Planinarenje u zimskim uvjetima je posebno iskustvo. Priroda poprima jedan posve drugačiji oblik, onaj smireni i pomalo ušuškani, a najčešći zvuk je onaj šuškanja svježeg mekanog snijega pod našim gojzericama. No, planinarenje zimi se često zna pretvoriti u pravu smrznutu noćnu moru. Kako se ne bi zaleđen vratio s planinarskog izleta, potrebno je investirati u kvalitetnu zimsku jaknu za planinarenje. 

Niske temperature i jaki vjetar često pretvaraju planinarenje tijekom zime u pravu muku. Kako bismo bili spremni na sve vremenske uvjete, potrebno je investirati u dobru zimsku opremu. Osim kvalitetnih gojzerica, podgaća i podmajice, toplog srednjeg sloja, kape i rukavica te štapova i čak dereza i cepina (ovisno pod kojim zimskim uvjetima planiraš planinariti), neophodna je topla zimska jakna. Po čemu se razlikuju zimske jakne i kako ih odabrati, otkriva Zvonimir Batur iz poznatog švedskog outdoor brenda Fjällräven.

Jaknu ćeš birati prema aktivnostima kojima se planiraš baviti tijekom zimskim mjeseci

Ne postoji loše vrijeme nego samo loša oprema

“Mi u Fjällrävenu se vodimo za onom dobro poznatom izrekom da ne postoji loše vrijeme nego samo loša oprema. Dakle svako doba godine i svi vremenski uvjeti su sjajni za pustolovine u prirodi, no naravno potrebno je aktivnosti i opremu prilagoditi kalendaru. Stoga je kvalitetna i dobra zimska jakna garancija da nećemo ostati zakinuti za neke divne zimske trenutke, odnosno barem razlog za to neće biti nedostatak adekvatne opreme”, poručuju iz Fjällrävena.

zimska_jakna
Zimska jakna za planinarenje ti pruža osjećaj topline u zimskim danima

Koliko je ta izjava točna, možeš osjetiti samo na vlastitoj koži. Loša i neadekvatna oprema ne samo da može pokvariti izlet nego može imate i negativne posljedice. Osobno sam se jednom prilikom zatekla na Velebitu kada je nenajavljeno okrenula bura, a moja tadašnja oprema nije bila dorasla izazovu. Jedino čega se sjećam jest hladnoća koju sam skoro cijelim putem osjećala. Da sam u tom trenutku imala prikladnu opremu, izlet bi bio savršen, bez obzira na buru.

Koja je razlika zimske i višesezonske jakne za planinarenje?

Kada tek krenemo planinariti, većinom se opremimo za tri godišnja doba – proljeće, ljeto i jesen. No, s vremenom i s više pređenim kilometara po brdima, poželimo doživjeti prirodu i za vrijeme zimskih mjeseci. Do tog trenutka vjerojatno već posjeduješ višesezonsku jaknu koja je bila dorasla svim tvojim dosadašnjim planinarskim izazovima. Možda si se već odvažio i otišao na snijeg u dosadašnjoj opremi. Što si primijetio? Slojevi, slojevi, slojevi…

Naravno, slojevito odijevanje je must za vrijeme zimskog boravka u prirodi. No, za razliku od višesezonske jakne koja je prvenstveno namijenjena da nas štiti od jakog vjetra i kiše, zimska jakna pruža taj dodatni (i mnogima toliko potreban) osjećaj topline. 

Osobno sam veoma zimogrozna osoba. U višesezonskoj jakni sam boravila na snijegu, no to je većinom bilo pod toplijim uvjetima, do maksimalno ispod minus jedan. Za sve ispod toga meni je osobno bilo hladno i nedostajao mi je jedan topao sloj koji će zaokružiti cijelu priču. Naravno, postoje osobe kojima je dovoljna tek “univerzalna” jakna. 

Kvalitetna i svrsishodna zimska jakna će nam pružiti suhoću i toplinu, dakle sačuvat će nas od često neugodnih zimskih uvjeta, a s druge strane će nam pružiti slobodu kretanja. Znamo da kod nas zime nisu toliko oštre kao u nekim sjevernijim predjelima, ali zima je zima. Jedan sloj odjeće manje uz toplu zimsku jaknu znači bolju pokretljivost i termoregulaciju, što je važno svakom outdoor entuzijastu, neovisno o aktivnosti“, objasnio je Zvonimir.

Umjesto da ispod svoje “univerzalne” jakne nosiš još jedan dodatni sloj (zbog čega se ograničava kretanje), jednostavno odabereš zimsku jaknu. Ona također odlično služi za vrijeme višednevnih izleta kada nam navečer zbog umora i iscrpljenosti češće bude hladno. Zimska jakna također se može nositi ispod hard/softshell jakne ili vjetrovke, ovisno u kojim vremenskim uvjetima se nađeš.

Na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje zimske jakne za planinarenje?

Prije nego se uputiš u shopping, važno je dobro se pripremiti. Prije svega budi svjestan za što ti je točno potrebna jakna i koliko novaca si spreman odvojiti. 

“Vrlo je jednostavno na što trebamo obratiti pozornost – na preferiranu aktivnost i klimatske uvjete. Dinamičnije aktivnosti kao što su, recimo trčanje, trekking ili biciklizam, zahtijevaju veću slobodu pokreta, pa u tom slučaju treba birati tehničke i funkcionalno krojene modele. Dok su trenutno popularne, pufaste jakne su ipak namijenjene malo manje dinamičnim aktivnostima u gradu i nižim temperaturama kada je toplina važnija od slobode kretanja. No, kada govorimo o klimi nije samo temperatura ta koju treba uzeti u obzir, važna je i učestalost padalina. Zato su za podneblja s više kiše bolje jakne sa sintetičkom izolacijom, budući da, za razliku od pernatih jakni, ne gube izolacijska svojstva u vlažnim uvjetima, savjetuju iz Fjällrävena.

Možeš birati jakne s kapuljačom ili bez te s prirodnim ili sintetičkim punjenjem

Imaj na umu da su kvalitetne zimske jakne za planinarenje skupe, no na to trebaš gledati kao na dugotrajnu investiciju koja će te, doslovno, štiti za vrijeme planinarenja zimi.

“Mi u Fjällrävenu ne volimo govoriti o cijeni kao o potvrdi vrijednosti. Želimo stvarati održivu i funkcionalnu odjeću koja će trajati godinama, čak i desetljećima i s kojom će kupci stvoriti emocionalnu poveznicu. A godinama može trajati samo ako su materijali i krojevi dovedeni do savršenstva. Važna komponenta je i bezvremenski dizajn koji jamči da naši proizvodi nikad neće izići iz mode. Održiva proizvodnja i materijali, ali bez kompromisa po pitanju kvalitete i funkcionalnosti svakako imaju svoju cijenu. Ništa nas ne čini sretnijima i ponosnijima nego kad neki naš proizvod bude naslijeđen, prijeđe s generacije na generaciju. To se rijetko događa s jeftinijim proizvodima koji dotraju nakon jedne sezone, bilo jer su se oštetili bilo jer su izišli iz mode, a često i jedno i drugo. Računica je za nas i više nego jasna.”

Dobra zimska jakna trebala bi imati mogućnost podešavanja kapuljače te donjih rubova jakne (služi za zaustavljanje protoka hladnog zraka)

Ako ti je potrebna jakna za klasične uspone u zimskim uvjetima, biraj jakne dužine do kukova (koje su često nešto duže na stražnjem dijelu) koje su lagane i ne zauzimaju pretjerano mjesta u ruksaku. Bilo bi odlično kada bi jakna stala u vlastiti džep ili onaj na ruksaku. Ovisno o vlastitim preferencama možeš birati umjetno ili prirodno punjenje. Prirodno punjenje održava bolje temperaturu, ali je manje prilagođeno za područja s puno padalina, odnosno tada gubi svoja izolacijska svojstva.

Postoje jakne s kapuljačom ili bez, a odabir ovisi o tvojim navikama. Osobno preferiram da mi jakne imaju kapuljaču jer mi pružaju dodatni zaštitni sloj ako mi kapa nije dovoljna. Poželjno je da jakna ima mogućnost individualnog namještanja kapuljače. 

Pri kupnji obrati pozornost i na kopčanje koje bi trebalo biti visoko. Također bi funkcionalne zimske jakne trebale imati i podesivo kopčanje na dnu kako bi u slučaju niskih temperatura dodatno onemogućio protok hladnog zraka. 

Pripazi da je jakna kompaktna te stane u vlastiti u džep kako bi zauzimala što manje mjesta u ruksaku

Nezaobilazni su i duboki džepovi kako bi tijekom planinarenja mogao u njih pohraniti potrebne sitnice. Osobno, uvijek nosim paket maramica i mobitel, a često mi džepovi služe i za pohranu rukavica. 

Veliki dio outdoor brendova nudi i duge zimske jakne koje su više prilagođene za boravak u prirodu nego za zimsko planinarenje jer ograničavaju kretanje. 

Većina zimskim planinarskih jakni zbog svog vanjskog materijala štite od vjetra, no nemoj računati da će te zimska jakna poput hardshell jakne štiti od kiše i jakih udara vjetra. U tom slučaju iznad zimske jakne odjeneš svoju omiljenu hardshell jaknu. Imaj na umu da zimska jakna prije svega pruža dodatnu toplinu koja mnogima zimi nedostaje, bez obzira na slojeve.

Fjällräven Expedition linija zimskih jakni za outdoor aktivnosti

U sklopu asortimana poznatog švedskog outdoor brenda nalazi se i posebna linija zimskih jakni koja se naziva Expedition serija

Osobno sam se odlučila za Expedition Pack Down Hoodie jaknu brenda Fjällräven

“Pozadinska priča kao i za sve drugo vezano uz bogato Fjällräven naslijeđe vodi do osnivača i vizionara Åke Nordina. On se naime vratio s jedne od svojih nebrojenih pustolovina na sjeveru Švedske toliko promrzao i jadan da je odlučio da će stvoriti jaknu u kojoj mu više nikada neće biti hladno. Jednostavno, zar ne? I tako je 1974. godine nastala Expedition Down Jacket. Originalna Nordinova jakna je se zapravo sastojala od dvije šavovima spojene jakne kako bi se gubitak topline sveo na minimum te je ubrzo ušla u legendu, grijući generacijama nebrojene zaljubljenike u prirodu. U Fjällrävenu se, naravno, jako ponose svojim naslijeđem, pa su tako za kolekciju FW 20 odlučili odati počast svojoj ikoni i ponuditi svijetu čitavu liniju zaista sjajnih zimskih jakni.”

Expedition linija se sastoji od više modela: 

Expedition Pack Down Jacket, inačica s kapuljačom Expedition Pack Down Hoodie, duža varijanta je Expedition Long Down Parka za veće hladnoće, upečatljiva Expedition Down Jacket koja je lakša verzija originala namijenjena toplijim klimama te Expedition Lätt Jacket odnosno Hoodie koje umjesto guščjeg paperja imaju sintetičku izolaciju. 

“Zimske aktivnosti su uvelike uvjetovane vremenskim uvjetima, pa u skladu s tim moramo planirati pustolovine. Parka će zbog svoje duljine svakako pružiti dodatnu toplinu koja će možda biti potrebna pri ekstremnijim hladnoćama, ali uzmi u obzir da možda neće biti praktična za trčanje ili bicikliranje kao kraći modeli. Ja se, recimo, cijelu zimu ne skidam iz Expedition Pack Down Hoodie, probao sam od svega po malo – trekking, planinarenje, vožnja bicikla i malo je reći da sam oduševljen. Jakna je iznimno lagana, a vrlo topla – kao da nosiš vrući oblak 😊 Također nije na odmet napomenuti da svi modeli izgledaju zaista sjajno, pa će se odlično uklopiti i u gradsko okruženje i svakodnevne obveze, barem one koje korona nije ukinula. Sve jakne su iznimno lagane te se mogu složiti same u sebe, što je vrlo praktično za situacije kada nam ne trebaju, pa ih lako možemo odložiti u ruksak”, objasnio je Zvonimir. 

Moj odabir za zimu je također Expedition Pack Down Hoodie. Kako sam odabrala dotičnu jaknu? Prije svega sam tražila laganu, ali toplu jaknu s kapuljačom koja ne ograničavanja kretanje i koja ne zauzima puno prostora u ruksaku te ima prirodno punjenje. Zimi ne idem na ekstremne planinarske izlete, držim se poznatih staza, no ipak ne želim provesti vikende doma kada temperature padnu ispod ništice. Uz to mi je bila potrebna jakna koja će jednako dobro funkcionirati i za razna putovanja kada želim imati uza sebe toplu jaknu koja neće zauzeti pola putne torbe. Nakon usporedbe modela, odabir je pao upravo na Expedition Pack Down Hoodie.

Expedition Down Jacket Lite i Parka su tu za najveće hladnoće i manje dinamične aktivnosti, dok su kraće varijante za malo dinamičnije aktivnosti kada nam je važna i sloboda pokreta. Vrijedi istaknuti još jednu vrlo važnu stvar vezanu uz svojstva materijala korištenih u izolaciji. Naime jakne iz Expedition linije s oznakom Down kao izolaciju koriste guščje paperje, visoke kvalitete, održivo prikupljeno i 100 % sljedivo. Dok modeli s oznakom Lätt koriste sintetičku izolaciju od 100 % recikliranog poliestera. Radi se o tome da sintetička izolacija ne gubi svoja izolacijska svojstva prilikom izloženosti vlazi za razliku od paperja, stoga je bolja za zimske pustolovine o kojima očekujemo da bi se mogli smočiti”, za kraj savjetuje Zvonimir. 

zimska_jakna

Kao i kod kupnje drugih planinarskih odjevnih komada, prije svega trebaš biti svjestan za što ti je zimska jakna potrebna. Prema aktivnostima s kojima se planiraš baviti, tako ćeš suziti svoj odabir. Isto kao i kod drugih komada, gledaj na kupnju zimske jakne kao na dugoročnu investiciju koja će te grijati za vrijeme svih zimskim uspona. 

Nastavi čitati još korisnih tekstova iz Planinarskog vodiča za početnike:

Related Posts

  1. kako_spakirati_ruksak
  2. planinarenje_zimi_odjeca
  3. planinarenje_zimi-
  4. planinarska_oprema
  5. Zimske_gojzerice