Kada se priča o destinacijama koje za vrijeme svog boravka u Bugarskoj trebaš posjetiti, grad Plovdiv se nalazi visoko na ljestvici popularnih bugarskih atrakcija. Mnogi se više zaljube upravo u njega nego u Sofiju. Prije nego smo ga posjetili, pitala sam se koliko Plovdiv može biti drugačiji od glavnog grada. Može u svemu!

Bugarska se ubraja među najmanje popularne turističke destinacije u Europi. Mnogima su prva asocijacija betonski divovi koji ponosno, no oronulo stoje kao podsjetnik na socijalističko doba. Sofija je definitivno to. Drugi najveći grad to nipošto nije. Čim smo ušli u grad, bilo mi je posve jasno zbog čega se toliko posjetitelja zaljubi upravo u Plovdiv. 

plovdiv_bugarska

Bugarsku smo posjetili početkom travnja. Dočekalo nas je pravo zimsko vrijeme, vječno sivilo s pahuljicama snijega. Nad Sofijom se tijekom našeg petodnevnog boravka nadvilo teško sivilo koje ne popušta, unosi hladnoću u kosti i briše svako dobro raspoloženje. Srećom pa Sofija obiluje barovima i restoranima gdje brzo povratiš smrznuti osmijeh. Stoga smo ostali posve šokirani kada smo nakon nešto manje od tri sata vožnje zakoračili u posve drugi svijet – po vremenu i arhitekturi. 

Uputiti se na jednodnevni izlet u Plovdiv – da ili ne?

Kada smo razmišljali kako ispuniti svoje dane u Bugarskoj, na prvu nam se činilo kako je jednodnevni izlet do Plovdiva više muka nego zadovoljstvo. Skoro tri sata vožnje u jednom smjeru kako bi posjetili jedan grad? Srećom pa nas udaljenost nije spriječila jer nam je Plovdiv pokazao jednu drugačiju stranu Bugarske. 

plovdiv_bugarska

Kako nismo rentali auto i nismo imali vremena da prespavamo u Plovdivu, odlučili smo se uputiti na jednodnevni izlet preko turističke agencije. Izlet je iznosio 30-ak eura po glavi, a grupa nije bila velika. Uz to smo imali i vodiča koji je bio fantastičan te smo na putu i tijekom razgledavanja uistinu doznali puno o ovom zanimljivom gradu, ali i povijesti Bugarske. Naravno, bolja je opcija ako možeš u Plovdivu provesti minimalno dva dana, no i jednodnevni izlet će ti pružiti uvid u ljepote ovog grada. 

Iz Sofije redovito voze autobusi stoga i ako nemaš automobil, vrlo jednostavno možeš posjetiti drugi najveći grad Bugarske. 

Plovdiv – grad bogate povijesti i raznih imena

Plovdiv ne samo da ima bogatu povijest nego je tijekom stoljeća mijenjao često i svoje ime. Naziva se gradom na sedam brežuljaka, a upravo taj položaj je bio vodeći razlog zbog čega su brojni narodi upravo ovaj dio Bugarske odabrali za svoje utočište. 

Plovdiv su osnovali Tračani te se smatra jednim od najstarijih gradova u cijeloj Europi. Istraživanja na Nebet Tepe brežuljku otkrila su tračanske nastambe koje datiraju iz 12. stoljeća prije Krista. 

plovdiv_bugarska23

341. godine prije Krista tračanski grad zauzima Filip ll Makedonski koji je grad preimenovao u Filipopolis – Filipov grad. 46. godine nakon Krista prostor okupiraju Rimljani koji ga nazivaju Trimontium (Tri brežuljka), a brojne rimske iskopine su danas vodeće znamenitosti grada. Goti i Huni su opljačkali i devastirali grad, nakon čega vlast preuzimaju Bugari. Novo uništenje sa sobom je donijelo Otomansko carstvo, no isto tako je danas grad nezamisliv bez turskih tragova. 1878. Plovdiv postaje glavni grad oslobođene Bugarske sve dok 1885. tu titulu ne preuzima današnja Sofija. 

Plovdiv: popis znamenitosti koje trebaš vidjeti

Plovdiv je podijeljen u dva glavna dijela – stari dio grada koji je izgrađen na tri brežuljka te moderni središnji dio u kojem se nalazi popularni kvart Kapana, svojevrsni umjetnički centar grada. Sve znamenitosti možeš posjetiti u jednom danu, no ako planiraš posjetiti koji od mnogobrojnih muzeja, trebat će ti ipak više vremena. 

plovdiv_bugarska11

Razgledavanje započni pored takozvanih Hisar vrata, istočnog ulaza u stari dio grada koji je dio nekadašnjeg fortifikacijskog sustava Filipopolisa. Prije nego dođeš do vrata, prođi pored Nedkovich kuće i današnjeg Povijesnog muzeja koji svojom ljepotom najavljuju što sve možeš očekivati u starom dijelu grada. 

Plovdiv oduševljava svoje posjetitelje upravo šarenim kućama koje pozornost plijene svojim fasadama, prozorima i balkončićima. Malo bolje promotri kuće u Plovdivu. Primijetit ćeš da skoro svaka ima izbočeni “balkončić” s malim prozorom. 

Vodič nam je objasnio kako su to zapravo bile prostorije za prisluškivanje. Ženama je bio zadatak da budu upoznate sa svime što se događa u gradu i na njegovim ulicama. U tom malom prostoru žene su dnevno provodile sate i sate upijajući sve što se događa u njihovom susjedstvu. 

Nakon što prođeš kroz Hisar vrata, skreni desno te uđi u dvorište današnjeg Etnografskog muzeja koji je smješten u jednoj od najljepših kuća Plovdiva. Kuću je dao sagraditi bogati grčki trgovac Argir Kuyumdzhioglou. 

plovdiv_bugarska18

Stari dio Plovdiva zove da se izgubiš u njegovim uličicama stoga uživaj u šetnji i istraživanju. Nemoj propustiti uživati u ljepoti drugih prelijepih kuća, kao što su Kirkor Mesrobovich, Hindlian, Balabanova, Klianti ili Lamartine kući. 

Nakon što si istražio stari dio grada, došlo je vrijeme da upoznaš rimski dio grada. Uputi se prema glavnoj znamenitosti Plovdiva – rimskog teatra koji se ubraja među najbolje očuvane na svijetu. 

Teatar je mogao primiti oko 4.000 posjetitelja. Izgrađen je u prvom stoljeću, a u njemu su se organizirale predstave, ali i gladijatorske igre. Ulaznica iznosi 5 leva, a teatar je otvoren svaki dan, zimi od 9 do 17.30 sati, a ljeti do 18 sati. Imaj na umu da teatar ne prima kartice, samo gotovinu. 

plovdiv_bugarska16

Naše razgledavanje nas vodi do modernog dijela Plovdiva u čijem su srcu danas vidljivi ostaci nekadašnjeg rimskog stadiona koji je mogao primiti 30.000 gledatelja. Danas je iskopan i izložen tek njegov maleni dio, dok se ostatak nalazi ispod glavne ulice i modernih zgrada. Nekoć je postojala ideja da se cijela ulica iskopa te omogući pristup stadionu, no kako je to izuzetno skup pothvat, ostaci su i dan danas skriveni i zakopani. 

Ako usmjeriš pogled prema stadionu, vidjet će glavnu pješačku ulicu grada u kojem se nalaze brojni kafići i razni fast food lanci. No, ako pogled usmjeriš prema Djumaya džamiji, vidjet ćeš početak najpopularnije četvrti. U pitanju je kvart Kapana, umjetnički dio grada u kojem ćeš naći pregršt zanimljivih trgovina, malih galerija, kafića i restorana. Svakako preporučujem da svoje vrijeme izgubiš u ovom dijelu grada i napuniš baterije u jednom od brojnih gastro mjesta. 

U Plovdivu smo proveli možda samo jedan dan, no bilo je dovoljno samo par koraka kako bi shvatili zbog čega se većina turista zaljubi upravo u njega. Nemoj propustiti priliku da na njegovim uličicama zakoračiš u neko drugo vrijeme. 

bugarska
sofija_bugarska

Otkrij još priča iz Bugarska:

  1. belogradchik_bugarska
  2. sofija_bugarska1
  3. rila_manastir_bugarska