Svatko tko je bar nekoliko puta putovao avionom sigurno je iskusio blago neugodne efekte turbulencije, svojevrsnog podrhtavanja aviona u zraku. I uglavnom ta podrhtavanja uzimamo zdravo za gotovo, jer turbulencije je uvijek bilo, ne iznenađuje, vrlo rijetko je dovoljno jaka da bude opasna, i pomirimo se s njom kao s još jednim iskustvom samog leta. No, nakon što je 21. svibnja na letu Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur turbulencija bila toliko snažna da je rezultirala tragično, sa preko 70 ozlijeđenih osoba te jednom nažalost preminulom, ljudi diljem svijeta (a pogotovo oni u avio industriji) počeli su se pitati otkud sad toliko jake turbulencije i da li će se takvi slučajevi početi češće događati.

Turbulencija je dobro poznata opasnost za zrakoplov i putnike u njemu. Stvara ju nestabilan zrak kojim komercijalni zrakoplovi ponekad krstare na većim visinama. Ne vidi se iz kokpita i ne pojavljuje se na meteorološkom radaru pilotske palube. I u velikoj većini slučajeva, neće nikoga ozlijediti već samo dobro prodrmati. Ipak, ozljede, ili čak i gore, mogu se dogoditi. Kao što je pokazao događaj na spomenutom letu Singapore Airlinesa. Iako je ovaj događaj bio posebno ozbiljan – a takve turbulencije sa smrtnim ishodom su rijetke – turbulencije su sveukupno češće. A znanstvenici kažu da je krivac naše zagrijavanje atmosfere.

FOTO: Unsplash

Klimatolozi tako tvrde da imamo čvrste dokaze da se turbulencije povećavaju zbog klimatskih promjena. Tako su nedavno otkrili da su se jake turbulencije zraka u sjevernom Atlantiku povećale za 55 posto od 1979. Istraživači su analizirali četiri desetljeća atmosferskih podataka, otkako su moderni sateliti postavljeni na mrežu, kako bi odredili uzlazni trend turbulencije u čistom zraku.

Istraživači su također primijetili da su slična povećanja također pronađena nad kontinentalnim SAD-om. Nebo iznad Sjevernog Atlantika i SAD-a sadrži neke od najprometnijih putnih ruta na svijetu. A prema znanstvenicima, turbulencije će se vjerojatno pogoršati. Njihove najnovije buduće projekcije ukazuju na udvostručenje ili utrostručenje ozbiljnih turbulencija u mlaznim strujama u nadolazećim desetljećima, ako se klima nastavi mijenjati.

FOTO: Unsplash

Komercijalni zrakoplovi lete na velikim visinama, na nekih 9.000 do 12.000 metara, gdje je zrak rjeđi i na letu se troši manje goriva. Ali snažne atmosferske mlazne struje također putuju na tim visinama. Mlazne struje su brze struje vjetra ili struje zraka koje putuju oko Zemlje. Često vijugaju poput rijeke, ali se kreću prema istoku brzinama koje dosežu 450 kilometara na sat.

Na našem planetu postoje četiri primarne mlazne struje, dvije u polarnim regijama i dvije na nižim geografskim širinama, poput one koja često prolazi preko SAD-a i sjevernog Atlantskog oceana. One redovito utječu na letove na razne načine. Snažna mlazna struja može pogurati letove preko Atlantika, skraćujući vrijeme putovanja, dok let u suprotnom smjeru, protiv vjetra, povećava vrijeme leta.

Foto: Unsplash

Moćan pokretač poremećene mlazne struje dolazi odozdo. Naime, sve je više topline u klimatskom sustavu, osobito iznad vodenih tijela budući da većinu zagrijavanja koje ljudska aktivnost zadržava na Zemlji upijaju iznimno upijajući oceani. Ključno je da se ta dodana toplina diže u procesu koji se naziva konvekcija, slično onome kako kipuća voda gura rižu oko lonca. A ova atmosferska konvekcija može poremetiti brzi mlazni tok.

FOTO: Unsplash

Znanstvenici očekuju da će se ozbiljne turbulencije pogoršati u ovom stoljeću. To je zato što će se Zemlja nastaviti zagrijavati, uglavnom potaknuta vrtoglavim porastom stakleničkih plinova u atmosferi. To će nastaviti pojačavati smicanje vjetra u mlaznim strujama, gdje avioni lete. Izvori u NASA-i kazuju kako je 2023. bila je najtoplija godina na Zemlji otkako je počelo moderno vođenje evidencije oko 1880., a posljednjih 10 uzastopnih godina bilo je 10 najtoplijih u povijesti. Također, razine atmosferskog CO2 sada su najviše nego što su bile u posljednjih 800.000 godina.

Foto: Unsplash

S ovim dokumentiranim porastom turbulencije, preporučuje se putnicima da poduzmu jednostavne mjere za povećanje njihove sigurnosti. Insajderi iz avio industrije su složni: sada smo u vremenu kada nije pametno šetati i tumarati avionom tijekom leta. Osim ako se ne mora do toaleta ili na kratko istegnuti tijekom duljeg leta, najpametnije je ostati vezan pojasom tijekom cijelog leta, koliko god on bio kratak ili dug. Stoga zaboravi na svijetleći znak koji pokazuje treba li pojas ili ne, ostani vezan dok sjediš, stvarno nema nekog posebnog razloga da te to može smetati. Ali te itekako može spasiti od ozljeda.

Izvor: Mashable
Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. tandem_skok_padobran