Točno se sjećam svog prvog adventskog sajma. Bilo je to negdje početkom 90-ih kada sam se s roditeljima preselila točno u adventsko vrijeme u njemački glavni grad Berlin. Sjećam se velikih sjajnih lampica (vjerojatno su bile puno manje nego što su meni ostale u sjećanju), slatkog i opojnog miris, šarenila, gomile ljudi i prije svega jabuka na štapiću umočenih u čokoladu. I dan danas vidim tu jabuku u svojoj ruci i koliko je bilo teško, zabavno i ukusno jesti tu slasticu. I svaki put kad ponovno vidim čokoladne jabuke na štapiću sjetim se tog djetinjastog veselja koje se u meni budi svaki put s paljenjem prvih lampica. Adventski sajmovi su od tada pa sve do danas ostali moja velika ljubav. Adventsko putovanje, bilo do obližnjeg grada ili u susjednu državu nosi sa sobom to posebno uzbuđenje pred sami Božić. Upravo zbog toga donosim popis bližih, ali i nešto udaljenijih božićnih sajmova u Europi.

Adventski sajmovi u našoj blizini

Advent u Zagrebu

Definitivno nama najbliži adventski sajam koji se godinama nalazi na brojnim listama najljepših božićnih sajmova jest onaj zagrebački. Sjećam se njegovih skromnih početaka kada je sastojao od svega jednog ružnog šatora na glavnom trgu, do produžetka na Cvjetni trg te sramežljivog početka širenja adventskog programa. Danas se zagrebački advent ubraja u jedan od najvećih i najraskošnijih sajmova. Mnogi komentiraju kako je Advent u Zagrebu postao megalomanski, no unatoč količini posjetitelja, uvijek se nađe pokoji skriveni kutak. Naime, cijeli centar postaje jedan veliki adventski sajam, veći ili manji, masovniji ili intimniji. Gastronomska ponuda je uistinu nevjerojatno raznolika tako da svako nepce može pronaći nešto za sebe. 

Advent u Grazu

Većina nas veže Graz i njegov adventski sajam uz božićni shopping. Uz onaj nešto veći bečki ovaj je mnogima bio prvi božićni sajam koji su posjetili. Upravo zbog toga mnoge veže nostalgija kad se sjetimo slatkih dekoracija u samom centru grada. Ako si više za manje sajmove i uz to želiš obaviti i shopping Graz je najbolji izbor za tebe. 

Advent u Beču

Božićni sajam u Beču uvijek je bio i ostat će onaj tradicionalni sajam kojeg svi rado posjećujemo. Mnogi govore kako je on unatoč godina zadržao svoj štih te se nije megalomanski širio. Još uvijek se sjećam svog prvog posjeta s mamom, kuhanog vina kojeg smo pili iz predivnih šalica iz kojih i dan danas ispijamo tople napitke u prosincu. I, naravno, čokoladnih jabuka koje sam nakon dugo godina opet kušala u Beču. Bečki adventski sajam najbolje je posjetiti za vikend, ali ako ipak nemaš dovoljno vremena, uvijek ga možeš posjetiti na jedan dan. Brojne agencije, poput Nomago Travela, nude jednodnevne izlete u Beč po prihvatljivoj cijeni. Ovo je izvrstan izbor za sve one koji nemaju vremenu izdvojiti par dana, a ipak žele doživjeti čari jednog od najstarijih i najljepših božićnih sajmova u Europi.

advent u beču

Advent u Budimpešti

Jedna od najdražih destinacija brojnih Hrvata, jednako je popularna i za vrijeme prosinca. Glavni dio sajma odvija se oko katedrale svetog Stjepana i najviše aktivnosti se događa uoči samog Božića, ali je sajam jednako živ i na prvi dan nove godine. Poput Beča božićni sajam u Budimpešti je odličan povod da za vikend osjetiš zimski ugođaj glavnog mađarskog grada. Za sve one s manjkom dana i koji su već u vrevi priprema za Božić, Nomago Travel također nudi jednodnevni izlet u Budimpeštu koji će ti biti posve dovoljan da osjetiš božićno raspoloženje. 

Adventski sajmovi nešto dalje od nas

Advent u Salzburgu

Salzburg, meni osobno jedan od najdražih austrijskih gradova, uistinu ima posebnu čar, a to se najbolje doživi za vrijeme prosinca. Njegov Christkindlmarkt odvija se u strogom centru grada, a osim odlične gastronomske ponude, Salzburg svojim posjetiteljima nudi i brojne nastupe tradicionalne glazbe. Pravi ljubitelji božićnih sajmova napravit će turu kroz austrijske gradove za vrijeme produženog vikenda. 

Advent u Dresdenu

Dresden Striezelmarkt osnovan je kao jednodnevni sajam davne 1434. godine te se danas ubraja u najstariji njemački božićni sajam. Jedna od glavnih atrakcija je božićna piramida koja je visoka oko 14 metara, a neizostavne su brojne tradicionalne slastice. 

božićni sajmovi

Advent u Brusselsu

Božićni sajam u Brusselsu naziva se Winter Wonders, a to ne iznenađuje jer se centar grada pretvara u pravu zimsku bajku. U preko 200 drvenih kućica prekrivenih snijegom i ledom naći ćeš što god ti srce poželi, a poseban show svjetla i zvuka oživljava Grand-Palace na poseban način. 

Advent u Pragu

Prag je onaj grad koji u svako doba godine ima svoju posebnu čar. Njegova pomalo mistična atmosfera posebno dolazi za izražaja tijekom prosinca. Stari dio grada se pod snježnim pokrovom uz miris cimeta i klinčica i bljeskanje šarenih lampica pretvara u pravu božićnu bajku.

Advent u Tallinnu

Za sve koji žele potegnuti nešto dalje i doživjeti pravu zimu, Tallinn je izvrstan odabir. Njegov božićni sajam nalazi se na samom vrhu popularnih europskih adventskih sajmova, a nikako ne smijemo zanemariti i njegovu dugu povijest. Naime ispred gradske vijećnice davne 1441. je postavljeno prvo božićno drvce u Europi i postavlja se do dan danas. Jedna od atrakcija je i Djed Božićnjak koji na sajam stiže u saonicama koje vuku sobovi.

Advent u Londonu

Ne samo da London ima jedan od najljepših i najpoznatijih božićnih sajmova u Europi, on ujedno ima najljepše izloge koji su postali svojevrsna božićna atrakcija. Brojne luksuzne trgovine se svake godine natječu za titulu najljepšeg i najbajkovitijeg izloga tog adventa. 

Foto: Unsplash

Zorana je bila na adventu u Beču, pročitaj kako se provela:

Bečka škola, bečki advent…