Oduvijek si htio naučiti više o medvjedima, vukovima i risovima? Što ako ti kažem da se u Gorskom kotaru uskoro otvara jedan poseban centar za posjetitelje gdje ćeš ući u skriveni svijet velikih zvijeri? 

U Staroj Sušici u Gorskom kotaru na staroj Karolinskoj cesti uz slikovit frankopanski dvorac i crkvicu Sv. Antuna Padovanskog smješten je Centar za posjetitelje Velike zvijeri gdje možeš saznati sve zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Multimedijalni prostor pruža osjećaj šumskog okružja. Sama vizija Centra je postati mjesto susreta i edukacije brojnih posjetitelja o prirodnoj baštini Gorskog kotara. Upravo velike zvijeri su sastavio dio ovog dijela Hrvatske. 

U drevnom frankopanskom dvorcu Stara Sušica često borave mlađi uzrasti djece gdje pohađaju razne ljetne i zimske škole, a novootvoreni Centar pružit će dodatno znanje o prirodi, šumi i životinjama. 

“Zadaća svih nas je očuvati biološku raznolikost Gorskog kotara, a da bismo znali zašto i kako nešto štititi, moramo biti svjesni važnosti i uloge koju ima u prirodi i ekosustavu. Zato Vas pozivamo da posjetite Centar i otkriti tajne prirode Gorskog kotara, a jednu od do sada dobro čuvanih, Centra za posjetitelje Velike zvijeri donosi na svijetlo dana…”, piše na službenim stranicama Centra.

Centar se proteže na dvije etaže, a osim stalne podstave, nudit će i druge interaktivne i zanimljive sadržaje, poput radionica za djecu i vođenje tura (potraga i promatranje tragova velikih zvijeri u njihovom staništu), radionica pripovijedanja priča (story telling), šumske pedagogije i drugih edukativnih sadržaja.

U dvorištu zgrade Centra nalazi se slikovit kameni monolit (stijena) u čijim smo pukotinama zasadili sadnice nekolicine vrsta lokalnog planinskog i brdskog goranskog bilja, koje, uz poneku alpsku vrstu, simbolično naznačuju vrijednost goranskog planinskog koridora, u kojem se nalazite, a koji povezuje planine Dinarida s mnogo većom europskom planinskom cjelinom – Alpama. Planiramo oko Centra oblikovati malu zbirku biljnih vrsta o kojima će posjetitelji moći saznati nešto više na licu mjesta, a koje su na razne načine povezane s velikim zvijerima. Ovdje će, osim mačje metvice te crnjuše ili risja kako ga nazivaju Gorani, u budućnosti svoje mjesto naći medvjetka, medvjeđi luk, medvjeđe grožđe, vučja šapa, vučje zelje, vučika, vučje liko, vučji rep, vučji jezik i mnoge druge. U samom Centru možete pronaći autentične suvenire tematski vezane uz velike zvijeri, ali i druge zanimljive stvarčice, kao i na primjer nabaviti ‘Malu slikovnicu o velikim zvijerima’ za one najmlađe ili pak ‘Goranski bestijarij’ – zbirku istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotaru, za one malo starije i još mnogo, mnogo toga… Vidimo se u Centu za posjetitelje Velike zvijeri! Dobro nam došli!”

Centar za posjetitelje Velike zvijeri je završen, no zbog trenutne situacije oko pandemije koronavirusa još čeka svoje službeno otvaranje za posjetitelje. Sve informacije možeš dobiti na službenoj stranici Centra

Naslovna fotka: Unsplash

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. gorski_kotar
  2. lokvarsko_jezero
  3. Risnjak
  4. kanjon_kamacnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *