Ima nešto mistično u špiljama i jama, nešto što stoljećima magično privlači ljude da se otisnu u skrivene labirinte podzemnog svijeta. Osobno sam veliki ljubitelj tih tajnovitih odaja i bez obzira na to koliko puta sam zakoračila u zemljanu utrobu, svaki put ostanem jednako oduševljena. Hrvatska obiluje špiljama i jama, a među najpoznatije spelološke lokaliteta u Gorskom kotaru se definitivno ubraja špilja Lokvarka. 

Špilja Lokvarka se već dugo nalazila na mojoj listi. Kako i ne bi kada se smatra jednom od najljepših špilja hrvatskog krša. No, to nije sve – Lokvarka se ubraja i među strmije špilje u Hrvatskoj. 

spilja_lokvarka_gorski_kotar11

Prije našeg posjeta vidjela sam mnogobrojne fotografije ove špilje, no zapravo niti jedna ne dočarava njenu veličinu. Upravo to je ono što me toliko iznenadilo – strmim metalnim stepenicama se spuštaš duboko u iduću prostoriju, a ispred tebe se otvara velebno prostranstvo mnogobrojnih ukrasa. 

Mala povijest špilje Lokvarke

Kako to inače biva i špilja Lokvarka je otkrivena posve slučajno. Bilo je to davne 1911. godine, a otkrio ju je trgovac Jakob Bolf koji je nedaleko od mjesta Lokve vadio kamen za vapno. Kako nam je vodičica prije samog ulaska objasnila, raznio je stijenu dinamitom i tada je napravljen ulaz u špilju. 

Nije dugo trebalo da špilja Lokvarka izazove pozornost znatiželjnika i znanstvenika. Samo godinu dana nakon njenog otkrića, proširen je ulaz, napravljene su tri drvene stube i jedan most. 

Prvi članak i prve poznate fotografije danas najpoznatije goranske špilje napravio je Josip Poljak, geolog i speleolog. Prvotno je špilja dobila naziv Lipa jer se smatralo da se nalazi na obližnjem brdu Debeloj lipi, no kasnije je utvrđeno da je smještena u Kamenitom vrhu te sredinom 1930-ih mijenja svoje ime i postaje konačno špilja Lokvarka. 

Ona je dio špiljskog sustava kojemu pripadaju ponor rječice Lokvarka, Jama kod Lokvarke i vrlo vjerojatno još nekoliko ponornih objekata. 

Špilja Lokvarka ima jednog posebnog stanovnika

Za sada se vjeruje kako je špilja duboka oko 277 metara, a dužina istraženih podzemnih kanala iznosi 1.179 m. Istraženo je šest prostorija, od toga je za turistički obilazak osposobljeno njih četiri. Prilikom posjeta spustit ćeš se čak 75 metara ispod ulaza. 

Prva dvorana odmah otkriva da nas tijekom razgledavanja čeka pravi doživljaj, a tu ćeš moći vidjeti i ostatak prve rasvjete koja je postavljena. Prema predajama lokalnog stanovništva ova dvorana je služila kao sklonište u ratnim vremenima.

spilja_lokvarka_gorski_kotar3

Jedna od najljepših i najvelebnijih dvorana je takozvana Katedrala do koje se spuštaš prvim strmim stepenicama. Tu se nalazi stalagnat visok čak 16 metara. Staza vodi oko njega te ulazimo u treći prostoriju koja se naziva Plesna dvorana. Ime je dobila zbog jednog neuspjelog pokušaja održavanja koncerta. Inače, u toj dvorani se nalazi i umjetno jezerce kojeg je načinio čovjek kako bi smanjio mogućnost poplave staze.

spilja_lokvarka_gorski_kotar

Uskim prolazom stižemo do novih stepenica te se spuštamo u takozvanu Crvenu dvoranu. Svoje ime je dobila zbog crvene boje koja ukazuje na prisustvo željeza. Na kraju obilaska se nalazi dvorana nazvana Kapelica

Do pete etaže vodi uska i opasna vertikala od 55 metara, a dotična dvorana je nazvana Djevičanskom. U njoj je 1996. godine pronađen jedan jedini primjerak endemičnog kornjaša Croatodirus ozimeci – jedini te vrste na cijelom svijetu!

Posljednja dvorana ima još zahtjevniji pristup, i to kroz vertikalni hodnik dugačak 85 metara. Gordanova dvorana je dobila ime po istraživaču Gordanu Poliću. To je ujedno i najveća etaža i jedina hidrološki aktivna jer kroz nju teče rječica Lokvarka. Ove zadnje etaže nisu uređene za posjetitelje, a pristupiti im mogu samo iskusni spelolozi.

Špilja Lokvarka: sve korisne informacije na jednom mjestu

Špilja Lokvarka se nalazi u Gorskom kotaru prije mjesta Lokve ako stižeš autocestom. Iz Rijeke možeš također ići i preko mjesta Mrzle Vodice, tada ćeš doći s druge strane. Kod kapelice se nalazi mala drvena kućica gdje kupuješ ulaznice, a tu se nalazi i parking koji je besplatan. Do ulaza je potrebno par minuta hodanja. 

Lokvarka je otvorena tijekom cijele godine, a u njoj uvijek vlada temperatura između 6,5 do 8 stupnjeva – ljeti osvježava, a zimi grije. Jedino je zatvorena u slučaju vremenskih nepogoda. 

spilja_lokvarka_gorski_kotar5

Cijena iznosi 80 kuna, a radno vrijeme je od 10 do 16 h. Na službenoj stranici piše da je ulaz moguć u 9 h, 11 h, 13 h i 15 h, a obilazak u pratnji vodiča traje okvirno oko 45 minuta do sat vremena. 

Kako se Lokvarka ubraja među strmije špilje, tijekom razgledavanja je potrebno biti na oprezu. No, bez brige, jedino što trebaš je dobro držati za strme metalne stepenice. 

Obilazak špilje Lokvarke je jedno uistinu posebno iskustvo. Ako još svoj izlet spojiš sa šetnjom oko Lokvarskog jezera ili po Park-šumi Golubinjak, čeka te nezaboravan dan u Gorskom kotaru.

spilja_mramornica

Izvor: Lokvarka.hr, knjiga “Neispričane priče – bajkovite ljepote i zanimljivosti Lijepe naše” autora Ivane Buj, Josipa Jukića, Hrvoja Kekeza i Darija Žagara

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. severin_na_kupi_dvorac
  2. risnjak_crni_lug
  3. zagradski_vrh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *