Možda i prije nego kupimo prve božićne ukrase i počnemo slagati plan i program manje-više uspješnog Božića, čujemo na sve strane jedno te isto pitanje “A gdje ćeš za Novu godinu?”. Temperature nisu ni pale ispod ništice, a već nas svi uokolo gnjave s istim pitanjem. Ako još uvijek nemaš ideju gdje dočekati 2020. godinu, donosim popis trenutno najpopularnijih destinacija za doček Nove godine.

Koliko obožavam adventsko vrijeme i sami Božić, toliko sam hejter dočeka Nove godine. Toliko da skoro ništa ne organiziram niti igdje idem. No, po prvi put upravo ove godine imam isplanirano putovanje za Novu. Da, dala sam se uspješno nagovoriti. Put me vodi u Amsterdam. 

Ako si ipak obožavatelj dočeka Nove godine u nekom drugom gradu ili pak kontinentu ili ti jednostavno nedostaje ideja za dobar provod, ovaj vodič je prava stvar za tebe. Kontaktirala sam vodeće hrvatske turističke agencije kako bih doznala koje su to destinacije najpopularnije za doček 2020. te koje putne aranžmane i po kojoj cijeni odabrati. 

Gdje Hrvati žele dočekati Novu godinu?

Iz svih agencija poručuju kako Hrvati i dalje obožavaju Novu godinu dočekati u nekoj poznatoj europskoj destinaciji. I dalje su najpopularniji gradovi Pariz, Amsterdam, Barcelona i Istanbul. Malta se ove godine pokazala kao nova hit destinacija koju sve češće traže putnici za provod. Brojni su razlozi za to – ona je blizu, nudi povoljne cijene, a temperature su i dalje toplije nego kod nas.

Barcelona
Barcelona

Kad su daleka putovanja u pitanju, putnici redom biraju toplije i egzotične destinacije jer žele pobjeći od hladnog zimskog vremena i Novu godinu dočekati u kratkim rukavima na nekoj popularnoj plaži. I dalje je najtraženija destinacija Tajland, no Vijetnam, često u kombinaciji s Kambodžom, počinje sve više konkurirati. Dubai je također često tražen, a Kuba i Meksiko polagano, ali sigurno postaju top destinacije za odmor brojnih putoholičara.

Koliko dođu putni aranžmani za Novu godinu?

Da Hrvati sve češće za doček Nove godine biraju udaljenije destinacije, znaju u turističkoj agenciji Jungle Tribe

“Trenutno su za Novu godinu dosta popularne destinacije Bali i Zanzibar, sve više i Vijetnam, dok su tu standardno popularni Tajland i Kuba. Sve ove destinacije odlikuju toplo vrijeme i lijepe plaže i vjerojatno zato ljudi žele, dok je kod nas zima, otići u toplije krajeve. Sve ove destinacije koje su popularne za Novu godinu, su popularne i u siječnju”, naglasili su iz Jungle Tribea.

Jungle Tribe nudi putovanje na Bali u trajanju od 12 do 14 dana po cijeni već od 6.675 kn. Zašto Bali i zašto s Jungle Tribeom? Zamisli bujnu vegetaciju, beskrajna rižina polja, crne i bijele plaže, drevnu kulturu, brojne hramove i vulkanske planine. Sve to ima Bali. Jungle Tribe aranžmani krojeni su za svačiji džep, a ujedno se dožive i sve ljepote ovog indonežanskog otoka. Obilazi se Ubud, šuma majmuna, Besaki hram, ide na trekking na Mount Batur, avantura raftinga, Bali swinga i u posjet parku ptica, Hramu Tanah Lot i polju riže, a nudi se mogućnost trodnevne posjete Gili otocima ili uživanje na predivnim plažama Nusa Dua i Jimbaran.  

Zanzibar se posljednjih godina polagano, ali sigurno nametnuo kao jedna od popularnijih destinacija, a u cijeni od 6.900 kn Jungle Tribe nudi spoj najljepših afričkih plaža u kombinaciji s ritmom Afrike, ukusnom hranom i divnim ljudima. U ponudi su all inclusive aranžmani s mogućnosti fakultativnih izleta, dok ostali aranžmani uključuju smještaj u hotelima u Stone Townu prvi dio puta, dok je drugi dio puta predviđen uz same plaže. 

Što toliko privlači Hrvate na Kubu? 

Iz Jungle Tribea objašnjavaju kako putnike na ovu destinaciju najviše privlači spoj socijalizma i kapitalizma, Kariba i Latinske Amerike. Tko bi odolio vožnji u starim kabrioletima dok ispija mojito i puši tompuse? Jungle Tribe aranžmani od 10 dana, u kojima se odsjeda u Havani u kući Kubanaca, popularno zvane Casa particulares, će omogućiti svakom putniku da iskusi tradiciju i život Kubanaca i da bude putnik, a ne turist. U aranžmanu od 17 dana, kombinira se Havana i Trinidad, te se obilazi Santa Maria, Vinales, Varadero, otok Iguana, ide se na trekking kroz netaknutu prirodu parka Guanyara i na izlet do Santa Clare i Trinidada. Kubu možeš posjetiti po cijeni od 7.425 kn.

Kuba
Kuba

Hrvati sve češće biraju Meksiko

Iz Jungle Tribe u nastavku ističu kako su uočili još jednu daleku destinaciju koja postaje sve popularnija među Hrvatima – Meksiko. U Meksiku možeš uživati 10, 12 ili 14 dana, po cijeni već od 8.175 kn. 

“Obilaze se najljepše plaže Meksika, ide se u Playju del Carmen, odakle kreću izleti u popularnu Chichen Itzu, Valladolid i nestvarne cenote. Također se posjećuje i Tulum i Cobu, a možeš zaplivati i s delfinima na Isli Mujeres. Upoznaješ mayanasku civilizaciju, isprobavaš tradicionalnu klopu i praviš se da si Meksikanac 🙂 Još jedno putovanje gdje smo putnici, a ne turisti 🙂 Ovisno o aranžmanu, smješteni smo u Mexico Cityju iz kojeg još obilazimo i Xochimilco i Teotihuacán gdje se malo više upoznajemo s kulturom i religijom Azteka. Dalje nas put vodi prema Meridi, glavnom gradu Yucatana iz kojeg također obilazimo Uxmal, Playju del Carmen, Chichen Itzu, Tulum, Isla Mujeres, Tri cenote… Bilo da želiš samo odmor na predivnim plažama Meksika ili ući u tajne njihove kulture, imamo aranžman za svakoga! :)”, objašnjavaju iz Jungle Tribea.

Nepal – jedna posve drugačija novogodišnja destinacija

Za kraj otkrivaju jednu uistinu posebnu destinaciju, drugačiju od svih navedenih, a to je Nepal, kraj svijeta. 

“U Nepalu ćeš doživjeti sebe i sve oko sebe. To je mjesto nevjerojatne energije i ljudi, gdje se susreću vrhovi Himalaja, a moćna planina čuva ovu malu zemlju od negativnih utjecaja zapadnog svijeta. U Nepalu ostajemo 14 dana, prvo smo smješteni u Kathmandu gdje obilazimo Kathmandu dolinu i nevjerojatne hramove te upoznajemo kulturu. Obilazimo Kathmandu, Patan, Baktapur i Kirtipur… U drugom dijelu putovanja smješteni smo u Pokhari, mirnom mjestu u podnožju Himalaja odakle idemo na trekking izlete… Obilazimo World Peace stup, najmirnije mjesto na svijetu iznad jezera Feva gdje uz izlazak sunca gledamo vrh Annapurne (Fish Tail), sljedećeg dana idemo na ranojutarnju šetnju kroz sela od Nudare do Sarangkota, a za najhrabrije moguće je vraćanje paragliderom nazad u Pokharu. Nakon odmora i upijanja nevjerojatne energije Himalaja, imamo i dan odmora u Dhulikelu. Tamo slavimo i Holi festival, najšareniji, najveseliji i najneobičniji festival gdje dočekujemo proljeće i novi život! U Nepal putujemo i u kombinaciji s Indijom 20 dana, ili Butanom 17 dana ili Kina, Tibet i Nepal 17 dana u kombinaciji! Cijena je već od 7.875 kn.

Dobra vijest za sve zainteresirane putoholičare – svi navedeni Jungle Tribe putni aranžmani nude polaske iz Zagreba, što svakako olakšava sami put.

Novogodišnja putovanja u fokusu turističkih agencija

Iz turističke agencije Atlas također naglašavaju kako su uočili sve veći porast novogodišnjih putovanja te su zbog velikog interesa putnika, upravo ta putovanja u fokusu agencije.

“Zadnjih nekoliko godina pratimo trend rasta popularnosti novogodišnjih putovanja iako je riječ o visokoj sezoni i najskupljem periodu za ista. Sukladno tome, osim adventa u finskom Rovaniemiju i posjeta Djedu Božićnjaku koji obožavaju i veliki i mali, većina naših blagdanskih putovanja ima fokus na Novu godinu. Aranžmane kreiramo znatno ranije kako bismo klijentima osigurali što bolje cijene usprkos periodu visoke sezone. Uvijek su tražene malo toplije destinacije u Europi poput Malte i Portugala, koje nudimo kao putovanja posebnim zrakoplovima iz Zagreba ili charter formi za najbrža i najkomfornija putovanja. Nadalje, tu je i Dubai kao najdostupnija topla destinacija koja je djelomično zamijenila popularnost Egipta kao destinacije zimskog sunca. Oni koji žele pobjeći što bliže, a opet se u potpunosti opustiti nerijetko biraju, primjerice, Opatiju (hotel Ambassador, 5*) u želji za toplom oazom – wellness i sl., uz program animacije. Dašak egzotike putnici mogu pronaći na Tajlandu, koji se pozicionirao kao tražena destinacija i nudi kombinaciju istraživanja, odmora na plažama i super provoda. Velika tema su i krstarenja koja su najkomforniji način za obilazak više destinacija na jednom putovanju. Klijenti nam doslovno dolaze na Staru godinu kako bi otputovali tamo gdje je eventualno ostalo mjesta. Kako je dosta kapaciteta već sada puno, jasno je kako je tako u zadnji tren uistinu teško odgovoriti njihovim željama pa je preporuka da se jave što prije”, savjetuju iz agencije Atlas. 

Malta – novi hit za doček Nove godine

U svojoj ponudi Atlas nudi dva dočeka Nove godine na Malti po cijeni od 4.380 kn i 4.880 kn, ovisno o hotelu, a aranžman uključuje u cijenu i zrakoplovne pristojbe. Osim Malte, novu godinu u Atlas aranžmanu možeš dočekati u Berlinu, Kopenhagenu, Veneciji i Padovi te Münchenu i Nürnbergu. 

Malta
Malta

Popularan Atlasov aranžman je doček Nove godine u Bangkoku te odmor na Phuketu. Po cijeni od 13.490 kn s uključenim zrakoplovnim pristojbama, uživat ćeš u popularnom Tajlandu 10 dana. Ako pak želiš Novu 2020. godinu dočekati u Dubaiju, Atlas nudi aranžman u trajanju od šest dana po cijeni od 9.480 kn u koju su uključene zrakoplovne pristojbe. Dobra vijest za sve novopečene mladence koji dobivaju 7% popusta uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do četiri mjeseca nakon vjenčanja).

Poznati europski gradovi i dalje najpopularniji

Iz agencije Mondo travel naglašavaju kako su i dalje među najpopularnijim destinacijama takozvani europski klasici, poput Pariza, Amsterdama i Barcelone, a upravo su ti aranžmani gotovo pa rasprodani. Prednost europskih destinacija svakako leži u njihovoj blizini, stoga ako nisi dubokog džepa, putovanje autobusom će zadovoljiti tvoj budžet jer neki aranžmani dođu oko 1.000 kn za par dana putovanja.

“Našim putnicima novogodišnja putovanja su izuzetno zanimljiva i jako vole putovati u inozemstvo. Ove godine je zapažen veliki interes za putovanje na Maltu, u Istanbul, Atenu i Dublin. Kod dalekih destinacija najveću popularnost imaju svakako Dubai, New York, Kuba, Kina te Vijetnam i Kambodža za koja se traže dodatna mjesta. Ljubitelji putovanja i dugogodišnji putnici željni novih destinacija pokazuju interes za destinacije poput Kopenhagena, čarobnog juga Italije, Poljske ili pak nezaboravnog novogodišnjeg provoda u Las Vegasu. Ljubitelji autobusnih putovanja i oni u potrazi za opuštenom atmosferom i prihvatljivim cijenama najviše vole Sarajevo, Beograd i Crnu Goru”, otkrili su mi iz turističke agencije Mondo travel.

Tajland
Tajland

Sve popularniji Vijetnam s Mondo travelom možeš istražiti u kombinaciji s Kambodžom po cijeni od 11.590 kn za dva tjedna putovanja. Kubu za Novu godinu možeš istražiti kroz devet dana po cijeni od 13.290 kn.

Tajland, Kuba i Dubai – najčešće destinacije za ulazak u 2020. godinu

Da su europske destinacije među popularnijim, potvrdili su mi i iz turističke agencije Nomago travel. Kad su u pitanju nešto dalje destinacije, njihovi klijenti najčešće biraju Tajland, Kubu i Dubai. 

Po cijeni od 4.492 kn (avionske karte nisu uključene) Nomago travel nudi 10-dnevnu putnu avanturu kroz Tajland, Vijetnam i Kambodžu. Naglašavaju kako su svi dani dobro iskorišteni, a u cijenu aranžmana uključen je smještaj, organizacija i vođenje, a ti se samo trebaš usredotočiti na odabir aktivnosti koje te najviše zanimaju.

Dubai
Dubai

U ponudi također imaju i tajlandsku obiteljsku avanturu po cijeni od 7.492 kn (avionske karte nisu uključene) u trajanju od 12 dana. U pitanju je putovanje koje uključuje ipak nešto više avanture od samo izležavanja na plaži.

Također za popularnu Kubu nude obiteljske aranžmane po cijeni od 9.900 kn (avionske karte nisu uključene) i u trajanju od 11 dana. Oni željni avanture i koji nemaju klince, odabrat će 15 dana Kube po cijeni od 12.262 kn (bez avio karata).

Kako bi ušao u Novu 2020. godinu upravo onako kako si zamislio, na vrijeme složi svoj putni plan. Novogodišnji aranžmani ubrajaju se među najpopularnije, stoga mjesta veoma brzo nestaju. Ako želiš samo dočekati Novu godinu, odaberi jednu od popularnih europskih destinacija, ako pak Novu spajaš sa zimskim putovanjem, tople i egzotične destinacije su najbolji odabir. Bez obzira na koju destinaciju ideš, pobrini se da Novu godinu dočekaš u zagrljaju one osobe s kojom želiš tu, ali i sve iduće godine, provesti zajedno. Sretan put i sretna Nova godina!

Foto: Unsplash

Ako planiraš na Kubu ili Bali, pročitaj obavezno ove blog postove:

1. Na Bali ne odlaziš, na Bali se vraćaš

2. Nemoj ništa očekivati od Kube i Kuba će ti dati sve zauzvrat