Proljeće je najpopularniji period u godini kada na planinarskim stazama srećemo planinare početnike. Priroda se budi i naprosto zove u nove avanture. Temperature su ugodne, vrijeme (donekle) stabilno i dan traje dovoljno dugo – idealni uvjeti za početi planinariti. Ako si i ti ove godine odlučio uskočiti u gojzerice i spakirati planinarski ruksak, donosim koristan i praktičan vodič kroz planinarsku opremu kako bi tvoji prvi usponi protekli ugodno i sigurno. 

Većina planinara početnika se u šumi planinarske opreme često izgube i nisu sigurni što je prije prvog izleta potrebno kupiti, u što uložiti više, na što točno gledati prilikom odabira i kako na koncu odabrati one komade koji će prije svega biti udobni te će tako olakšati planinarske avanture. 

Uvriježeno je mišljenje kako je planinarska oprema izuzetno skupa te da je potrebno malo bogatstvo kako bi počeli planinariti. Kao i kod drugih aktivnosti, u početku je potrebno uložiti u opremu, no budi bez brige – ne moraš dizati kredit kako bi se opskrbio s kvalitetnom, funkcionalnom i praktičnom planinarskom opremom. Najskuplja je zimska planinarska oprema i ona za visoka gorja, no ovaj segment planinarenja početnicima (još) nije zanimljiv. 

McKinley_planinarska_oprema

Vođen mišlju da planinarska oprema, pa tako i samo planinarenje (jer bez nje ne možemo pričati o sigurnom prakticiranju ove aktivnosti) treba biti pristupačno svima, outdoor brend McKinley već 40 godina prati početnike, ali i iskusne planinare na svim njihovim planinarskim avanturama. 

McKinley slavi 40 godina boravka u prirodi

Brend McKinley osnovan je 1984. godine, a ime je dobio po tadašnjem nazivu najviše planine Sjeverne Amerike, današnjon planini Denali na Aljasci, što ujedno odražava brendovu viziju poticanja ljudi da dosegnu nove visine u svojim avanturama u prirodi.

Sami počeci McKinleyja bili su skromni, ali ambiciozni. Brend je započeo svoj put s jasnom svrhom – pružiti visokokvalitetnu planinarsku opremu po pristupačnim cijenama. Ova vizija bila je odgovor na potrebu za dostupnom, ali pouzdanom opremom koja bi omogućila ljudima da istražuju prirodu bez da pritom do kraja isprazne svoje novčanike. Njihovi proizvodi brzo su osvojili povjerenje planinara i ljubitelja prirode diljem Europe, a svojim proizvodima se prilagođavaju potrebama raznolike publike ljubitelja aktivnosti na otvorenom.

McKinley_planinarska_oprema

McKinley i njegova posvećenost visokim standardima kvalitete, održivosti i pristupačnosti ostala je nepokolebljiva i danas, a upravo to ih je učinilo omiljenim izborom za mnoge avanturiste, od početnika do iskusnih planinara. Sada već 40 godina uspješno nastavlja svoju misiju inspiriranja ljude da istraže divljinu, pružajući im pouzdanu opremu koja podržava njihove avanture, dok istovremeno ostaje vjeran svojim temeljnim vrijednostima pristupačnosti, održivosti i autentičnosti.

Sveto trojstvo planinarske opreme: planinarski ruksak, planinarske cipele i planinarska jakna

Među planinarima ćeš uvijek čuti raspravu oko tri stavke planinarske opreme – to su ruksak za planinarenje, cipele za planinarenje i jakna za planinarenje. Ovo je ujedno najvažniji dio planinarske opreme i to iz više razloga. Prije svega, ova tri komada jamče sigurnost i udobnost na izletima. U planinarskom ruksaku nosimo, doslovno, sve što nam je potrebno. Planinarske cipele čuvaju naša stopala i jamče udobnost, dok je jakna onaj komad koji nas štiti od nepogodnih vremenskih uvjeta, poput kiše i vjetra. 

McKinley_planinarska_oprema

Ako gledamo cjelokupnu planinarsku opremu, među skupljim stavkama uvijek se ubrajaju ova tri komada. Više je razloga za to. Ovo su tehnički najzahtjevniji dijelovi opreme te trebaju biti izdržljiviji, od primjerice, majice kratkih rukava. No, s druge strane ovo je onaj dio planinarske opreme koji se toliko često ne mijenja. Nije rijetkost da ćeš, kada jednom pronađeš one idealne za tebe, uvijek kupovati isti model.

Kako odabrati planinarski ruksak?

Jedna od vodećih grešaka koju planinari početnici rade je odlazak u planine s “običnim” ruksakom – jer koliko se može taj ruksak razlikovati od onog planinarskog? Ova dva komada možda dijele isto ime i slično izgledaju, no tu staje svaka sličnost. 

Postoje dvije osnovne podijele među ruksacima za planinarenje. Dijele se na male i velike, odnosno jednodnevne i višednevne te na ženske, muške i dječje. 

McKinley_planinarska_oprema

Ona najvažnija podjela je po veličini, a ona se u ovom slučaju gleda prema litraži. Prosječno se smatra kako su ruksaci koji imaju oznaku 18-30 l jednodnevni, 30-55 l su višednevni, a dulja putovanja imaju veličinu 65 l+.

Kod kupnje planinarskog ruksaka planinari početnici rade često grešku da kupe odmah jedan od najvećih modela. Bolje da se ima! No, to je pogrešno. Ruksak biramo prema namjeni (koliko će trajati tvoji izleti), spolu i konstrukciji tijela.

Moj savjet je za prve planinarske avanture odabrati jednodnevne ruksake jer ćeš u početku ići samo na kraće ili cjelodnevne izlete. U tom slučaju nema potrebe na nošenjem velikog ruksaka kojeg ćeš u većini slučajeva prekrcati, što znači da će planinarenje samo biti teže. U jednom trenutku kada se odvažiš na višednevne avanture, obnovit ćeš svoju opremu. 

https://www.intersport.hr/brendovi/mckinley

Ruksak uvijek trebaš isprobati i osjetiti kako on leži na tvojim leđima. Nerijetko se dogodi da ne odgovara svaki model svakom planinaru. Ruksak ne smije stajati ni previsoko ni prenisko na leđima. Naramenice prilagodi svojim ramenima, stegni remen na kukovima i u trgovini napraviti pokoji korak. Ruksak ne bi smio nigdje žuljati niti stvarati neugodu – zapravo prazni ruksak ne bi trebao ni osjećati na leđima. Isprobaj svakako više modela kako bi osjetio razliku. Savjetujem kupnju ruksaka koji ima dovoljno vanjskih pretinaca koji će olakšati pakiranje stvari koje odmah trebaju biti pri ruci. 

mcKinley_planinarski_ruksak

McKinley MINAH I VT 18, McKinley CRXSS VT 25, McKinley FINCH CT 30, McKinley YUKON II CT 50W

U Intersport trgovinama ćeš pronaći široku ponudu McKinley planinarskih ruksaka za jednodnevne i višednevne izlete. Ako nisi siguran koji odabrati, uvijek se možeš obraditi zaposleniku te mu objasniti što točno tražiš.

Kako odabrati planinarske cipele?

Planinarske cipele prije svega trebaju biti udobne, moraju pružati sigurnost na terenu te štititi nogu od ozljeda. Stoga je izuzetno važno prije prvih izleta kupiti planinarske cipele. 

Lako se izgubiti u ponudi cipela. Planinarske se cipele dijele na visoke i niske te na zimske i one za ostatak godine. Zimske gojzerice su robusne, teške i nose se u zimskim uvjetima (bilo u visokom gorju ili za vrijeme zime na snijegu) – one ti trenutno nisu potrebne. 

McKinley_planinarska_oprema

Takozvane univerzalne planinarske cipele su prikladne za “prosječne” planinarske izlete. Često se vodi polemika kupnje niskih ili visokih planinarskih cipela. Moj savjet je uvijek kupiti prvo visoke jer će one štititi gležanj i pružit će početnicima dodatni osjećaj sigurnost što pridonosi razvoju samopouzdanja. No, isto tako je moj savjet da je u kolekciji dobro imati i niske, pogotovo za vrijeme toplijih dana i za manje zahtjevne uspone.

mckinley_planinarske_cipele

McKinley KANSAS III AQB M, McKinley MONTMANIA II AQX, McKinley MAGMA MID WI AQX, McKinley DISCOVER IV MID AQX W

U kupnju planinarskih cipela uvijek idi u popodnevnim terminima jer su tada noge natečene i više izgledaju realnom stanju na terenu nego ujutro kada su odmorne. U većini slučajeva je potrebno kupiti pola do broj veće planinarske cipele. No, isto tako noga u njima ne smije puno “plesati” jer će se onda tijekom hodanja stvoriti žuljevi, a prevelika cipela može ujedno voditi ka ozljedama. 

Važno je da je cipela vodootporna te da nudi dobru amortizaciju i udobnost tijekom hodanja. Potplat, odnosno đon, treba osigurati dobro prianjanje na različitim podlogama. 

https://www.intersport.hr/brendovi/mckinley

Prilikom isprobavanja obavezno obuci obje cipele i uzmi si vremena. Prošetaj po Intersport trgovini i po simulatoru različitog terena te uspona i spusta. Ako u bilo kojem trenutku osjećaš da te cipela steže ili ne sjeda, ona nije za tebe. Sve ono što osjećaš u trgovini, na stazi će se samo umnožiti. Planinarske cipele trebaju biti samo produžetak u kojima se tvoja stopala osjećaju prije svega udobno. 

Planinarska jakna: što je važno znati

Na planinarsku jaknu isto gledaj kao na ulaganje jer je ovo komad koji je prvi na “fronti” udara vjetra, kiše i/ili snijega. Ovo je ujedno komad kojeg nećeš često mijenjati. Postoje brojne podijele kada su jakne za planinarenje u pitanju, no početnicima je najbolje znati za “univerzalnu” jaknu i zimsku jaknu koja je punjena perjem ili umjetnim materijalom. 

Za početak uloži u vodonepropusnu i vjetronepropusnu jaknu. Te jakne su napravljene redom od umjetnog materijala, na dodir su (jako) krute, a kapuljača je obavezna. 

McKinley_planinarska_oprema

Prilikom kupnje jakne imaj na umu vodeni stupac. To je mjerna jedinica koja se označava s “gm²” i govori koliko mililitara kiše, odnosno vode, jakna može podnijeti. Što je broj veći, u dotičnoj jakni ćeš tijelo manje “disati”. Preporučujem početnicima gledati jakne do maksimalno 15.000 gm². 

No, koju konkretnu jaknu ćeš odabrati ovisi naravno o tvojim planovima. Ako za početak planiraš ići na lagane staze i pretežito u nisko gorje, dovoljna je i jakna s oznakom 5.000 gm², a možeš ići i do 10.000 gm².

Postoje hardshell i softshell jakne, a kao što samo ime govori, razlikuju se po svojoj “robusnosti”. Početnicima je softshell jakna najbolji odabir. Prilikom kupnje pripazi također na oznake “waterproof” i “windproof”. Jakna ne bi smjela biti preuska jer ćeš ispod nje uvijek nositi jedan do dva sloja. Najbolje bi bilo isprobati jaknu ispod koje su kratke i majice na kopčanje. 

Sve što trebaš znati o planinarskim majicama i hlačama

Odijevanje za planinarske izlete je bazno slaganje slojeva. Vrlo brzo se zagrijemo (slijedi skidanje), ali isto tako u pauzi ili u slučaju promjene vremena se i hladimo (slijedi odijevanje) stoga je važno dobro posložiti slojeve. 

mckinley_zensko

McKinley MAKENZIE, McKinley ISSAL W, McKinley SANSA HYB JKT W, McKinley MCK LOGO, McKinley SAINA PNT W

Osnovu čini kvalitetna majica kratkih rukava, napravljena od brzosušećeg materijala. On može biti umjetan, može biti mješavina umjetnog i merino vune ili čista merino vuna. Nikad nemoj planinariti u pamučnoj majici jer se ona ne suši brzo. 

Slijedi majica dugih rukava na kopčanje, najčešće s kapuljačom. Ona je najčešće napravljena od umjetnog i blago rastezljivog materijala kako bi pružila toplinu, ali i slobodu pokreta. 

https://www.intersport.hr/brendovi/mckinley

Kao i kod druge planinarske opreme, preferiraj šire modele koji ne stežu jer ćeš se tako tijekom planinarenja bolje osjećati. Brend McKinley nudi raznoliku ponudu majica kratkih i dugih rukava, a njihovi modeli izgledaju toliko dobro da ih možeš nositi i za gradske obveze i na putovanja. 

mckinley_musko

McKinley RONALD M, McKinley SETH HD M, McKinley ATARU II M, McKinley MIGRA 03 III, McKinley ALICEVILLE III MN

Planinarske hlače su redom napravljene od umjetnog i blago rastezljivog materijala te tako pružaju slobodnu pokreta, brzo se suše i štite od nepogodnih uvjeta, primjerice od blata. Postoje duge i kratke hlače, one napravljene od debljeg ili tanjeg materijala. Savjetujem kupnju “univerzalnih” dugih hlača jer njih možeš nositi tijekom cijele godine, čak i zimi jer ispod možeš nositi podgaće. Žene često biraju tajice naspram hlačama, no ovo je više estetski odabir. I hlače i tajice izvrsno služe svojoj svrsi.

Druga planinarska oprema koja olakšava uspone

Sada kada smo složili osnovnu opremu, vrijeme je da napuniš svoj ruksak s ostatkom manje, ali bitne i praktične opreme koja čuva glavu i olakšava planinarenje. 

McKinley_planinarska_oprema

Planinarski štapovi su važan dio planinarske opreme, posebice ako imaš problema sa zglobovima, ravnotežom i kralježnicom i/ili planiraš planinariti duže dionice. Naime, planinarski štapovi smanjuju opterećenje na kralježnicu, kukove, koljena i na koncu zglobove. Izrađuju se od laganih, ali čvrstih aluminijskih legura, a sastoje se od tri dijela. Razlikuju se po načinu sklapanja. Najčešći odabir su teleskopski štapovi, stoga s njima nećeš pogriješiti. 

U svoj ruksak dodaj kabanicu i gamaše u slučaju lošeg vremena, set prve pomoći je OBAVEZAN i nemoj zaboraviti na čeonu, odnosno naglavnu lampu, kompas, kapu i sunčane naočale. Vrlo praktičan dodatak je svestrana marama, poznata kao buff, koja zauzima izuzetno malo mjesta u ruksaku, no služi kao zaštita od sunca, vjetra, može se nositi na glavi, oko vrata, ali i kao znojnik oko zapešća. 

McKinley_planinarska_oprema

Inspiriraj se prirodom uz McKinley!

Vizija brenda seže daleko izvan samo pružanja opreme jer u svojem djelovanju teže inspirirati nove generaciju avanturista, usađujući u njih duboko poštovanje prema prirodi i osjećaj odgovornosti prema njezinoj očuvanju. Od korištenja recikliranih materijala do minimiziranja otpada i emisija ugljika, konstantno rade na tome kako bi smanjili ekološki utjecaj i osigurali da buduće generacije mogu nastaviti uživati u ljepotama prirode i divljina.

Ono što još ističe McKinley u ponudi outdoor brendova je njihova filozofija kako trošak nikada ne bi smio biti prepreka za iskustvo čari divljine. Stoga se trude držati cijene pristupačnima bez kompromisa na kvaliteti, istovremeno čuvajući autentičnost samoga brenda. Naime, McKinley oprema je testirana i usavršena u svim uvjetima, od proizvodnje pa sve do divljine, od strane pravih avanturista koji se suočavaju s pravim izazovima. 

McKinley_planinarska_oprema

Na planinarsku opremu trebaš gledati kao na sredstvo uz pomoć kojeg su planinarski izleti sigurniji, lakši, udobniji i jednostavniji. Jednom kada noge promoče jer nemaš vodonepropusne cipele, kada te propuše jak vjetar jer nemaš dobru jaknu ili leđa zabole jer ruksak dobro ne stoji, shvatit ćeš koliko je kvalitetna oprema obavezna. 

No, zašto se uopće dovesti u tu situaciju? Trk u shopping u Intersport i složi svoj McKinley outfit!

FOTO: PR

*Sadržaj je nastao u suradnji s Intersport Hrvatska.