Anita Dujić (34) je jedna od rijetkih javnih osoba koja je u isto vrijeme tako nježna, prizemna i stvarna, a ipak kad uđe u prostoriju zablista s tom opipljivom aurom zvijezde. Možda se ne sjećam točno ni godine ni mjesta kad sam po prvi put, dok sam još radila kao novinarka, uzela njenu izjavu, ali točno se sjećam tog milog osjećaja koji me obuzeo u njenom društvu. I nakon tog kratkog i posve poslovnog upoznavanja, pozdravljala bi me svaki put kad bi se vidjele. Kao da smo davne kolegice iz školskih klupa. Njena prisnost osvaja na prvu.

Na snimanje u studio uletava među prvima, unatoč tomu što ima malog bebača koji je čeka doma i čije je čuvanje morala unaprijed organizirati. Pa čak i kad smo prošli dogovoreno vrijeme (jer to tako uvijek biva na snimanju) i kad nas požuruje jer joj je kćer Lily s dadiljom, ona to ne čini živčano. Čak i u tom trenutku ona zadržava svoju prepoznatljivu nježnost. 

Anita probija led ispred objektiva fotografa Jure Perišića. Promatrajući nju, poziranje se čini tako jednostavnim i prirodnim. Ipak je Anita profesionalac. Kroz šalu prepričava kako je u Aziji naučila u jednom satu napraviti sto i jednu različitu pozu. Dok se ostale djevojke još spremaju, Anita dijeli i korisne savjete. Ali prije svega je prava milina promatrati je ispred objektiva, u njenom prirodnom izdanju.

“Priključila sam se ovoj kampanji jer smatram da je briga o vlastitom zdravlju na prvom mjestu. Mora biti na prvom mjestu. Često zbog posla, djece, hrpe obaveza, odgađamo brigu o sebi, no to se mora promijeniti. Ljudi moraju osvijestiti važnost samopregleda i kontrole kod doktora. Prevencija spašava život. I oko toga moramo biti glasni, svi. Ako moje sudjelovanje u ovoj kampanji znači da će jedna žena više otići pregledati svojih cica, smatram da sam napravila jako puno, govori mi Anita netom nakon snimanja. 

Anita je na prvi pregled otišla nedugo nakon što je proslavila 30. rođendan. Nije ništa napipala, nije imala nikakve čudne simptome, jednostavno je smatrala da je vrijeme da ode na pregled. Inače vodi brigu o svom zdravlju, stoga je to bio posve logičan korak.

“No, na pregledu je doktorica utvrdila da u lijevoj cici imam tri fibroadenoma, te da bi ih trebalo pratiti i doći ponovno na pregled nakon šest mjeseci, te ako promijene veličinu ili oblik, poduzeti daljnje mjere. Dr. Maja Gudelj, koja je ujedno moja ginekologica preko 10 godina, također mi je vodila i trudnoću, te imam apsolutno povjerenje u nju. Rekla mi je da to nije ništa strašno, da nema razloga za paniku, ali da treba biti oprezan te pratiti situaciju. Što smo i učinili. Nakon šest mjeseci stanje se nije promijenilo, na moju sreću, te sam opet bila naručena na redovan pregled za godinu dana”, objašnjava Anita.

#volimcice Anita Dujić

Kako na pregled nije otišla jer je uočila nekakav problem, bila je u samom početku prestrašena. Slušala je svoju liječnicu te se duboko nadala da će za šest mjeseci sve biti dobro. Što je, srećom, bilo. 

“Najteže mi je pala činjenica da s mojim grudima nije 100% sve u redu, te da postoji onaj mali ‘što ako’. Srećom, poput moje doktorice, i moja okolina mi je govorila da će sve biti ok.”

Ističe kako nikad ne znaš što donosi sutra jer to može biti početak nečega, ali isto tako može biti i ništa. U svemu tome je bitno ići na preglede na vrijeme, osvijestiti da je zdravlje sve što imamo i to moramo shvatiti krajnje ozbiljno. 

“To me je iskustvo učinilo samo još opreznijom. Uskoro idem na prvi pregled nakon trudnoće i dojenja i moram priznati da mi nije baš svejedno.”

Na preglede ide jednom godišnje, a prošli nalaz je potvrdio tri fibroadenoma čiji su oblik i veličina, srećom, nepromijenjeni. Da vrati vrijeme unatrag, samoj sebi bi poručila da će sve biti u redu. 

Ističe kako se pregleda nikako ne trebamo bojati, a ako nas je stvarno frka, dobro je povesti prijateljicu, sestru ili mamu da nas prate kod liječnika. Uvijek je lakše uz dragu nam podršku. Trebamo osvijestiti da pregledom činimo nešto najbolje moguće za sebe. I važno je upamtiti, kakva god da je dijagnoza, trebamo samo hrabro naprijed. 

“Da bi volio sebe i ostale, moraš voljeti svoje tijelo. To je temelj svega. Prihvaćanje. Ja svoje cice iznimno poštujem nakon svega što su prošle u trudnoći i za vrijeme dojenja, ipak su skupa sa mnom bile na ‘prvoj crti fronte’. Nije bilo lako, no sve smo preživjele i danas se volimo više nego ikad. Čuvajte se i pazite, drage dame. Život je samo jedan, zaključuje Anita. I s velikim toplim osmijehom juri iz studija svojoj kćeri Lily.

Foto i video: Jure Perišić
Kosa: Katica Topčić, Saša Banda i Josip Mirković (frizerskog salona Fabula De Forma) za Kevin.Murphy Hrvatska

Priče ostalih cura iz #volimcice kampanje, pročitaj ovdje:

1. Mateja Fištrek: “Volim svoje cice jer su me naučile kako da volim sebe”
2. Korana Marović: “Doista nema izgovora za biti neodgovoran prema svom zdravlju”
3. Marina Hasija: “Najvažnije je zadržati osmijeh na licu čak i kada se cijeli svijet sruši na tebe”