Hrvatski planinarski savez je na svojoj službenoj stranici objavio kako u nedjelju 20. ožujka organizira planinarski izlet za osobe s invaliditetom. 

“Radna skupina za osobe s invaliditetom u Komisiji za vodiče poziva zainteresirane na planinarski izlet HPD-a Željezničar, Zagreb ‘Pruži mi ruku – zajedno do Oštrca’ u nedjelju 20. ožujka. Izlet ‘Pruži mi ruku’ namijenjen je osobama s invaliditetom koje se žele kretati u planini, a svjesne su svojih ograničenja i nesvjesne svojih mogućnosti! Kao planinarska podrška na izletu će sudjelovati planinarski vodiči i članovi HPD Željezničar s planinarskim iskustvom puni strpljenja i razumijevanja – složni u cilju da pruže planinarsku ruku i pomognu tijekom hodanja!”, piše u objavi

Sama dionica nije tehnički zahtjevna, nema izrazitih strmina nego se blago uspinje. Tempo hodanja će biti prilagođen mogućnostima sudionika, a predviđeno trajanje je oko četiri sata. 

“Od opreme je potrebno imati čvrste cipele za kretanje u prirodi (preporuka su gojzerice), ruksak (voda, rezervna odjeća, hrana, osobne stvari) i planinarske štapove. Ispod vrha Oštrca nalazi se planinarski dom Željezničar opskrbljen hranom i pićem.”

Organizatori ističu kako je prilikom prijave potrebno pojasniti posebnosti invaliditeta jer će te informacije odrediti broj sudionika na izletu. 

Sudjelovanje na izletu neće biti uskraćeno osim u slučaju kada se radi o Vašoj i pratiteljskoj sigurnosti te nemogućnosti osiguranja primjerene pratiteljske podrške tijekom hodanja o čemu odluku donose vodiči izleta. Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da izletu pristupa na osobnu odgovornost, i da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodiči imaju pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.”

Svi zainteresirani se mogu prijaviti do petka 11. ožujka, a prijave je moguće izvršiti na: 

Željko Brdal – mobitel 091 517 17 47
Sonja Šikić – mobitel 095 83 888 70

Izvor: HPS