Novinar i strastveni ljubitelj putovanja, Vinko Paić onaj je tip osobe koji te odmah osvoji velikim osmijehom i britkim tekstovima. Jednako tako uspješno u intervjuima razoružava i brojne domaće zvijezde, ali Vinka pratimo prvenstveno kao “onog koji je stalno negdje”. Maher je za pronalaženje jeftinih karata i obožava aktivna putovanja i stoga dragi putoholičari, doznajte kako i zašto putuje Vinko Paić!

Putovanja su za mene…

Poput dobitka na lutriji. Svojevrsni bijeg od stvarnosti tijekom kojeg pustim ‘mozak na pašu’ i prepustim se svim ljepotama zemlje u kojoj se u tom trenutku nalazim. Obožavam izaći iz svoje standardne komforne zone, otkrivati nove destinacije, upoznavati nove prijatelje, kušati druga jela… Putovanja me napune pozitivnom energijom koja me drži i nakon što se vratim kući.

vinko_paic_putni_spomenar1
vinko_paic_putni_spomenar1

Za putovanje se spremam štreberski ili kampanjski?

Kad su putovanja u pitanju tu sam pravi štreber i toliko sam pedantan da ponekad i sam sebe iznenadim koliko imam volje i želje sve istražiti i isplanirati ne bih li društvu i sebi priuštio najbolje moguće iskustvo.

Novo putovanje biram tako da…

Pronađem povoljnu avionsku kartu. Trudim se birati i ona mjesta na kojima dosad nisam bio. Iako neke gradove poput Istanbula volim često ponoviti.

Solo vs putovanje u društvu?

Dosad sam uglavnom putovao u društvu. Ali, što idem stariji, sve mi je draže i putovati sam. Tako sam ovog lipnja na pet dana otišao solo u Madrid i bilo mi je baš super.

vinko_paic_putni_spomenar1

Moj najdraži suputnik je…

Premda se znamo i nekoliko puta posvađati na putovanju – bio bi to prijatelj Damir. Tu su još i prijateljice Anela i Danči. Unatoč razlici u godinama volim putovati i sa stricem Davorom i strinom Pavicom. Mladolikog su duha i zafrkanti, a upravo zahvaljujući meni zaljubili su se u putovanja. I to je to! Pažljivo biram osobe s kojima putujem jer ne mogu ići sa svakim. Važno mi je da se kužimo i imamo iste interese. Zapravo, na putovanjima, najbolje shvatiš koliko ti netko odgovara kao suputnik.

Aktivan vs. pasivan odmor?

Definitivno aktivan. Nikad nisam shvaćao one ljude koji negdje dođu pa se tjedan dana ne maknu iz resorta. To me nimalo ne privlači, iako moram priznati, da sam na Kubi i Egiptu proveo par dana u resortu, ali je taj dio došao na kraju putovanja, kad sam već obišao sve ono što sam isplanirao.

vinko_paic_putni_spomenar1
vinko_paic_putni_spomenar1

Smještaj biram prema…

Prvenstveno prema cijeni. Uvijek se trudim pronaći smještaj po povoljnim cijenama, a da je pristojan. Ne patim od luksuza i bitno mi je samo da imam sobu s vlastitom kupaonicom te da je smještaj u centru. Dvije platforme na kojima najčešće tražim noćenje su Booking.com i Airbnb.

Turistička agencija vs vlastiti aranžman

Otkako aktivno putujem samo sam jednom išao s turističkom agencijom. Ne mogu reći da sam požalio jer cijena za nekoliko dana Italije je bila povoljna,  a imali smo i presimpatičnu vodičicu Tanju, s kojom sam ostao dobar i nakon povratka. Ipak, svako putovanje organiziram isključivo sam, jer osim što se prođe puno jeftinije, volim sam sebi isplanirati vrijeme i ne trčati s lokacije na lokacije ili iz grada u grad. Da ne govorim da se ne volim buditi ranom zorom. Tanja, oprosti!

Uspomena (dobra, a može i loša) koju nikad, ali stvarno nikad neću zaboraviti je…

Nije ni dobra ni loša, ali mi je prva pala na pamet. U Keniji sam otišao u jedno selo gdje žive lokalci i to je zaista iskustvo koje vam se ureže u sjećanje. Kućice od blata, siromaštvo i bijeda, a opet nikome od tih ljudi nije silazio osmijeh s lica i bili su uredni i lijepo obučeni.

vinko_paic_putni_spomenar1

Luksuzni smještaj vs onaj “onaj da što manje platim” smještaj?

Djelomično sam već odgovorio na ovo. Nije mi luksuz važan, koliko da je smještaj čist i uredan. Naravno, neću spavati u nekoj rupi unatoč jeftinoj cijeni. Zato prije rezerviranja dobro proučim recenzije prijašnjih gostiju i na osnovu njih odlučim bukirati smještaj.

Na putu sam ranoranioc/uspavani ljepotan…

Kad sam u Hrvatskoj volim spavati dokasno, to je i jedan od razloga zašto na poslu stalno radim popodnevne smjene. Totalno sam večernji tip. Na putovanjima mi nije problem ustajati ranije jer me ‘pere’ adrenalin, ali gotovo nikad iz hotela ne izađem prije 10-11 sati. Moj prijatelj Damir, ranoranioc, to naprosto obožava.

Mobitel je na putovanju za mene…

Koliko god bih volio biti bez njega da se odmorim, neophodan mi je. Najviše radi snalaženja po gradu pomoću Google Mapsa. Prvo što napravim kad dođem u neku zemlju je da kupim SIM karticu lokalnog operatera. Trudim se što manje čitati i pratiti vijesti, a što više fotografirati i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. To me baš veseli!

vinko_paic_putni_spomenar1
vinko_paic_putni_spomenar1

Stvari bez kojih nikad ne putujem su…

Mobitel, sunčane naočale, kupaće hlače i neka dobra knjiga.

Kofer vs. backpack?

Ako putujem negdje na par dana onda ponesem ruksak. Ako se radi o duljem putovanju onda uzimam kofer, iako se i tada trudim da u njemu bude što manje stvari.

Pakiram se u zadnji tren ili sustavno planiram danima unaprijed svoju prtljagu?

Doslovno u zadnji trenutak, obično par sati prije putovanja ili večer prije.

vinko_paic_putni_spomenar1

Moja tajna/trik za pakiranja stvari je…

Što manje stvari – to bolje.

Destinacija koja me šokirala/promijenila poglede na svijet je…

Rekao bih da je to Kenija. Nakon što sam je doživio počeo sam više cijeniti stvari i život oko sebe.

Destinacija koja me neočekivano ugodno iznenadila je…

Egipat. Nedavno sam se vratio otamo. Tako divna i posebna energija vlada u toj zemlji. Od užurbanih ulica Kaira i Aleksandrije pa do krstarenja Nilom i leta balonom iznad Doline kraljeva. Jednom mu se sigurno vraćam, jer bila je to ljubav na prvi pogled. Jednako kao i s Istanbulom, mojim najdražim gradom.

Destinacija koja me potpuno razočarala je…

Iskreno, nema takve. U svakoj destinaciji nastojim pronaći i izvući iz nje samo ono najbolje. Ono što ne volim je kad vidim brutalno visoke cijene u nekim zemljama, e to baš ne podnosim.

vinko_paic_putni_spomenar1

Mjesto gdje mi je ostao dio mog putoholičarskog srca je…

Uh. Puno je mjesta i teško mi se zaista odlučiti za samo jedno. Havana, Istanbul, Singapur, Kairo, gradovi Andaluzije (Sevilla, Granada, Malaga, Cadiz…), Lisabon, Ciudad de Mexico, Petra u Jordanu...

Svi znamo da nisu sva putovanja savršena. Moja šokantna/jeziva/opasna anegdota je sljedeća…

Uf, odmah mi pada na pamet jedna situacija koju smo Damir i ja doživjeli prije par godina u Ciudad de Mexicu. Jedne večeri poželjeli smo otići vani, uzeli smo Uber koji nas je dovezao ispred kluba, koji nažalost nije radio. Bilo je oko 22 sata i dok smo čekali novi Taxi, do nas su se odjednom na biciklima stvorila dvojica mlađih muškaraca. Samo sam vidio da su Damiru prislonili nož na vrat, mene nisu dirali, jer kad sam to vidio odmah sam počeo trčati tražeći pomoć.  Srećom, Damir kod sebe nije imao mobitel, dao je tim momcima nešto sitno pesosa, i pustili su ga. Kasnije smo od jedne gospođe čuli kako su ovakve pljačke, nažalost, uobičajene u Meksiku, a u nekim slučajevima, mogu rezultirati i smrću turista, ako nisu spremni napadačima dati novac, mobitel ili nakit. Prije putovanja u Meksiko znali smo da je na glasu kao opasnija zemlja, ali nismo ni sumnjali da bi se baš nama tako nešto moglo dogoditi. Otada smo puno oprezniji na svakom putovanju, pazimo kuda se krećemo i imamo ‘oči na leđima’. Nažalost, to nije bio jedini takav slučaj, jer mi se slična situacija dogodila i u Kualu Lumpuru. Prijateljica i ja smo se vraćali navečer prema hotelu kad joj je jedan motorist istrgnuo torbicu s ramena. 

Moj smještaj iz noćne more bio je…

U Aleksandriji je kupaonica u sobi bila prljava, a vode uopće nije bilo. No daleko je to od smještaja iz noćne more. Ne mogu kazati da sam imao loša iskustva. Ili možda jednostavno nisam toliko zahtjevan.

vinko_paic_putni_spomenar1

Najbolje/najneobičnije piće ikad

Obožavam Cubu Libre. U Španjolskoj sam nekoliko puta dnevno pio Tinto de verano. Volim i Sangriu. U Meksiku sam također pio zanimljiva pića, ali im se sad ne mogu sjetiti imena.

Najbolja/najneobičnija hrana ikad

Sve što je dobro začinjeno i papreno.

Top tri destinacije koje svatko mora posjetiti

Egipat, Turska, Kuba.

vinko_paic_

Top tri destinacije koje možeš i preskočiti

Za mene nema takvih.

Zaklopi oči i sjeti se destinacije na kojoj si bio najviše sretan. To je…

Na svakoj sam sretan.

Let, autobus, brod ili road trip?

Volim svako prijevozno sredstvo, a najdraži su mi avion i brod.

Kad imam putne noćne more sanjam…

Da se ruši avion.

vinko_paic_putni_spomenar1

Na putovanjima uvijek kupim…

Majice, šalice, magnetiće i autentične suvenire. Ako imam mjesta u koferu ponesem i neko piće.

Najvažnija stvar koju sam naučio na putovanjima je…

Cijeni svaku sekundu života i uživaj u njemu što više možeš.

Nastavi čitati i druge putne spomenare:

  1. Damir_vujnovac_putovanja-min
  2. putoholicari
  3. take_you_to_sandra_petrac