Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila Austriju, a da nije isprobala i za poklone svojim najmilijima kupila najpoznatije Mozart kugle poznatog austrijskog brenda Mirabell. Čak i ako nisi obožavatelj marcipana, nekako je u tvom koferu uvijek završilo barem jedno pakiranje zlatno-crvenih kuglica. 

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne sektore, a definitivno je razoran učinak imala na turizam zemalja diljem svijeta. Turizam nisu samo smještajni kapaciteti, ponuda ugostiteljskih objekata i kulturnih ustanova, turizam su i brojni suveniri dotične zemlje. 

Kako Bloomberg piše zbog razornog učinka koronavirusa na turizam, Mirabell je proglasio bankrot, a regionalni sud u Salzburgu je pokrenuo stečajni postupak. 

Kao glavni razlog bankrota Mirabell navodi pandemiju koronavirusa zbog koje je pao broj turista u Austriji, a to je neminovno utjecalo na prodaju jednog od najpoznatijeg austrijskog suvenira. Uz to navode i probleme međunarodne distribucije, brojne druge troškove kao i otkazivanje brojnih događaja u zadnje dvije godine. Čini se da najpoznatije Mozart kugle odlaze u prošlost!

No, budi bez brige. Mirabell Mozart kuglice su možda najpoznatije, no one nisu jedine kuglice. One plave, koje mnogi nazivaju originalnim kuglicama, i dan danas se proizvode ručno u srcu Salzburga. 

Kako su nastale famozne Mozart kugle?

Jedna od najpoznatijih austrijskih slastica nastala je u Salzburgu. Prvi ju je proizveo slastičar Paul Fürst davne 1980. godine. Kuglicu od marcipana je uz malo pistacija zamotao u nugat, kuglicu stavio na štapić i zaronio je u čokoladu. Kada se čokoladna glazura ohladila, skinuo je štapić i dobio svoju prvu Mozart kuglicu. 

Mnogi vjeruju kako je Fürst ciljano išao izraditi slasticu posvećenu Mozartu, no priča govori kako ga je zapravo slojevitost kuglice posjetila na Mozartove kompozicije te je njemu u čast slasticu nazvao Mozart kugla. Uskoro su njegovi sugrađani poludjeli za kuglicama, a vijest o nevjerojatno ukusnoj slastici obišla je ostatak Austrije. 1905. slastičar izlaže u Parizu Mozart kuglice i osvaja zlatnu medalju. 

Uskoro su brojni slastičari i veće tvrtke krenule u proizvodnju Mozart kuglica, a Fürst je čak tražio da se zaštiti ime Mozartkugeln. Sudski proces se toliko zakomplicirao da je na kraju odlučeno da to ime mogu koristiti sve austrijske kompanije i pokoja njemačka. 

Sami Fürst je shvatio koliko mu se razvija posao te da nije sposoban sam proizvoditi toliku količinu. Stoga je sklopio ugovor s firmom Rajsigl koja nakon Drugog svjetskog rata postaje Mirabell koja je (bila) drugi najveći proizvođač Mozart kuglica.

Slastičarnica Fürst i danas postoji i jedina ručno izrađuje prema originalnoj recepturi poznatu austrijsku slasticu. 

Osobno sam svoje prve Mozart kugle probala upravo u Fürst slatičarnici i oduševile su me na prvi zalogaj. Osobno nisam veliki obožavatelj marcipana, no kupila sam kuglice za poklone, ali i jedan paket za sebe. Stoga ako te put odvede u Salzburg, nipošto nemoj propustiti kušati ovu fantastičnu slasticu.

Naslovna fotka: Instagram @allegra_guastella @maria_jose_mier

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. Advent-u-Zagrebu-2017-J.-Duval.
  2. austrija_skijanje
  3. yum_pastry_shop