Premužićeva staza na Velebitu ubraja se u najljepše planinarske staze u Hrvatskoj. Ona se smatra pravim remek-djelom graditeljstva, jedinstvena planinarska atrakcija u europskim razmjerima koja se proteže vršnim dijelom sjevernog i srednjeg Velebita. 

Premužićeva staza, posebno njena prva dionica od Zavižana do Alana, ubraja se među najpopularnije planinarske izlete u Hrvatskoj. Veliki dio izletnika prilikom hodanja Premužićevom stazom, svrati i do Velebitskog botaničkog vrta. Kako bi ove dvije planinarske oaze ostale očuvane i za buduće generacije, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit objavila je da je osigurano 770.000 kn za obnovu i uređenje Premužićeve staze i poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu. 

premuziceva_staza

Nacionalni park Sjeverni Velebit s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je Ugovor o financiranju dva projekta.

“Procijenjeni iznos potpore za projekt obnove Premužićeve staze odobren je u iznosu od 407.247,50 kn,  a projekt poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu u iznosu od 361.910,00 kn. Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 % udjela, a RH s 15 % udjela. Kroz projekt će se urediti staze, postaviti stolovi i klupe i niz edukativnih ploča i posjetiteljske signalizacije, kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih i zdravstvenih koristi šuma, bogate kulturne baštine koja nam je dana u naslijeđe, uz podizanje spoznaje o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti, uslugama šumskih ekosustava te ekološkoj mreži NATURA 2000.”, piše na službenoj stranici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Ako si planirao posjetiti Premužićevu stazu, nastavi čitati korisne priče:

  1. premuziceva_staza
  2. premuziceva_staza
  3. premuziceva_staza
  4. premuziceva_staza