Izvor rijeke Cetine ubraja se među naše prirodne bisere, a fotografije ove znamenitosti obišle su cijeli svijet. Naravno, što je pojedina atrakcija popularnija, to privlači sve više i više posjetitelja, što domaćih, što stranih. 

Glavaš se ubraja u jedan od izvora rijeke Cetine, a zbog svoje ljepote definitivno je najpopularniji. Turisti iz cijelog svijeta ciljano dolaze kako bi ga vidjeli uživo. Nažalost, to povlači sa sobom i negativne strane. Jedan od vodećih problema je kupanje na samom izvoru, kako ljudi, tako i životinja.

Tijekom ljeta su brojni dalmatinski portali i aktivisti upozoravali na ovaj problem. Kako Dalmacija danas piše, prošli tjedan su Hrvatske vode zabranili kupanje na području Glavaševog vrela i 400 metara nizvodno od samog izvora. U istom dokumentu je općina Civljane dobila i pravo upravljanja ovim područjem sve dok ono službeno ne bude spadalo pod Park prirode Dinara.

Zbog ogromne količine posjetitelja i Nacionalni park Krka je početkom 2020. godine donio odluku o zabrani kupanja koja je stupila na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljivih tema:

  1. izvor_kupe
  2. cingarela_slap
  3. spilja_mramornica