Hrvatska ima razgranatu mrežu planinarskih staza koje su raznolike ne samo zbog svojih prirodnih obilježja nego i bogate povijesti. Ako još nisi sastavio listu kamo bi u novoj godini trebao ići, donosim prijedloge čak 12 planinarskih staza koje bi barem jednom trebao prohodati. 

Ovu bucket planinarsku listu sam složila prema vlastitom iskustvu. Sve staze sam osobno u jednom trenutku prošla, neke su jednostavne, no zbog prirode i/ili povijesti vrijede tvog posjeta, dok su druge nešto teže i izazovnije. Sve navedene staze su na mene ostavile poseban dojam i uvijek bi im se rado vraćala. Na tebi je samo da rezerviraš slobodne vikende i do kraja godine svaki mjesec prođeš po jednu stazu. 

Zaboravi na ostatak svijeta na Samarskim stijenama 

Bijele i Samarske stijene ubrajaju se među najatraktivnija planinarska odredišta u Hrvatskoj, a posebne su zbog svog jedinstvenog geomorfološkog fenomena koji je kreirao takve oblike u stijenama da ih čovjek teško može sam izmisliti. 

samarske stijene

Ovo područje se od 1985. ubraja u strogi rezervat Primorsko-goranske županije, a obuhvaća 1.175 ha šume i bizarnih vapnenačkih stijena. Kod nas postoji još samo jedno područje s takvim režimom zaštite, a do su Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu.

samarske stijene

Strogi rezervat označava najstroži režim zaštite određenog područja, stroži nego i sami nacionalni park. Na takvom području sve je podređeno očuvanju izvorne prirode, a upravo nedirnuta priroda je ono što svakom posjetitelju ostane u dubokom sjećanju. Dok kročiš niz označenu stazu (nipošto nemoj napuštati označene markacije), imaš osjećaj da se nalaziš u nekom filmu fantazije, u drugom svijetu u kojem si oprezan gost pun poštovanja i divljenja.

samarske stijene

Više o izletu na Samarske stijene pročitaj ovdje.

Uputi se na Guslicu preko Snježnika

Ovu stazu sam prošla u više navrata i svaki put joj se rado vraćam. Ona nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, a priroda je cijelim putem nezaboravna. Vrh Snježnik je atrakcija sama za sebe. Čim izbiješ do vrha odmah ti je jasno zbog čega se Snježnik ubraja među najljepše vrhove u Hrvatskoj.

snjeznik

S vrha se pruža nezaboravan pogled na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima. Svoje ime može zahvaliti velikim količinama snijega koje se znaju na vrhu zadržati čak i do proljeća. 

snjeznik_guslica_staza

S vrha se spusti do planinarske kuće Snježnik te svoj put nastavi slijedeći desno markacije. Slijedi jedna od najljepših staza. Put ide travnatim hrptom, a sa svim strana se pruža predivan pogled. Svaki malo zastani i okreni se – Snježnik ostaje sve više iza tebe, a prizori postaju sve ljepši.

Detalje o stazi Snježnik-Guslica doznaj ovdje.

Otkrij povijest starog Velički grada i uputi se do Jankovca na Papuku

Unutar Parka-prirode Papuk nalazi se jedna fantastična staza koja je idealan odabir za planinare koji traže duži izlet. Na stazi koja počinje u mjestu Velika, istražit ćeš staru utvrdu Velički grad, uživati u pogledu s Tauberovih stijena, najstarijih stijena tog tipa u cijeloj Hrvatskoj, lupiti pečat na vrhu Lapjak i uživati na Jankovcu

velicki_grad_papuk

Park prirode Papuk nudi mnogobrojne planinarske staze, za početnike, ali i za iskusne planinare koji su u potrazi za novim izazovom. Opisana kružna staza predstavlja upravo to. Osim što će te izmoriti, ona će ti pokazati najljepše strane središnjeg Papuka i naučiti da i Slavonija nudi izazovne, zahtjevne i nezaboravne planinarske staze. 

Sve o ovoj zanimljivoj stazi na Papuku pročitaj ovdje.

Prepusti se bajci zvanoj Mali princ

Svatko tko je barem jednom prešao stazu upečatljivog naziva Mali princ, ostao je začaran ljepotom ovog dijela Velebita.

Mali_Princ

“Tko bude kročio ovim putem neka nam javi je li počeo vjerovati u čuda kao što smo i mi koji i dalje otkrivamo uvijek iznova nešto do sada neviđeno”, napisao je Slavko Tomerlin, poznatiji među planinarima kao Tatek, u časopisu Hrvatski planinar 2003. povodom predstavljanja nove staze koju je uz pomoć svog prijatelja planinara Zdenka Morovića otkrio, markirao i osigurao za sve buduće generacije zaljubljenika Velebita.

mali princ,

Upravo to ćeš osjetiti kad kročiš na stazu Mali princ. Nakon samo par koraka posve je jasno zašto su ovu stazu Tatek i Zdenko nazvali Mali princ, jer svaki malo ispred tebe osvanu nova čuda koja je kreirala priroda, a često imaš osjećaj kao da si stupio u neki posve novi svijet, gdje doslovno možeš vjerovati u bajke. 

Sve detalje o stazi Mali princ pročitaj ovdje.

Istraži Ružica grad, jednu od najvećih utvrda u Hrvatskoj

Ružica grad nalazi na Krndiji koja je prirodni nastavak Papuka. Krndija nije poznata samo po svojim šumama nego i po brojnih povijesnim utvrdama, a spomenuta Ružica ubraja se u najpoznatije i najvelebnije. 

ruzica_grad

Ova utvrda je jedinstvena zbog svoje veličine, a potpuni dojam ćeš jedino steći ako pogledaš fotografije i snimke iz zraka. No, dovoljno je malo prepustiti se mašti i veoma brzo će ispred tebe niknuti nevjerojatno lijep i veliki grad na čijim popločanih ulicama ćeš čuti žamor dvora koji pokušava nadjačati buku iz obližnje kovačnice, keramičke radionice i radionice za lijevanje metala. Brojne prostorije su imale čak i katove čije rubove možeš vidjeti i dandanas.

Detaljnije istraži Ružica grad ovdje.

Prohodaj Horvatove stube na Medvednici

Ako do sada nisi prohodao niz i uz 500 Horvatovih stuba, to u novoj godini trebaš promijeniti. Ova staza možda nije zahtjevna niti nude nezaboravne poglede, no vrijedna je divljenja i to iz jednog jednostavnog razloga – Vladimir Horvat je periodu od 1946. do 1953. godine vlastoručno izgradio 500 kamenih stuba na do tada nepristupačnom terenu Medvednice. Svaki slobodan trenutak je odlazi u planinu i tamo bi boravio cijeli dan i u potpunoj samoći radio na izgradnji stuba. 

horvatove_stube

No, nije to njegov jedini doprinos. Uredio je i za posjet špilju Medvednicu, otkrio je još jednu špilju i nekoliko ponora, a u gustoj šumskoj hladovini je uredio odmorište Srnec s klupama za izletnike. 

horvatove_stube

Mnogi smatraju kako su upravo Horvatove stube najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. 

Više o Horvatovim stubama pročitaj ovdje.

Prođi cijelu Premužićevu stazu

Svaki planinar bi barem jednom u životu trebao proći baš cijelu Premužićevu stazu. Premužićeva staza se ubraja u pravo remek-djelo graditeljstva, a proteže se vršnim dijelom sjevernog i srednjeg Velebita. 

premuziceva_staza

Idejni začetnik Premužićeve staze je dr. Ivan Krajač, alpinist, političar, pravnik i istinski zaljubljenik u Velebit. 

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita koji je u društvu Krajača istraživao Rožanske kukove. 

premuziceva_staza

Izgradnja Premužićeve staze trajala je od 1930.-1933., a posebna je iz više razloga. Izgrađena je posve od prirodnih materijala tehnikom suhozida. Ta činjenica je izuzetno fascinantna jer se staza cijelim putem čini kao da je tu vječno stajala. Teško je pojmiti činjenicu da su stazu izgradile ljudske ruke. 

premuziceva_staza

Premužićeva staza je službeno dugačka 57 kilometara, prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit te se proteže od Zavižana do Baških Oštarija.

Kako organizirati pohod na Premužićevu stazu, pročitaj ovdje.

Uživaj u nezaboravnim pogledima koji se pružaju na stazi od kanjona Vrženica do uvale Vela luka

Prošla sam brojne staze na otoku Krku, no ona od kanjona Vrženica do uvale Vela luka definitivno je meni osobno najdraža. 

kanjon_vrzenica

Svatko tko voli planinariti na hrvatskim otocima bi barem jednom trebao proći ovu stazu – ona je uzbudljiva, zanimljiva, nudi one najljepše strane krškog terena, a pogledi koji te prate cijelim putem dugo se pamte. 

kanjon_vrzenica

Sami kanjon je uistinu zanimljivo planinarsko iskustvo. Ispred tebe se prostire krš uz pokoji zeleni grm i žute cvjetiće, a iza tebe more kao da propada u kanjon. 

uvala_vela_luka
Pogled na uvalu Vela i Mala luka

I onda se samo u jednom trenutku otvori pogled na uvale Vela i Mala luka. I ništa te ne može pripremiti na tako nestvaran prizor, na surovi krš i sve plave i tirkizne nijanse mora – nestvarno, posve nestvarno. Mogao bi sjesti i satima samo gledati u taj prizor. Inače se ljeti do ove uvale stiže brodovima i poprilično je popularna. 

Više o ovoj stazi, pročitaj ovdje.

Otkrij zašto je staza 7 slapova najpopularnija staza u Istri

Postoje staze i postoje one staze o kojima svi pričaju, a staza sedam slapova u Istri se definitivno ubraja u jednu takvu. Uz nju se vežu pridjevi poput “najljepša”, “najatraktivnija” i “najpoznatija” planinarska staza Istre. Zbog toga privlači izuzetno veliki broj planinara, ljubitelja prirode i obitelji.

7_slapova_istra

​​Staza sedam slapova definitivno se ubraja među najpopularniju planinarsku stazu Istre. Markirana je u periodu od 2006. i 2007. godine te svojim putem prolazi pored predivnih prirodnih ljepota rijeke Mirne i njenog pritoka rječice Drage.

7_slapova_istra

S razlogom se zove kako se zove – putem ćeš uživati u pogledu na sedam slapova, na razigrano korito rijeka, a uz to ćeš istražiti i napuštena istarska sela, ali i popularno izletište Kotli. Ne smijem zaboraviti spomenuti ni Napoleonov most, ali i napuštena rudarska okna. Sve to i mnogo više sadržava staza sedam slapova. 

Ako planiraš prohodati ovu stazu, dobro je pročitati ovaj tekst.

Uživaju u pogledu sa Svetog brdo kojeg mnogi nazivaju najljepšim vrhom u Hrvatskoj

Tko je imalo upoznat s hrvatskim planinama i vrhovima, zasigurno je čuo za vrh Sveto brdo na Velebitu koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Paklenica. S ovog vrha se pruža nezaboravan pogled, a mnogi planinari smatraju da je Sveto brdo zasluženo dobilo titulu najljepšeg hrvatskog vrha. Sveto brdo je posljednji visoki vrh Velebita kojim završava njihov niz. 

sveto_brdo

Inače se Sveto brdo nalazi na 1.751 nadmorskoj visini. Na samom vrhu se nalazi križ i ploča s ispisanih Deset Božjih zapovijedi. Za potpuni doživljaj Nacionalnog parka Paklenica, odaberi stazu koja preko planinarskog doma Paklenica i skloništa Ivine vodice vodi do Svetog brda. 

Više detalja o ovoj stazi pročitaj ovdje.

Upusti se na planinarsku avanturu na Istočnom Mosoru

Mosor je krševita dalmatinska planina koja se nadmoćno nadvija između Splita i Omiša. Najviši vrh ove poznate planine je Veliki Kabal koji se nalazi na 1.339 metara nadmorske visine, a ukupno je Mosor dug 25 kilometara. Glavni greben se dijeli na tri dijela – zapadni, središnji i istočni dio Mosora. Vrh sv. Jure nalazi se na istočnom dijelu na 1.310 metara nadmorske visine i mnogi ga smatraju najljepšim vrhom Mosora. 

mosor_greben

Postoje dvije staze do sv. Jure iz sela Dubrava. U pitanju je staza naziva Tepla pola te takozvanog Mirov put, odnosno staza preko izvora Studenac. Ako si željan izazova, odabrat ćeš za uspon Mirov put na kojem ćeš savladati visinsku razliku od skoro 800 metara. Za povratak biraj stazu Tepla pola koja je puno jednostavniji put. 

Sve detalje o ovoj stazi pročitaj ovdje.

Otkrij svu ljepotu izvora Kupe u Nacionalnom parku Risnjak

Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. Brojni su razlozi zbog čega je planinarenje do samog izvora Kupa toliko popularno. 

izvor_kupe

Uređene planinarske staze skoro cijelim putem prolaze upravo uz samo korito rijeke otkrivajući predivne prizore, a nagrada svakog posjetitelja čeka na samom kraju. Izvor Kupe nije poseban samo zbog svoje bistre zelenoplave boje, koju nećeš tako lako zaboraviti, nego i zbog činjenice da Kupa odmah iz malog jezera istječe kao velika rijeka. 

Sve o tri različite staze do izvora Kupe pročitaj ovdje.

Naravno, teško je na jednoj listi obuhvatiti sve fantastične planinarske staze kojima Hrvatska obiluje. No, zato možemo svake godine sastaviti novu listu 🙂 

Otkrij još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. rovinj
  2. jankovac_papuk
  3. lokvarsko_jezero
  4. slavonija_baranja