misurina
  3. dolomiti_seceda
  4. venecija-min