Ovih je dana zagrebački park Opatovina rijetkim prolaznicima pokazao svoje novo umjetničko lice. Duž istočnih zidova jedne od najljepših zelenih gradskih površina osvanuli su murali četvorice hrvatskih umjetnika – Marina Remića poznatijega kao Smelly Feet, Erola Sjajnog, Borisa Bare i Tihomira Krkleca, poznatijega kao Afrika.

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba četvorica su umjetnika poželjela Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo. 

zagrebački_murali_opatovina
zagrebački_murali_opatovina
zagrebački_murali_opatovina

„Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala u rukama, odlučili smo s puno entuzijazama oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada”, izjavio je ovim povodom Boris Bare.

Stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova parka Opatovina oživjeli su kistovima i sprejevima umjetnici kroz nekoliko novih murala. Postojećem „Guliveru” iz 2016. (Dominik Vuković i Boris Bare) tako su se pridružili radovi „I park je nekome doma”, Zagreb Flowers of Life i No Pasa Nada, koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare. Smelly Feet i Erol Sjajni u svom su prepoznatljivom stilu oslikali „Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana”.

zagrebački_murali_opatovina
zagrebački_murali_opatovina

„Ideja se rodila jer smo u ovo doba karantene obavijeni porukama ‚ostani doma’, no što s onima koji nemaju dom? Istodobno, prilikom crtanja prvog murala u parku smo vidjeli nekoliko beskućnika kojima je u tom trenutku park stvarno i bio dom. Tako je nastala ideja da jedan od radova nazovemo ‚I park je nekome doma’”, objasnio je Afrika pozadinu naziva novih murala, a Boris Bare se nadovezao: „Mural  ‘No Pasa Nada’ odnosno ‘Ništa se nije dogodilo’ se obraća situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije. Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke da se sve skupa ne vrati na staro, već da bude bolje.”

„Bare legenda nas je okupio kako bismo uredili zidove u centru grada koji nisu ličili na ništa. Drage smo volje prekrili par kukastih križeva. Također, nemam priliku često crtati velike zidove pa je ovo bio pravi gušt”, komentira je Smelly Feet.