Zadnjih godina smo svjedoci negativnih posljedica nastalih uslijed klimatskih promjena – zime postaju sve blaže, ljeta sve toplija, dolazi do otapanja snijega, poplava i požara. Izravno su pogođene životinje koje se sve teže prilagođavaju naglim promjenama koje iz godinu u godinu postaju sve gore. Nedavno je jedno istraživanje pokazalo kako se planinske koze zbog sve toplijih dana pretvaraju sve više u noćne životinje. Najnovije istraživanje pokazalo je kako je u 2023. uginulo tisuće mladunaca carskog pingvina zbog sve bržeg topljena leda. 

Studija British Antarctic Survey pokazala je da su rekordno niske razine leda u mora prošle godine pridonijele najgoroj godini za kolonije carskih pingvina. Peter Fretwell je za AFP naglasio da ovo signalizira dugoročne implikacije za cijelu populaciju. 

Mladunci carskog pingvina ostaju uz svoje roditelje sve dok ne razviju vodootporno perje, što se prosječno događa u prosincu prije ljetnog topljenja. No, ako se led otopi prije, postoji veliki rizik utapanja i smrzavanja. 

carski_pingvin1
FOTO: Unsplash

“Četrnaest od 66 kolonija pingvina, od kojih svaka može proizvesti nekoliko stotina do nekoliko tisuća pilića godišnje, bilo je pogođeno ranim gubitkom morskog leda 2023.”, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Antarctic Science.

Studija je također pokazala da su se pojedine kolonije preselile na druge lokacije u potrazi za boljim uvjetima. Ovo je pozitivna promjena jer ukazuje da se carski pingvini prilagođavaju novoj situaciju. No, Fretwell naglašava kako su pingvini ipak ograničenu u svojoj mogućnosti prilagodbe te da čovječanstvo mora poduzeti potrebne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i razornih posljedica za okoliš.

carski_pingvin
FOTO: Unsplash

2022. i 2023. godina su bile prve godine u kojima je površina morskog leta pala ispod dva milijuna četvornih kilometara od početka satelitskih snimanja. To označava pad od oko 30 posto u odnosu na prosjek od 1981. do 2010. godine. 

U studiji iz 2020. kako postoji oko četvrt milijuna parova carskih pingvina koji se razmnožavaju i svi se nalaze na Antarktici

Ako se negativan trend klimatskim promjena nastavi, autori studije navode da očekuju da će se populacija pingvina do kraja stoljeća smanjiti za 99 posto.

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: The Business Standard