Koranu Marović (29) sam upoznala dok smo obje bile na počecima naše novinarske karijere. Ona je uvijek bila ona s najdužim i najzgodnijim nogama, savršeno našminkana i s dekolteom na kojem joj svaka žena zavidi. Iza te uvijek sređene vizure krije se pametna, britka i oštroumna cura koja se prošle godine bez imalo ustručavanja priključila kampanji #volimcice i iskreno podijelila svoju priču. I danas je Korana u društvu ona koja ima najzgodnije noge, besprijekoran make up, savršen dekolte i cice, koje bez obzira na male “nesavršenosti” obožava. I redovno se brine o njima.

Kampanji sam se priključila jer zaista vjerujem u ono što promovira(mo)! Rak dojke je u porastu među mladim djevojkama, a i dalje nemamo usađenu svijest o bitnosti pregleda. Samoj sebi sam rekla, tek onaj dan kada sve moje frendice odu na prvi pregled dojki u životu, moći ću malo odahnuti”, započinje svoju priču Korana. 

Kako su joj i baka i mama imale fibroadenome, vrlo rano je bila upoznata s tim “pojmom”. Svoje cice je, kaže, tek ozbiljnije počela doživljavati početkom fakulteta, a upravo tada je počela raditi i prve samopreglede. Doduše, iskreno govori, to je radila rijetko i sporadično. 

Ono što me šokiralo je činjenica kako bih kod svakog samopregleda osjetila hrpu kvržica, onda bih se prepala i napravila jedno veliko ništa. Tek sam prije tri godine otišla na prvi pregled, doslovno blijeda k’o krpa od straha, i od tada idem redovito svakih šest mjeseci. Dobila sam dijagnozu da imam pet fibroadenoma na desnoj cici i jednu cistu na lijevoj. Kasnije sam promijenila doktora i kod njega sam i danas. On mi je otkrio i šesti fibroadenom na desnoj cici, dok lijeva ostaje čista uz tek pojedini otvoreni kanalić ili cistu koja dođe i ode.”

Kada je doznala za dijagnozu, obavijestila je svoj ginekologa kako je rizično da joj pripisuje jaču kontracepciju jer bi ona mogla potaknuti rast fibroadenoma. Isto tako niti jedan redovni pregled ne preskače. Ide svakih šest mjeseci i zadnje dvije godine je njeno stanje nepromijenjeno, odnosno stabilno.

“U startu me doktor umirio i zapravo su naša ’druženja’ sada postala i vrlo ugodna – iznimno cijenim što imam doktora koji mi odgovara na sva moja pitanja i jasno pokazuje kako koji fibroadenom izgleda. Prestala sam koristiti i dezodoranse s aluminijem – nije znanstveno dokazano da pomaže, ali hej – ne škodi.” 

Kao i većina djevojaka koje nisu čule, niti se prije susrele s fibroadenomima, Korana se u početku osjećala očajno jer nije razumjela što se točno događa. Srećom, liječnik joj je odgovorio na njeno 101 pitanje koje ju je na koncu umirilo. No, problem i dalje ostaje što do tada nije primila nikakve informacije iz svoje okoline. Ona je prva djevojka iz svog društva koja je otišla na pregled. Ali unatoč svemu naglašava kako nije osjećala strah. Osjećala je samo odgovornost. Strah je po strani i javi se samo na dan redovnog pregleda. 

#volimcice Korana Marović

“Najteže mi je pala činjenica što imam policistične jajnike koji trebaju jaču terapiju i fibroadenome koji zahtijevaju slabiju. Ove godine sam odlučila stati s kontracepcijom i probati prirodnim putem, no ne mogu reći da me ne brine što ću radi svog stanja u jednom trenu vjerojatno ponovno trebati pomoć kontracepcije…”, objašnjava Korana. 

I dalje joj je najveća podrška mama, koja je uvijek uz nju i koja je i sama sve to prošla. Uz nju je i njen zaručnik. Nažalost, ističe kako ju je najviše šokirala reakcija prijateljica koje su, većinom, kontraproduktivno zaključile da sada osjećaju još veći strah od pregleda. I ignoriraju njegovu važnost. Korana naglašava kako i dalje radi na tome da ih sve uvjeri kako im je pregled itekako potreban. 

“Za mene je ovo iskustvo bilo poučno. Srećom, nisam imala velike posljedice, a nadam se da će tako i ostati. Ipak, upravo radi tog iskustva smatram kako moram informaciju dijeliti dalje i naprosto proširiti svijest. Što bih poručila svojoj mlađoj sebi? Definitivno da ode na pregled odmah s 18 godina.”

Korana shvaća zašto žene osjećaju nelagodu i zbog toga ne idu na redovne preglede. I sama se tako osjećala. Ali…

“Ako ideš kod ginekologa, ovaj pregled je piece of cake. Nije bolno, niti naročito neugodno, a traje svega 10-15 minuta. Doista nema izgovora za biti neodgovoran prema svom zdravlju i ne otići. A ako si u situaciji kakvu imam i ja – glavu gore i ne razmišljaj puno o tome ‘što ako’. Jedino što možeš je biti pozitivna i redovita u svojim pregledima!”, savjetuje za kraj Korana i zaključuje: “Ja i moje cice se obožavamo! Zapravo, nikad se nismo ni mrzile.”

Foto i video: Jure Perišić
Kosa: Katica Topčić, Saša Banda i Josip Mirković (frizerskog salona Fabula De Forma) za Kevin.Murphy Hrvatska

Priče ostalih cura iz #volimcice kampanje, pročitaj ovdje:

1. Anita Dujić: “Da bi volio sebe i ostale, moraš voljeti svoje tijelo. To je temelj svega”
2. Mateja Fištrek: “Volim svoje cice jer su me naučile kako da volim sebe”
3. Marina Hasija: “Najvažnije je zadržati osmijeh na licu čak i kada se cijeli svijet sruši na tebe”