Na zadovoljstvo mnogih, nakon nekoliko tjedana karantene, svoja vrata odnedavno su ponovno otvorili restorani, bistroi i kafići diljem Hrvatske. Među njima je i jedan street food bar, relativno nov na gastro sceni metropole, koji se nalazi na Europskom trgu (Vlaška 19), a zove se Piacere, što u prijevodu znači zadovoljstvo, užitak ili jednostavno – guštanje. 

Simbolika u imenu restorana označava zagarantirano zadovoljstvo svakog posjetitelja pri kušanju odabranog jela. Piacere je specijaliziran za različite vrste tjestenina koje su obogaćene božanstvenim umacima i dodacima. Kuhanje tjestenine ne smatra se zahtjevnim pothvatom, no ukoliko se proizvodi svježa domaća tjestenina, posao postaje itekako složen. Upravo zato Piacere nudi nešto što tjesteninu pretvara u pravu umjetnost.

piacere_zagreb

Ljubav prema tjestenini zajednička je svim kontinentima, a ta je namirnica sudeći prema istraživanjima najpopularnija na svijetu. Piacere svoju tjesteninu proizvodi od samo tri sastojka; durum krupice (dobivena od durum pšenice koja daje visokokvalitetnu krupicu), jaja i vode. Tjestenina dobivena ovim sastojcima ima karakterističnu žutu boju, a sadrži 50% bjelančevina više od obične pšenice te je dodatno obogaćena ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i vitaminima. Za one koji posebno prate dnevni unos proteina, ovu tjesteninu karakterizira visoki udio te tvari.

piacere_zagreb

Svježe napravljenoj tjestenini potom se dodaju različiti, bogati umaci, koje također sami spravljaju. Sve umake rade „from scratch“, odnosno otpočetka; domaću šalšu, green curry, pesto, muškatnu kremu od tikve i whiskeyja, kremu od crvene paprike i brusnica, juneći jus i temeljce, koji su ujedno i temelj njihovog jelovnika. Tu je još i fantastičan domaći maslac s mješavinom začina kojeg također sami rade, a dodaju ga kod završavanja tjestenine. U ponudi su trenutno četiri vrste tjestenine: tagliatelle, bucatine, fusille i tortelini.

piacere_zagreb

Jelovnik je osmišljen na način da poveže više stilova kuhanja, tu se isprepliću mediteranski s kontinentalnim,  tako da se za svakog može pronaći ponešto. Izdvajaju se tjestenina Piacere, upotpunjena mariniranim ramstekom i cijenjenim tartufom, zatim Zeleni pajcek, čiji je posebni sastojak domaća zelena spicy curry pasta s dodatkom mariniranog lungića, feta sira i baby špinata. Red Hot Chic sadrži pravo malo bogatstvo okusa; kremu od crvene paprike, sočnu piletinu, odličan autorski chimicurri umak te kapare koji cijelom jelu daju svjež okus. Ljubitelje ribljih okusa oduševit će Rock and Tortelini, divna kombinacija svježe spravljenih tortelina, punjenih lososom, svježim sirom, skutom, narančom i kaduljom.

piacere_zagreb

Piacere koncept razvijen je u suradnji s bivšim osobnim kuharom Silvia Berlusconia. Filozofija osnivača Piacerea savršeno je jednostavna: omogućiti ljudima uživanje u svježoj tjestenini vrhunske kvalitete po prihvatljivim cijenama. Važno je naglasiti kako Piacere u suradnji sa sva tri dostavljača hrane nudi dostavu svojih jela, uskoro najavljuju i otvaranje prekrasne terase za boravak na otvorenom. Njihovo poslovanje nosi i ekološki predznak, pa tako hranu pakiraju u biorazgradivim posudama te s drvenim vilicama za konzumaciju jela.

Jedna od najpoznatijih Fellinijevih rečenica glasi: „Život je kombinacija čarolije i tjestenine“. Stoga isprobaj čarobne Piacere tjestenine i uvjeri se u nepobitnu istinitost ove mudre izreke!

Foto: Bojan Zibar