U sklopu redovitog istraživanja i monitoringa špilja u Nacionalnom parku Krka snimljen je edukativno-dokumentarni film o jednom od njihovih najpoznatijih, ali i najskrivenijih stanovnika – čovječjoj ribici. 

Da bi se pronašlo tog iznimnog vodozemca, potrebno je zaroniti u mrak drevnog podzemnog svijeta. S teškom opremom i s puno poštovanja u vode špiljskog sustava Miljacka I – V zaputili su se snimatelji Mégane Chêne i Florian Launette, speleolozi Petra Kovač Konrad i Marko Studen i biolog Dušan Jelić, u potrazi za zmajem. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučene timove speleologa, tako da se aktivnost speleologa u dubokim jamama i složenim špiljama može opisati kao vrsta podzemnog alpinizma.

covjeca_ribica

Legenda o čovječjoj ribici

Prema legendi, nekoć se vjerovalo da u špiljama žive zmajevi i da su čovječje ribice njihova djeca. O čovječjim ribicama još uvijek se ne zna mnogo pa stoga i dalje, zbog svojih karakteristika, plijene pažnju znanstvenika, ali i javnosti. Proteus anguinus, jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju, endem je i najveća podzemna vodena životinja dinarskog krša. Oči su joj potpuno zakržljale, skrivene pod kožom. Izduženo, sitno tijelo bijele je boje s blagim nijansama žute i ružičaste pa je, zbog sličnosti s ljudskom kožom, zbog toga i dobila ime čovječja ribica. 

Diše na tri načina: škrgama, plućima i kožom. Ima izvrstan njuh za pronalazak oskudne hrane. Živi do 90 godina, a treba joj 16 do 18 godina da odraste, kao i čovjeku.

covjeca_ribica_krka

Na području NP Krka čovječja ribica otkrivena je 1989. godine u špilji Miljacka II. Danas se zna da stalna populacija obitava u četirima speleološkim objektima na području NP Krka. Monitoring vrste na području Parka pokazao je da je njezina populacija stabilna. Također smo dobili priliku nakratko zaviriti u podzemni svijet čovječje ribice i dobiti vrijedne materijale koji se mogu pogledati na YouTube kanalu Javne ustanove Nacionalni park Krka

covjeca_ribica

Snimanja u sustavu Miljacka I – V kao lokalitetu s najvećom populacijom čovječje ribice na području Nacionalnog parka Krka bila su fokusirana na prikupljanje krupnih kadrova te vrste. Uz čovječju ribicu, u prvom jezeru obitava izuzetno bogata i raznolika ostala podzemna vodena fauna, pa su snimljeni i kadrovi rakušaca.

FOTO: PR

jama_baredine

Nastavi čitati još “podzemnih” priča:

  1. stopica_pecina_srbija
  2. spilja_lokvarka_gorski_kotar
  3. spilja_mramornica