Volonteri su ovog ožujka u sklopu nove sezone „Šumoboraca” posadili čak 8000 novih sadnica hrasta. Akcija se odvila u šumi Marča kod Kloštar Ivanića i u šumi kod Draganića.

U pitanju je hvalevrijedna kampanja volonterskog programa pošumljavanja koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog programa neutralizacije ugljičnog dioksida sadnjom stabala. Projekt provode Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena.

Projekt se sastoji od akcija pošumljavanja u kojima sudjeluju izviđači, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ali i svi drugi zainteresirani građani. Također, u sklopu projekta se održavaju edukativne radionice u školama na temu klimatskih promjena, važnosti šuma i zaštite okoliša.

boranka_nagrada

Savez je svoje prve akcije s „Šumoborcima“ započeo krajem prošle godine kada je u nepuna dva mjeseca više od 1500 Šumoboraca, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, posadilo 26.000 novih sadnica na lokacijama u okolici Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i na otoku Čiovu. Uz akcije pošumljavanja, održane su i 24 edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama u suradnji s udrugom Tatavaka, Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite.

Kroz kampanju „Šumoborci“, omogućavamo djeci i mladima, ali i svima drugim zainteresiranima, da uz pomoć šumarske struke posjete šume, uče o njihovoj važnosti, ali i ranjivosti te uvide da su klimatske promjene prisutne svugdje oko nas. Pritom, sadnjom novih sadnica zajedno pomažemo obnovi šuma i nastanku novih šumskih sastojina koje ćemo ostaviti generacijama iza nas“, kazao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

park_suma_golubinjak

Iz Hrvatskih šuma naglašavaju pak kako Hrvatske šume godišnje posade preko 9 milijuna sadnica, ali da je svaka sadnica koju dođu posaditi volonteri izuzetno vrijedna jer pomaže u podizanju svijesti o važnosti šuma i brizi za okoliš. Već ovog tjedna akcije pošumljavanja se nastavljaju uz pomoć stotina novih „Šumoboraca“ i tisuća novih posađenih sadnica, a najavljeno je kako je cilj posaditi 80.000 sadnica na više lokacija u Hrvatskoj.

Još odličnih inicijativa pronađi ovdje:

  1. boranka_nagrada
  2. shibesu
  3. horvatove_stube
  4. gume_ucka