Postoje oni vidikovci koji se nikad ne zaboravljaju. Oni gdje se točno sjećaš trenutka kada se pogled otvorio ispred tebe, a ti nisi mogao vjerovati da postoji tako savršena prirodna ljepota. Pogled s vidikovca na uvalu Zavratnicu je upravo takav pogled – onaj nezaboravni. 

Prije samog planinarskog izleta na otok Rab s planinarskim društvom Runolist za uvalu Zavratnicu nisam nikad čula. Danas me sram jer je ova uvala jedna od najljepših uvala Jadrana, krški fenomen koji je 1964. proglašen zaštićenim krajolikom, a 1981. postaje dio Parka prirode Velebit. 

Što uvalu Zavratnicu čini tako posebnom?

Zavratnica je u biti potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara, a sama dužina zaljeva je oko 900 metara. Kako piše na službenoj stranici Parka prirode Velebit Zavratnica je nastala u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima te sadnjom drveća i niskog raslinja. Do danas je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega je čak 100 autohtonih i 20 alohtonih. 

uvala_zavratnica
Bistro more u samoj uvali

Alan Čaplar u svojoj knjizi “Planinarski vodič po Hrvatskoj” ističe kako je Zavratnica nastala u jakom potresu davne 615. godine u kojem su potonula i tri starorimska grada s tog područja.

Sve to zvuči fascinantno, ali samo uživo ćeš ostati bez riječi i daha. Doslovno. Pogled s vidikovca iznad same uvale, kojeg su početkom 20. stoljeća izgradili domaći stanovnici, je nestvarno lijep. Čak i da si u mašti htio iscrtati toliko lijepu uvalu u tom naumu ne bi uspio. 

uvala_zavratnica

Ono što Zavratnicu zapravo čini tako posebnom jest kontrast sivog kamena, niskog raslinja i tamno modre boje mora koja ponosno bliješti u svojoj ljepoti. A kada se spustiš u uvali shvatiš da je boja mora “umjetno” tirkizno. Pitaš se kako je to moguće?

Koliko je more bistro postaneš tek svjestan kada se spustiš u samu uvalu. Doslovno, bez ikakvog naprezanja možeš vidjeti sve što se nalazi na dnu mora. 

uvala_zavratnica

Zavratnica krije ujedno i pravi dragulj kojeg često posjećuju roniocu. Kako je more čisto, nije potrebno zaroniti kako bi vidio u čemu je riječ. U uvali se otprilike 800 metara od plaže na samo par metara dubine nalazi olupina potopljenog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata. 

uvala_zavratnica
Potopljeni vojni brod iz Drugog svjetskog rata

Kako doći do uvale Zavratnica?

Postoje dva načina kako doći do same uvale. Jedna je prikladnija za planinare, a druga za izletnike. Najbolji doživljaj ćeš imati ako, naravno, kombiniraš obje staze. 

Ono što nikako ne smiješ propustiti jest vidikovac Zavratnica od kuda ćeš imati najljepši pogled na uvalu. Pored njega se nalazi parking gdje možeš ostaviti automobil te samo produžiš ravno stazom koja vodi do vidikovca. 

uvala_zavratnica

Ako do samo uvale želiš doći planinarskom stazom, vrati se malo naprijed i sa svoje lijeve strane ćeš uočiti markacije koje vode do strme staze koja je duga oko 800 metara. Staza nije teška, no kako je u pitanju krški teren, potrebna je prikladna oprema (čitaj gojzerice). Kako uvala privlači veliki broj turista, nije rijetkost da tijekom ljeta naletiš na “izletnike” u japankama. 

Ova staza izravno vodi u samo srce uvale, odnosno do plaže gdje se spaja sa šetnicom koja vodi do Jablanovca koja je duga 1.8 km i traje oko pola sata. 

uvala_zavratnica

Ako nisi avanturistički raspoložen, vrati se u automobil i odvezi se u mjesto Jablanac otkuda kreće šetnica do uvale Zavratnica i prati cijelo vrijeme more. 

Imaj na umu da ovo nije kružna staza, stoga ako se planinarskom stazom uputiš do uvale i Jablanca, računaj da se moraš vratiti do početne točke. Mi smo imali organiziran prijevoz, tako da to nije predstavljalo problem. 

Osobno savjetujem da isprva doživiš uvalu s vidikovca te se automobil uputiš do Jablanca i od tamo kreneš u šetnju. Ako odabereš ovu opciju, gojzerice ti nisu potrebne. No, nipošto nemoj zaboraviti na dovoljno tekućine. 

uvala_zavratnica
Šetnica cijelim putem ide uz more

Uvala Zavratnica se s razlogom ubraja u najljepše uvale na našoj obali, ako čak ne i šire. Mnogima još uvijek nije poznata, a tako je lako posjetiti je. Ona može biti tvoja usputna stanica ili se do nje možeš upiti i na jednodnevni izlet. Koju god opciju odabrao, nećeš se kajati. Možeš se samo kajati, ako nakon svega ovoga i dalje u Zavratnici uživaš samo preko mojih fotografija. 

uvala_zavratnica
Pogled s vidikovca ostavlja bez daha

Korisne informacije za uvalu Zavratnicu:

 • Početak staze: parking iznad vidikovca Zavratnica ili mjesto Jablanac (ovisno o tome za koju se stazu odlučiš)
 • Parking: na parking vidikovca ili u mjestu Jablanac
 • Naplaćuje li se ulaz?: Da, uvala Zavratnica spada pod Park prirode Velebit. Organizirane grupe plaćaju 20 kn, individualni posjetitelji 30 kn, a djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz. Ulaz se naplaćuje na šetnjici uz more.
 • Dužina i trajanje staze: Jablanac – Zavratnica 1.8 km oko pola sata; selo Zavratnica – Zavratnica 800 m, oko 20-ak minuta
 • Za koga je prikladna staza: Šetnica je uređena i ide uz more, prikladna je za sve uzraste; planinarska staza zahtjeva malo spretnosti i obavezne gojzerice
 • Postoji li mjesto za hranu i piće? Mjesto Jablanac nudi ugostiteljske objekte

U potrazi si za još prijedloga izleta?

 1. premuziceva_staza
 2. premuziceva_staza
 3. premuziceva_staza
 4. mosor_sveti_jure
 5. sveto_brdo1