HGSS je ponovno imao užurbane dane, a između ostalog su spašavali planinara na Dinari koji je prilikom uspona pao i slomio potkoljenicu. 

Dinara je nedavno proglašena našim 12. parkom prirode, a prostire se na 63.000 hektara. Privlači veliki broj planinara, no tijekom zime na ovom području vladaju izuzetno teški uvjeti za koje se svatko treba adekvatno pripremiti. 

Kako HGSS piše na svojim službenim stranicama, dvojica planinara su se iz sela Glavaš uputili prema vrhu Dinare. Nažalost, jedan planinar se okliznuo niz zaleđenu padinu pri čemu je slomio potkoljenicu. 

Nesretni planinar nije bio adekvatno opremljen niti je imao iskustva za penjanje na planinu u zimskim uvjetima. Njegov je kolega pozvao pomoć. Brzo je organizirana akcija spašavanja zemaljskim putem, a istodobno je zatražena pomoć helikoptera HRZ-a. Iz podnožja su prema unesrećenom krenule ekipe gorskih spašavatelja iz Vrlike, Knina i Sinja. Ekipa letača spašavatelja brzo je poletjela helikopterom s Firula. Kako je unesrećeni bio na zaleđenom terenu moralo ga se, uz pomoć užeta iz lebdećeg helikoptera, podignuti i transportirati do podnožja planine gdje je prebačen u kabinu letjelice. Nakon toga je prebačen do Firula gdje je predan ekipi HMP. Ponovo upozoravamo, ne krećite na planine bez adekvatne opreme i iskustva. Planina nikome ne oprašta!, napisao je HGSS. 

Nažalost, mnogi podcjenjuju planine, posebno tijekom zimskih mjeseci. Ako nije u pitanju nisko lokalno brdo nego planiraš uspon na više nadmorske visine, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske, adekvatno se pripremi za zimski uspon. Bez potrebne odjeće, hrane i pića, te štapova, dereza i cepina ne idi nigdje. Također se ne preporučuje istraživati teže i nepoznate staze u zimskim uvjetima. 

Izvor: HGSS.hr
FOTO: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. planinarenje_zimi_odjeca
  2. planinarenje_zimi-
  3. dinara_sinjal_