Rijeka i njena okolica obiluju velikim brojem šetnica i planinarskih staza, a mi smo jednu sunčanu srijedu odlučili doznati malo više o slavnoj prošlosti Bakarskog zaljeva. Uputili smo se na šetnicu upečatljivog naziva Put tunera koja prolazi velikim dijelom uz samu obalu Bakarca i Kraljevice. 

Ova šetnica službeno započinje kod plažice Melić na sjeveroistočnoj strani Bakarskog zaljeva. Automobil možeš parkirati u samom središtu Bakarca te u samo par koraka se spuštaš na asfaltirani dio šetnice koji vodi uz samu obalu te se priključuje na kršovitu stazicu koja vodi do Kraljevice. 

put_tunera

Slavna povijest Bakarskog zaljeva

Čim se priključiš ovoj šetnici pažnju odvlači prva tunera, odnosno promatračnica s ljestvama, koja je podizana zbog jedne od najznačajnijih aktivnosti kvarnerskih ribara – tunolova. 

Bakar je bio središte ribolova sjevernog Hrvatskog primorja, a najvažnija i kroz stoljeća najunosnija, jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazi se upravo u Bakarskom zaljevu. 

put_tunera

Kako piše na poučnoj ploči uz stazu bakaračke tunere svjedoci su takvog načina tunolova još od doba Zrinskih i Frankopana pa sve do 1970-ih kada su bile posljednji put u funkciji.  

Kako su tunere promatračnice, bilo je potrebno popeti se do njihovog vrha i od tamo promatrati tune. Kada bi bile uočene, izdavale bi se pravovremene zapovijedi za zatvaranje mreža. 

put_tunera

Danas je čitav prostor triju bakaračkih tunera skupa sa stražom zaštićen kao etnološka zona. Zadnji veći ulov s tunere Bakarac bilježi se 1974. od čak 1.200 kilograma, a od 1977. tunera više nije u funkciji. 

put_tunera

Bakarski prezidi Takala

Pogled s tunere prebaci na istočne obronke brda oko Bakarskog zaljeva gdje se nalaze slavni Bakarski prezidi. U pitanju su suhozidi čija je izgradnja počela u 18. stoljeću u doba vladavine Marije Terezije. Nakon što je teren iskrčen, lokalno stanovništvo je posadilo vinovu lozu Belina. Od te sorte grožđa se radio poznati pjenušac Bakarska vodica. 

put_tunera

1972. godine prezidi su proglašeni zaštićenim krajolikom te su uvršteni u registar spomenika kulture. Ti prezidi se nazivaju Takala, što u žargonu znači “točilo se zdolun”, odnosno “takalo se skroz do mora”. Nakon više od pola stoljeća zapuštenosti Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak je 2002. počela s obnovom prezida i sadnjom izvorne sorte od koje se ponovno počeo proizvoditi pjenušac upečatljivog naziva “Stara Bakarska vodica”. 

put_tunera

Sve što trebaš znati o šetnici Put tunera

Ostavljamo iza sebe Bakarac i poglede na bakarske prezide te uz ugodnu šetnju s pogledom na more svoj put nastavljamo sve do Kraljevice i dvorca Frankopan. 

Dvorac Nova Kraljevica je prva postaja na povijesnome i kulturološkom putovanju Frankopana. Frankopani su Kraljevicu koristili kao luku svog grada Hreljina. 

put_tunera

Gradnju je 1651. godine započeo Petar Zrinski, a mnogi smatraju kako se za luksuzni dojam unutrašnjosti pobrinula vjerojatno Katarina Frankopan, supruga Petra Zrinskog. 

Do početne točke šetnice možeš se vratiti istim putem, što smo mi, kako bi izbjegli opasne borove prelce, učinili ili krenuti “službenim” povratkom koji ide preko brda Sansovo. Staza prolazi uz vidikovac s kojeg se pruža lijepi pogled na Bakarski zaljev.  

Prema službenim podacima staza je duga osam kilometara i traje oko dva i pol sata te se putem pređe 121 m nadmorske visine. 

put_tunera

Ako želiš uživo doživjeti bogatu povijest Bakarskog zaljeva, uputi se na šetnicu Put tunera. Garantiram da ćeš uz puno strahopoštovanja stati podno tunere i neminovno će ispred tebe oživjeti slika hrabrih ribara koji su se redovito penjali na preko 15 metara kako bi uspješno lovili tune. 

Korisne informacije za stazu Put tunera:

  • Početak staze: plaža Melić, Bakarac
  • Parking: uz obalu u mjestu Bakarac
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Sveukupno staza traje oko dva i pol sata, a duga je oko 8 km. Mi smo od stazom prošetali do Kraljevice te se zbog opasnosti borovog prelca vratili istim putem natrag. Taj dio staze dug je oko 4.8 km i traje oko sat i pol šetnje. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana, manje od pet sati hodanja) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje
  • Za koga je prikladna staza: Šetnica nije fizički zahtjevna i prikladna je za sve uzraste, djecu i kućne ljubimice.
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, ugostiteljski objekti nalaze u Bakarcu i Kraljevici

Nastavi čitati dalje:

  1. kanjoj_rjecina
  2. mjesečev plato, baška, otok krk
  3. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  4. izvor_rjecine