Svi ljubitelji putovanja, putnih savjeta, zanimljivih avantura i jeftinih avio karata sigurno prate Ivana Bengerija koji na svojim digitalnim platformama okuplja veliku zajednicu putoholičara. To ne iznenađuje jer on ne putuje poput turista, on svojim pratiteljima na Facebook stranici Idemo putovati, piti i jesti, Instagram profilu Idemo_putovati i blogu Bengeri.com približava kulturu i način života svake destinacije na kojoj se nalazi. A uskoro ćemo i sami putovati poput Bengerija. Naime, popularni putoholičar je otvorio svoju vlastitu putničku agenciju Bengeri.travel te nam otkriva po čemu se ona razlikuje i što sve možemo očekivati na putovanjima. 

Bengeri je krajem godine na svojim društvenim mrežama otkrio kako je otvorio svoju vlastitu putničku agenciju, a njegovi obožavatelji su ga odmah počeli bombardirati s pitanjima. Moram priznati da je i moja malenkost bila znatiželjna – koju vrstu putovanja će nuditi, na koje destinacije će voditi svoje putnike i kako se blog uklapa u nove poslovne izazove… Nisam izdržala, a da ga osobno ne upitam. Inače skroman, Bengeri je na moj upit samo odgovorio da će rado odgovoriti na pitanja, ako baš mislim da je on zanimljiv za priču. Kaže se da je skromnost vrlina.

Naravno, moje prvo pitanje je bilo o samoj ideji o otvaranju agencije. Bengeri je inače poznat kao solo putnik koji izbjegava agencije, no možda upravo u tome leži i odgovor. Ističe kako je u 2019. njegov blog www.bengeri.com navršio pet godina te da posljednjih godina na njemu radi 90% svog vremena. Skupio je preko 150.000 pratitelja na društvenim mrežama, a njegov newsletter vjerno prati čak 17.000 pretplatnika. I onda je horda zaljubljenika u njegova putovanja počela postavljati jedno te isto pitanje – “Hoćeš li voditi grupe na putovanja?”. Kako kaže Bengeri: “Odlučio sam se, napokon, i za taj korak!”. I tako je rođena agencija Bengeri.travel.

Bengeri_travel

“Otvorio sam je jer želim stvoriti ‘opipljiv’ biznis kojemu ću udahnuti svoje iskustvo o putovanjima, poznanstvima i online poslovanju. Prije svega, Bengeri.travel neće biti još jedna putnička agencija u moru njih na domaćem tržištu već tvornica originalnih doživljaja širom svijeta, ističe Bengeri. 

Održivi turizam i aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici

Upravo tu leži ona krucijalna razlika – Bengeri.travel će promovirati kulturu održivog turizma te će poticati ljude da i sami šire tu ideju, imajući u obliku agencije pouzdanog “anđela čuvara” uza sebe tijekom cijelog putovanja.

“Smatram da su prošla vremena kada te vodič mora voditi od lokacije do lokacije te ti, uz pokoju riječ, na svakoj dati tek nešto vremena da uslikaš i ‘Idemo dalje’. I putovanja u grupama trebaju biti izazovna, trebaju involvirati turiste u lokalnu zajednicu i običaje u mjeri u kojoj je to prihvatljivo i poželjno. Bengeri.travel nikada neće tolerirati niti gledati kroz prste na bilo koji oblik zlostavljanja životinja (jahanje slonova, slikanje s drogiranim tigrovima i sl.), ali će zato svaka grupa na specifičan način aktivno pridonositi lokalnoj zajednici (kupnja potrepština za lokalne vrtiće/škole, sadnja drveća i sl.).  Uz sve to kroz svako putovanje koje organiziramo protkat ćemo elementima učenja, zabave i igre, kako bi svima u grupi omogućili jedinstveno iskustvo. Originalnost tih doživljaja jamče moje godine istraživanja na putovanjima, poznanstva i veze u lokalnim turističkim zajednicama te DMC agencijama”, objašnjava koncept Bengeri.travel agencije. 

Bengeri_travel

U procesu završavanja su trenutno ture za Šri Lanku, Indiju i Jordan za jesen 2020. godine, a konkretni datumi pojedinih tura će uskoro biti objavljeni. Posve je jasno kako Bengeri.travel neće biti agencija za tipičnog turista. Ture ove agencije su za one otvorenog duha koji se, kako Bengeri ističe, prepoznaju u njenoj filozofiji održivog turizma s aktivnim kontaktom i doprinosom lokalnoj zajednici te ujedno žele istražiti svijet i upoznati ljude sličnih pogleda na život. Cijene pojedinih tura ovisit će o samoj destinaciji i tipu putovanja. 

“Bengeri.travel neće biti još jedna putnička agencija u moru njih, već tvornica doživljaja. Primarni parametar je kvaliteta, a ne kvantiteta.”

Bengeri s partnerom paralelno razvija i pojedine usluge i programe za prihvat stranih gostiju u Hrvatsku, no u samom početku agencija će prvenstveno biti orijentirana na organizaciju putovanja izvan Hrvatske.

Što će se dogoditi s blogom Bengeri.com?

Mnogi obožavatelji se boje da će Bengeri zbog obveza oko agencije zapostaviti svoj blog, no on ističe kako bi to prije svega bilo bezobrazno. 

“Time bih izgubio sav kredibilitet koji gradim godinama. Ne nastaviti u tom ritmu i koristiti autoritet koji u svijetu imam za Hrvatsku i čitavu regiju bivše Jugoslavije bilo bi neodgovorno. Poslovno, iz perspektive bloga, 2019. je bila najbolja godina od kad radim ovaj posao. Agencija je samo nadogradnja, svojevrsna stepenica više koja pratiteljima omogućuje još bolju interakciju.

Osim zajedničkih putovanja, svi oni koji se ne osjećaju najsigurnije prilikom online kupovine avio karata, će te iste moći kupiti i preko agencije. Slično je i sa smještajem. Zapravo Bengeri.travel će za svakog pojedinca moći pripremiti i kompletne mini aranžmane za svako pojedino putovanje.

Bengeri_travel

Za kraj se Bengeri osvrće na svoje početke i ističe kako na tom putu od “običnog” radnika do putnika i blogera i sada vlasnika putničke agencije, ništa ne bi mijenjao. Išao je “nekim svojim, zdravim tempom”. Ne forsira, ide korak po korak, a pri tome promišlja i osluškuje. 

“Mislim da se u ovo digitalno doba ni ne može drugačije. Danas stvarati striktne i dugoročne planove je pomalo neodgovorno. Okolnosti, alati i gotovo svi parametri poslovanja mogu se znatno izmijeniti u svega nekoliko mjeseci. Shodno tome nemam plan definiran na papiru, ali imam jasnu viziju”, zaključuje za Bengeri. 

Foto: Instagram

Zanimaju te dodatne priče s putoholičarima? Čekiraj i sljedeće blog postove:

1. Mame putoholičarke otkrivaju: kako, zašto i gdje putovati s djecom

2. Putoholičari otkrivaju najljepše plaže u Hrvatskoj