Većina planinara početnika svoje prve kilometre u gojzerica odradi u “pitomijim” mjesecima, kada su temperature ugodne, dan traje duže, a eventualno nas u brdima može iznenaditi nenadani pljusak. No, nakon što si doživio brda tijekom proljeća, ljeta i jeseni, poželiš istražiti planinarske staze i zimi. Svaki planinarski izlet zahtijeva pripremu, no planinarenje zimi traži dodatni oprez. 

Kada po prvi put poželiš planinariti u zimskim uvjetima prvo što ti padne na pamet jest kako se adekvatno odjenuti i obući za planinarenje zimi. Ako te pri pomisli da ledeni minus već u toplom domu prolaze trnci niz kralježnicu, budi bez brige – i tijekom zime ti u brdima može biti toplo. Dapače, i tijekom zime ćeš se oznojiti. 

Slojevito odijevanje je pravilo broj jedan

Slojevi, slojevi, slojevi – tako bi mogli opisati odijevanje za planinarenje zimi. Doživljavaj svoj zimski planinarski outfit poput glavice luka. Slojevi su jedini koji će te u zimskim uvjetima spasiti od često surovih uvjeta

platak

Osobno sam zimogrozna osoba te tijekom zime imam i dodatni sloj. Koliko slojeva ti je potrebno, sam ćeš procijeniti. No, imaj na umu da je bolje imati jedan sloj viška kojeg lako skineš nego da jedan nedostaje, a na vrhu vlada minus 10 i još k tome puše hladan vjetar. 

Odjeća za zimsko planinarenje

Prvi sloj: Podgaće i podmajica 

Odijevanje započinjemo podgaćama i podmajicama koje su veoma bitan dio i često čine onu krucijalnu razliku. Pravilo je da ih odijevamo kada očekujemo temperature ispod 0 jer će nam u protivnom tijekom planinarenje uskoro postati vruće. Naravno, sam procijeni kada ćeš obući podmajicu i podgaće. Osobno ih uvijek nosim tijekom zime, pa i kad nema snijega nego se očekuje bura. 

U početku većina planinara početnika kupuje cjenovno prihvatljivije opcije podgaća i podmajica koje možemo naći u velikim trgovinama sportske opreme, poput Decathlona. S vremenom ćeš shvatiti razliku i uložiti u donji sloj od čiste merino vune. Jednom kada odeš merino, ne vraćaš se natrag. 

Nipošto, ali nipošto nemoj za prvi sloj odabrati išta od pamuka. Općenito pamuk u brdima nije dobrodošao. Pamuk slabo prenosi toplinu, a jednom kada se oznojimo u pamučnim stvarima, ostat ćemo znojni još satima. To ne želiš da ti se dogodi, a pogotovo ne zimi. 

Drugi sloj: Majica od flisa

Nakon podmajice dugih rukava slijedi drugi sloj koji se sastoji od flis majice na kopčanje ili bez, s kapuljačom ili bez. 

Za zimogrozne predstavnike poput mene, između prvog i drugog sloja možeš ubaciti međusloj. Osobno nosim laganu majicu kratkih rukava ako nas tijekom planinarenja čeka jaka bura ili visoki minus. U protivnom poput većina zanemarujem ovaj sloj. No, pravilo je da slušaš svoje tijelo, ako ti je potreban još jedan sloj, dodaj ga, lako ga tijekom planinarenja skineš.

planinarska jakna

Iz iskustva se majica s kopčanjem pokazala kao puno praktičniji odabir. Često je potrebno samo otkopčati jaknu i majicu kako bi izregulirali tjelesnu temperaturu. Također je puno jednostavnije skinuti i odjenuti majicu na kopčanje. 

Praktično je da odabrana majica ima visoko kopčanje kako bi zaštitili vrat od hladnoće kao i onemogućili prodor hladnog zraka.  

Drugi sloj: Deblje duge hlače

Iznad podgaća odijevamo duge hlače. Ovdje postoje varijacije i sve ovisi o tebi. Pojedini planinari kroz cijelu godinu nose istu debljinu hlača te su im dovoljne podgaće za održavanje temperature. Drugi pak biraju nešto deblje hlače, odnosno modele od robusnijeg materijala. 

Izvrsna opcija su hlače koje na bokovima i listovima imaju patente koji se mogu otvoriti u slučaju da nam tijekom uspona postane vruće. Otvaranjem, odnosno zatvaranjem patenta, reguliramo tjelesnu temperaturu.

Treći sloj: Zimska jakna za planinarenje

Zadnji, ali ne i manje bitan sloj jest zimska jakna za planinarenje. Pojedinim planinarima je i u zimskim uvjetima dovoljna njihova hardshell jakna dok drugi ne idu na izlet bez zimske jakne. Sve ovisi o tvojim preferencama, ono što je važno jest da ti cijelo vrijeme bude toplo. 

Osobno nosim hardshell jaknu kada očekujem temperature do nule uz lagan vjetar, dok zimsku jaknu nosim kada u brdima mogu očekivati minus, snijeg te jak vjetar, odnosno najčešće buru. 

zimska_jakna

Za razliku od hardshell jakni, koje štite od padalina te vjetra, zimska jakna pruža toplinu. Poput dobre hardshell jakne i kupnja zimske jakne je dugotrajna investicija. Biraj svakako jakne koje su tople, ali isto tako stanu u svoj džep ili onaj na ruksaku. Tako ne zauzimaju mjesta u ruksaku i uvijek mogu biti uz tebe. 

Obvezni dodaci za planinarenje zimi

Kako bi stopala ostala topla, potrebno je nositi ili dva para čarapa ili se odlučiti za jedan par debljih zimskih čarapa. Sve ovisi u kakve uvjete ideš i koliko dugo planiraš ostati u brdima. Osobno nosim debele zimske čarape, a poslužit će i dva para tanjih čarapa. Odličan trik je prvi sloj tankih čarapa, mala najlon vreća te završni sloj debljih čarapa. Ne samo da će noge biti tople nego će u bilo kojim uvjetima biti i suhe. 

Nigdje bez kape i rukavica. Bez obzira je li tvoja jakna ima kapuljaču, uvijek sa sobom nosi vunenu kapu za dodatni sloj. Biraj deblje rukavice za zimske uvjete, a nije loše u ruksaku nositi još jedan par jer se često prvi par smoči tijekom planinarenja. Koliko će debele biti rukavice, također ovisi o tebi. Osobno sam prvotno uzela nešto tanji par kako bih zadržala slobodu kretanja prstiju, no u lošijim uvjetima su mi se pokazale nedovoljno tople. 

U ruksaku je dobro imati šal ili bandanu. Ako imaš majicu i/ili jaknu visokog kopčanja, u većini slučajeva ti neće biti potreban dodatak. No, kod jakog vjetra bandana preko usta i nosa glavu čuva. 

A što s gojzericama zimi?

Na pojedinim stranicama u ponudama možeš vidjeti takozvane “čizme za planinarenje po snijegu”, no one ti nisu potrebne i nemoj na njih nipošto trošiti novac. 

Sve što ti je zimi potrebno jesu kožne gojzerice ili one koje imaju membranu koja odbija vodu. Gojzerice bi trebale biti duboke i čvrste, a đon rebrast i što tvrđi. Dodatnu zaštitu od snijega će pružiti gamaše koje bi uvijek trebale biti u tvom ruksaku. Ovisno o tome na kakvu stazu ideš i u kakvom je stanju, dodatno će ti biti potrebne krplje ili dereze

poklon_vojak

Ako po prvi put ideš planinariti zimi, biraj kraću i jednostavnu stazu, po mogućnosti onu koju si već prošao te si upoznat s terenom. Tako ćeš isprobati kako je planinariti u surovijim uvjetima te ćeš naći najbolju kombinaciju slojeva za sebe. 

Prijedloge laganih staza za zimsko planinarenje pročitaj ovdje.

Svi smo individualni, netko je zimogrozan, a nekomu je toplo dok se drugi oko njega smrzavaju. Pravila zimskog odijevanja postoje s razlogom, prvenstveno su sigurnosne prirode, stoga se pojedinih osnova obavezno drži. No, hoćeš li nositi debele ili tanje rukavice ili zimsku jaknu za planinarenje ili ne, ovisi o tebi. 

Planinarenje zimi ima svojih čari, prednosti i nedostataka. Dobra, funkcionalna i prikladna odjeća i obuća pruža toplinu, suhoću i sigurnost.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljivih tekstova:

  1. kako_spakirati_ruksak
  2. Crnopac_Mali_princ_Hrvatska
  3. planinarenje_kisa
  4. planinarenje_zimi-
  5. planinarska_oprema
  6. zimska_jakna_planinarenje