Kada smo prijateljica i ja počele planinariti, točno se sjećam trenutka kada smo počele kupovati planinarsku opremu i njene izjave “Zašto za hobi nismo mogle odabrati plivanje, to nije toliko skupo?”. I bila je u pravo. Svaki planinar početnik muku muči s budžetom. Mnogo toga je potrebno za ugodan i siguran boravak u prirodi i na prvu se čini kako je sve skupo kao svetog Petra kajgana. I je i nije. Ovisno kako gledaš 🙂

Ruksak, gojzerice, majice, hlače, jakna, kapa, boce za vodu, štapovi, kabanica, lampa…. Dok nabrajamo sve što nam je potrebno za planinarenje, šifra se poprilično penje, a može dosegnuti i do par tisuća kuna. 

U koji dio planinarske opreme početnici trebaju uložiti?

Poput većine planinara početnika muku sam mučila s odabirom opreme koja se uklapa u moj budžet koji, realno gledano, nije bio nešto velik. Posebno ako usporediš cijene vodećih outdoor brendova. Iz izleta u izlet su mi se pojedini komadi pokazali kao potpuni promašaj, dok su drugi ispunjavali svoju svrhu. 

samarske stijene

Postoje tri stavke planinarske opreme na kojima ne bi trebao štedjeti novce. Prije svega dotične stvari imaju važan sigurnosni faktor, štite u prirodi i neophodni su na svakom planinarskom izletu. Uz to traju dugo.

Uloži u kvalitetne gojzerice

Bez brojne opreme možemo ići na planinarske izlete, no gojzerice ne spadaju u tu kategoriju. Prije nego uopće kreneš na izlete u prirodu, moraš kupiti kvalitetne i udobne gojzerice. 

Za njih odvoji određenu svotu novaca, prije svega jer one, doslovno, čuvaju tvoju glavu u prirodi. One drže gležanj na mjestu, čuvaju stopala te omogućuju da sigurno kročiš na raznom terenu. 

Gojzerice najviše trošiš stoga je bitno da kupiš kvalitetne cipele koje će duže trajati. Na koncu ako kupiš manje kvalitetne planinarske cipele, veoma brzo će se potrošiti te ćeš morati kupiti nove. Računica je posve jednostavna. 

Koju vrstu gojzerica ćeš odabrati i od kojeg brenda, ovisi o vrsti izleta na koje planiraš ići i koji brend preferiraš. 

mali princ, crnopac, velebit (11)

Prije svega planinarske cipele prilagodi izletima. Ako planiraš ići na kratke i nezahtjevne ture u dobrim vremenskim prilikama, nema potrebe da kupuješ teške, glomazne i zimske gojzerice. Bit će dovoljne lagane planinarske cipele. S druge strane ako imaš želje planinariti i zimi, biraj visoke zimske gojzerice. Također, ako tvom prijatelju pristaje određeni model ili brend, ne znači da će i tebi. Gojzerice obavezno trebaš isprobati i odabrati one koje pristaju tvojim stopalima. 

Vrijeme je da kupiš kvalitetan planinarski ruksak

Planinari početnici kreću u planinarske pohode na lakšem terenu te izleti u samom početku traju kraće. No, čim poželiš više boraviti u prirodi, potrebno je uložiti u kvalitetan planinarski ruksak. 

Kvalitetan ruksak će, poput dobrih gojzerica, trajati duže, a pojedini planinari imaju isti ruksak preko deset godina. Koliku litražu ruksaka ćeš odabrati, također ovisi o izletima na koje planiraš ići. 

Ako ideš samo na jednodnevne izlete, dovoljan je ruksak od 18-30 litara, višednevni izleti bez nošenja šatora traže 30-55 litara, dulja putovanja 40-65 litara, a ako planiraš nositi i šator biraj planinarski ruksak od 65 litara pa na dalje. 

izvor_kupe

Također prilagodi ruksak svom tijelu. Osobno sam niska i sitna (neki govore i dinamitna, ali to je neka druga priča) te bi za višednevna putovanja ruksak iznad 50 litara bio jednostavno pretežak za mene. Natrpala bih više stvari te bi on bio pravi teret koji bi me usporavao. Stoga za višednevne izlete u prirodu osobno koristim 45 litarski ruksak. 

kako odabrati planinarski ruksak

Svakako je dobro ruksak isprobati na leđima kako bi osjetio kako sjeda. Koji god model odabrao, u dobar, udoban i kvalitetan ruksak uloži novce. Nema gore stvari nego hodati s bolnim leđima i ruksakom koji pika, zateže, gnječi i iritira. 

Ne zaboravi na kvalitetnu planinarsku jaknu

Svoje prve planinarske pohode odradila sam u kvalitetnim gojzericama i s kvalitetnim ruksakom na leđima, no moja financijska konstrukcija nije dopuštala ulaganje u dobru jaknu. I onda se dogodio Velebit i bura koja mi je pokazala da je vrijeme za to.

Dobra planinarska jakna te štiti od raznih vremenskih nepogoda, poput jakog vjetra, kiše ili snijega. To je neophodni vanjski sloj bez kojeg boravak u prirodi neće biti ugodan. 

planinarska jakna

Ovisno o tvojim planinarskim navikama, biraj hard shell ili soft shell jaknu. Hard shell jakne su vodootporne jakne s kapuljačom koje su izdržljive, štite od kiše ili snijega i vjetra, ali su manje prozračne. Soft shell su mekanije, prozračnije i rastezljivije jakne te pružaju više mobilnosti. One također štite od vjetra i kiše. Imamo i wind stopper jakne koje nude posebnu zaštitu od vjetra. 

Koju vrstu jakne ćeš odabrati ovisi o uvjetima u kojima planiraš planinariti, no pogriješiti ne možeš ni s hard shell ni sa soft shell jaknom. 

poklon_vojak

Što je s ostatkom planinarske opreme?

Podmajice i podgaće, topovi i majice kratkih rukava, fliseve, hlače ili tajice, čarape – sve te stvari za početak možeš kupiti u jeftinijim trgovinama i izvrsno će poslužiti svojoj svrsi. 

Uistinu nema potrebe da kupuješ skupe majice kratkih rukava ili da u početak ulažeš u skuplje planinarske hlače. 

prednosti_planinarenja

Naravno, kako vrijeme bude prolazilo, tako će tvoji planinarski apetiti rasti. Shvatit ćeš koju vrstu planinarskih izleta preferiraš i što ti je osobno bitno kod opreme. 

Primjerice, ja i dalje nosim jeftine majice kratkih rukava jer ne vidim nikakvu potrebu za veća ulaganja na tom polju. U međuvremenu sam uložila u planinarske hlače/tajice, a kako sam počela sve češće planinariti i zimi, bilo je potrebno nabaviti podgaće od merino vune, zimsku planinarsku jaknu i tople i kvalitetne rukavice.

kozjak_planinarenje

Svakom planinaru početniku nabavljanje opreme predstavlja pravu muku po budžetu. Iz osobnog iskustva savjetujem isprva uložiti u kvalitetne gojzerice, planinarski ruksak i jaknu. Sve ostalo možeš pokriti jeftinijim opcijama. A kako vrijeme bude prolazilo, shvatit ćeš koju vrstu opreme trebaš i želiš imati. 

Nastavi čitati i druge korisne priče iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. brsec_sisol
  2. kako odabrati planinarski ruksak
  3. snjeznik_guslica_staza
  4. samarske stijene
  5. planinarenje_kisa
  6. planinarska_oprema
  7. zimska_jakna_planinarenje