Bugarska možda nije toliko turistički privlačna kao neke druge europske destinacije, no to ne znači da nema štošta toga zanimljivog za ponuditi. Kako Zagreb i Sofiju povezuju redovne avionske linije po pristupačnim cijenama, Bugarska se čini kao dobra opcija za city break

Mi smo u rano proljeće kombinirali upravo dva leta iz Zagreba te smo tako dobili pet dana u Sofiji. Kako Sofija kao takva ne nudi dovoljno sadržaja za ispuniti sve dane, odlučili smo se za tri jednodnevna izleta te tako najbolje iskoristili svoje vrijeme u Bugarskoj. 

Naš avion iz Zagreba je u Sofiju sletio u ranim večernjim terminima, a za Hrvatsku smo letjeli tek kasno navečer – bilo nam je dovoljno vremena da se upoznamo s vodećim bugarskim znamenitostima. 

belogradchik_bugarska

U nastavku donosim prijedloge putnog itinerara kojeg prilagodi svojim željama i vremenskim prilikama. 

Prvi i drugi dan rezerviraj za upoznavanje i uživanje u Sofiji

Nakon što smo se smjestili te u obližnjem izvrsnom fast foodu pojeli ogroman kebab, uputili smo se u jedan od mnogobrojnih jazz barova na svirku uživo. Inače, Sofija je poznata po svom noćnom životu, raznolikoj ponudi kafića, barova i klubova, stoga ti u glavnom gradu Bugarske neće niti jednu večer dosadno. Idući dan cijeli rezerviraj za upoznavanje sa svim znamenitostima Sofije. 

Što sve vidjeti i kako što bolje organizirati razgledavanje, otkrij nakon što stisneš fotku. 

sofija_bugarska

Treći dan: uputi se Belogradchik i istraži jednu uistinu posebnu utvrdu

Grad Belogradchik nalazi se u provinciji Vidin, podno Stare planine, oko 50-ak kilometara od rijeke Dunav. Ovaj dio Bugarske je poznat po takozvanim Belogradchik stijenama koje se protežu na 50 kilometara četvornih, a dosežu visinu i do preko 260 metara. Nastale su prije 230 milijuna godina, dok su svoj neobični oblik stekle u trijasu kada je ovaj dio bio pod morem. Glavna znamenitost ovog dijela Bugarske je takozvana Belogradchik utvrda koja uistinu izgleda kao da je filmska kulisa. 

belogradchik_bugarska

Kako bi došao do Belogradchika morat ćeš ili unajmiti automobil ili ići na jednodnevni izlet s turističkom agencijom. Računaj da će ti na ovaj izlet otići cijeli dan, no vjeruj mi, vrijedi. 

Četvrti dan: otkrij zašto se svi zaljube u grad Plovdiv

Uputi se na jednodnevni izlet u drugi najveći bugarski grad. Upravo je Plovdiv mnogim turistima najljepši grad Bugarske. Plovdiv ne samo da ima bogatu povijest nego je tijekom stoljeća često mijenjao i svoje ime. Naziva se gradom na sedam brežuljaka, a upravo taj položaj je bio vodeći razlog zbog čega su brojni narodi upravo ovaj dio Bugarske odabrali za svoje utočište. 

plovdiv_bugarska

Kako nismo rentali auto i nismo imali vremena da prespavamo u Plovdivu, odlučili smo se uputiti na jednodnevni izlet preko turističke agencije. Izlet je iznosio 30-ak eura po glavi, a grupa nije bila velika. Uz to smo imali i vodiča koji je bio fantastičan te smo na putu i tijekom razgledavanja uistinu doznali puno o ovom zanimljivom gradu, ali i povijesti Bugarske. Naravno, bolja je opcija ako možeš u Plovdivu provesti minimalno dva dana, no i jednodnevni izlet će ti pružiti uvid u ljepote ovog grada. Iz Sofije redovito voze autobusi stoga i ako nemaš automobil, vrlo jednostavno možeš posjetiti drugi najveći grad Bugarske. 

Ako ideš s turističkom agencijom, u Sofiju ćeš se vratiti oko pet sati popodne, što ti ostavlja još dovoljno vremena da razgledavanje, shopping ili izlazak.

Peti dan: nemoj propustiti posjetiti manastir Rila i uživati u fascinantnim freskama u Bojana crkvi

Manastir Rila se ubraja u najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u cijeloj Bugarskoj. On se ujedno smatra i najvažnijim bugarskim kulturnim, povijesnim i arhitektonskim spomenikom te jednom od najvažnijih turističkih atrakcija u jugoistočnoj Europi. 

rila_manastir_bugarska

Mi smo odabrali jednodnevni izlet s turističkom agencijom u sklopu kojeg smo posjetili manastir Rila i Bojana crkvu. Kako je naš let za Zagreb bio zakazan tek u kasnim večernjim satima, uputili smo se na izlet bez vremenskog pritiska. Vratili smo se u Sofiju oko pet popodne, otišli u hotel, osvježili se i odmorili te uputili do zračne luke.

Sofija kao takva ne nudi dovoljno sadržaja da bi se samo zbog nje odlučio na city break. No, kada kombiniraš jednodnevne izlete, dobit će sadržajem zanimljivo putovanje na kojem ćeš otkriti razna lica Bugarske. 

bugarska

Otkrij još zanimljivih destinacija u Europi:

  1. toskana_san_gimignano
  2. Ohrid putovanje Makedonija
  3. toskana_val_d_orcia