Kad je u pitanju aktivno uživanje u prirodi, Istra se nameće kao logičan izbor, nudeći mnoštvo aktivnosti na otvorenom za sve vrste entuzijasta, i to u predivnom okruženju netaknute ljepote. Bilo da si zaljubljenik u otvoreno nebo, ovisnik o adrenalinu ili ljubitelj povijesti u potrazi za novim iskustvima, Istra ima nešto posebno za svakoga. A Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat i Kanfanar destinacije su koje su, uz podršku hotelske kompanije Maistra, odlučile pomicati granice outdoor ponude, te birati i priređivati aktivnosti za rekreativce, kao i za vrhunske sportaše, te idealne za zaštitnike prirode koji se uvijek skrivaju u onima avanturističkog duha.

Trail & Trekking staze po svačijoj mjeri

Za one koji žele napuniti baterije u okružju prirode i povijesti, istarske staze pružaju skladan spoj zelenila i vječnosti. S nizom dugih i kratkih staza za različite razine kondicije i iskustva, Istra je pravi-pravcati raj, kako za trekking pješake tako i za trkače. Pogledi na morsku pučinu i umirujuće zelenilo u unutrašnjosti Istre tijekom cijele godine privlače brojne posjetitelje sa sviju strana svijeta. Istarske trail i trekking staze vode kroz krajolike koje krase razne priče iz povijesti, omogućujući putovanja ne samo kroz prostor, već i kroz vrijeme i maštu.

trail_planinarenje_istra_rovinj4

Deset kružnih staza, koje se protežu na više od 175 kilometara, mogu se pohvaliti jedinstvenom kombinacijom obalne ljepote i mirnog kopnenog krajolika poluotoka. Od onih obalnih koje vijugaju kroz maslinike, do staza koje otkrivaju tajne srednjovjekovnih gradova, Istra nudi nesvakidašnje sportske doživljaje. Bilo da si aktivan izletnik avanturističkog duha ili ljubitelj povijesti koji žudi za povezivanjem s prošlošću, istarske staze spremne su za istraživanje. 

trail_planinarenje_istra_rovinj5

Prilagođene različitim razinama kondicije i iskustva, pružaju i tehnički srednje zahtjevne i lagane varijante, a atraktivni usponi na stazama dodatno obogaćuju trekking i trčanje, pružajući izazove i nagrade. 

Sve su staze obilježene unificiranom signalizacijom prema Istra Bike & Outdoor standardima, a na stranicama Istria Trails dostupne su i trail i trekking karte u digitalnom interaktivnom formatu.

Pogled na Istru iz kajaka

Ljepote Istre moguće je upoznati i s morske strane, slušajući šum mora uz ritmično udaranje vesla. Uz veslanje na živopisnom području Rovinja i Bala, san svakog kajakaša je i Limski kanal, osebujni morski kanjon koji ulazi čak 13 kilometara u središte Istre. 

rovinj_kajaking_istra

Njegove upečatljive, gotovo okomite litice zaogrnute bujnim zelenilom, stvaraju zadivljujuće vizure dok klizite kroz plavetnilo. Bilo da si isplovio usred ljeta ili u blagoj svježini istarske zime, mediteranska klima pruža savršeno okruženje za sve razine sportske spreme. Osim toga, ovo područje nudi i izvrsne mogućnosti priprema i treninga za kajakaše i veslače. Blagodati mediteranske klime pomažu pri stvaranju idealnih uvjeta za treninge u raznim veslačkim sportovima tijekom cijele godine, a više od trećina dana u godini pruža izvrsne uvjete za veslanje, bez prisutnosti vjetra. Sve ovo omogućuje vrhunske pripreme i treninge s ciljem postizanja izvrsnih sportskih rezultata.

Dok fotogeničnost Limskog kanala često privlači filmaše, pokazao se i kao idealno mjesto za međunarodna veslačka natjecanja. No zapadna istarska obala ne predstavlja samo mjesto za izazove; ondje ćemo zateći spoj nevjerojatno očuvane flore i živopisne faune. Uz razvedenu obalu, koja obuhvaća velik broj otoka i hridi, ovdje se krije pravo blago za ljubitelje istraživanja. Raznovrsnost morskih organizama čini ovo područje iznimno privlačnim i za aktivnosti poput snorkelinga, omogućujući ti da doživiš i fascinantan podvodni svijet.

Otkrivanje visina sportskim penjanjem

Za one koji pak čuju zov vertikalnih izazova, zapadnoistarske lokacije za sportsko penjanje neće razočarati. Organizira se cijele godine zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, a penjališta služe i početnicima i naprednim penjačima, s raznim rutama koje odgovaraju različitim razinama vještina i nose oznake od 4b do 8c. Kako se sportskim penjanjem mogu baviti i djeca i odrasli, zanimljivo je da je upravo područje Rovinjštine savršeno odredište i za penjače početnike i obitelji s djecom.

istra_penjanje_rovinj

Park šuma Zlatni rt pruža slikovitu pozadinu u kojoj će svi s lakoćom usavršavati vještine, sa zadivljujućim pogledom na Rovinj i osvježavajućim predasima na morskoj obali u toplijim razdobljima, samo nekoliko koraka dalje. 

Dvigrad_climbing_istra

Za one koji traže zimsko penjanje, nezaboravan pogled koji se pruža sa stijena Limskog kanala uljepšat će sunčane zimske dane. A tu su i povijesni ostaci srednjovjekovnog gradića Dvigrada u kojem se prema legendi krije blago slavnoga gusara Henryja Morgana, te istoimeno penjalište koje karakteriziraju kraći i tehnički vrlo zahtjevni smjerovi. Bilo da te privlače pogledi s rovinjskih litica ili te zaintrigiraju srednjovjekovne legende, penjačka mjesta u Istri nude jedinstven spoj izazova i prirode.

Paketi za suvremene outdoor nomade

Programi namijenjeni svim profilima zaljubljenika u outdoor aktivnosti pažljivo su kreirani i povezani u cjelovite pakete. Za solo putnike, obitelji koje traže kvalitetne aktivnosti ili sportaše s posebnim zahtjevima, tu je izbor od dnevnih do višednevnih programa, vođenih te onih koje je moguće samostalno izvoditi i istraživati obližnje gradove, atrakcije i kulturnu baštinu svojim tempom. Istarski stručnjaci uvijek su tu da iskustva na otvorenom budu ne samo sigurna, već i nezaboravna. A sportašima su na raspolaganju i za provođenje specijaliziranih programa prema posebnim zahtjevima koja pred njih postavljaju odabrane aktivnosti.

kajaking_rovinj_istra

Za sve koji traže vrhunski smještaj po mjeri outdoor gostiju tijekom cijele godine, uz kvalitetnu smještajnu ponudu u odabranim objektima Maistre tu su i odlične mogućnosti cjelodnevnih obroka, polupansiona ili posebne prehrane prilagođene zahtjevnim režimima sportskih priprema. Rovinj, Vrsar, Bale, Svevinčenat i Kanfanar gostoljubivi su domaćini dugogodišnje tradicije u kojima će najrazličitiji outdoor entuzijasti nesmetano uživati u prirodi, kulturnoj i tradicijskoj baštini i vrhunskoj gourmet ponudi.

Outdoor eventi

Područje od obale i otočića arhipelaga Rovinja i Vrsara do unutrašnjosti Istre prema mjestima Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, mjesto je izvanredne prirodne ljepote i već dokazan domaćin brojnim sportskim i kulturnim događanjima. Razvedena obala i brežuljci u unutrašnjosti, očuvane šume i livade idealno su područje za organizaciju izvanrednih sportskih i zabavnih festivala. Ove aktivnosti, od natjecateljskih utrka do rekreativnih okupljanja, pružaju priliku za mjerenje snaga i aktivne dane u ugodnom društvu zaljubljenika u prirodu svih generacija.

trail_planinarenje_rovinj_istra

U travnju “Popolana” pruža uzbudljiv rekreacijski vikend u Rovinju s nizom sportskih aktivnosti prilagođenih svim dobnim skupinama i kulminira spektakularnim rovinjskim polumaratonom. U svibnju “Let’s Climb Together: Zlatni Rt” donosi uzbuđenje penjanja u ovoj prekrasnoj park-šumi. Kultni “Lim Bay Challenge”, koji se odvija krajem rujna, najveća je avanturistička utrka Limskog kanala, a nudi ne samo izazove dviju utrka i trekking kupa, već i razne aktivnosti poput joge, penjanja i nordijskog hodanja. U srpnju, pak, “Bale – Valle Outdoor Festival” organizira tri dana outdoor aktivnosti, uključujući trčanje, brdski biciklizam i plivački maraton, čime nudi širok spektar sportskih iskustava u slikovitom okruženju. Doista savršeno igralište za svakog pustolova.

Više informacija o cjelokupnoj outdoor ponudi potraži ovdje.

Kada si u Istri, otkrij još zanimljivih priča:

  1. dvigrad_istra
  2. kastel_svetvincenat
  3. spilja_mramornica