Planinarenje tijekom zime ima svojih posebnih čari. Priroda se pretvara u pravu zimsku bajku, a boravak na snijegu u svakome budi uspavano dijete. Ako si u potrazi za jednostavnom i laganom stazom na kojoj možeš uživati u čarima zimskog planinarenje, donosim popis gdje se uputiti u Gorskom kotaru. 

Gorski kotar obiluje planinarskim stazama raznih razina. Ako nemaš pretjerano iskustva sa zimskim planinarenjem, naredne staze su odličan odabir za uživanje na snijegu i u prirodnoj zimskoj bajci. 

Kružna staza Platak – Radeševo – Platak

Platak je omiljeno izletište ne samo Riječanki i Riječana nego i ostatka Hrvatske. Na Platku se ujedno nalazi i jedno od naših rijetkih skijališta. Ako si u potrazi za laganom stazom koju možeš proći i tijekom velikih nanosa snijega, uputi se s Platka na Radeševo s kojeg ćeš se kod planinarskog doma Sušak ponovno spustiti do početne točke izleta. 

radesevo

Na prvom dijelu stazu sresti ćeš izletnike, no kada se priključiš stazi koja zaobilazi skijalište Radeševo postoji mogućnost da ćeš na snijegu biti potpuno sam. To se jednog siječnja dogodilo upravo nama. Izlet je bio pravi doživljaj. 

platak

Ukupno je staza duga oko 6 i pol kilometara, a nama je pod snježnim uvjetima bilo potrebno nešto manje od tri sata. Pri tome treba uzeti u obzir da smo putem često radili grude, bacali se po snijegu, radili anđele, ali isto tako staza koja okružuje Radeševo je bila potpuno neutabana, stoga smo bili poprilično spori. 

Više detalja o ovoj stazi doznaj ovdje.

Staza Leska u sklopu Nacionalnog parka Risnjak

Ova poučna staza se ubraja u prve objekte takve vrste u Hrvatskoj, a otvorena je 1993. godine. Pristup stazi je moguć iz Crnog luga, a počinje nakon svega par minuta od Uprave parka. Na stazi se nalazi 23 informacijske ploče uz pomoć kojih ćeš naučiti sve o samom parku. Staza je duga svega 4,2 kilometra i prođe se u kratkom vremenu. 

Izvor Kupe u sklopu Nacionalnog parka Risnjak

Ako želiš provesti nešto više vremena na otvorenome, odluči se za stazu od sela Hrvatsko do izvora Kupe. Ova staza je možda kilometarski duža (12,5 kilometara), no tehnički je posve nezahtjevna i nema većih uspona i spuštanja. Nažalost, zbog poplava je uništen drveni most prema izvoru, stoga trenutno ne možeš doći do samog izvora iz ovog smjera. No, unatoč tome ovo je predivan izlet jer je staza sama po sebi prelijepa.

izvor_kupe

Više detalja o ovoj stazi, otkrij ovdje.

Šetnja oko jezera Bajer u Fužinama

Fužine su privlačne u svako godišnje doba, no posebno su bajkovite pod snježnim pokrivačem. Ako si u potrazi za lijepim zimskim izletom, uputi se u Fužine. Prošetaj se oko jezera Bajer, a ugostiteljski objekti u samim Fužinama pružit će okrepu nakon boravka na otvorenom. 

advent_fuzine

Lokvarsko jezero i Park-šuma Golubinjak u Lokvama

Ova popularna goranska destinacija hit je i tijekom zime. Oko Lokvarskog jezera postoji kružna staza, no nju tijekom zime zbog neprohodnosti terena ne bih preporučila. Ono što možeš napraviti je prošetati se od brane do restorana Eva. Park-šuma Golubinjak je također odličan odabir za uživanje u zimskim čarima Gorskog kotara. Možeš se kratkom stazom prošetati do Golubinje špilje ili samo uživati na snijegu na velikom proplanku kod ulaza u Park-šumu.

Pročitajte više o Park-šumi Golubinjak ovdje.

Špičasti vrh kod mjesta Brod Moravice

Špičasti vrh je vrlo atraktivan vrh Gorskog kotara koji se nalazi na 702 metara nadmorske visine. Poznat je iz dva razloga – s njega se pruža veoma atraktivan pogled na dolinu Kupe, a uspon je prilagođen za cijelu obitelj, djecu kao i naše četveronožne prijatelje. 

Inače se Špičasti vrh ubraja među četiri najpoznatija i najljepša vidikovca na dolinom Kupe na području općine Brod Moravice. Osim Špičastog vrha, tu je Medveja stijena, Kavranova stijena i Orlova stijena. Na samom vrhu uz betonski stup nalazi se i žig. Staza u jednom smjeru traje oko sat vremena laganog hoda bez uračunatih pauza, a prođe se oko pet i pol kilometra.

Više ovoj stazi, pročitaj ovdje.

Kružna staza Skrad – Kavranova stijena – Skradski vrh – vidikovac Perić – Skrad

Ako si u potrazi za dobrom stazom za zimsko planinarenje, Skradski vrh je odličan odabir. Ova kružna staza duga je oko 5 kilometra, a na njoj ćeš uživati u pogledu s čak tri vidikovca. Za razliku od gore navedenih staza, ova staza ima uspona i spuštanja, no ništa što uz pomoć štapova ne možeš proći.

skradski_vrh

Ovdje otkrij sve informacija o ovoj kružnoj stazi.

Gorski kotar je izvrsna destinacija u svako doba godine, a posebice zimi pruža poseban doživljaj. Ako si planinar početnik, ovaj dio Hrvatske je idealan za tvoje prve korake na snijegu.

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. veliki_risnjak
  2. gorski_kotar
  3. schlosserov_dom_risnjak
  4. planinarenje_zimi-
  5. lokvarsko_jezero