Međunarodni dan planina obilježava se u cijelom svijetu 11. prosinca. Ove godine, tema je održivi turizam, a jedan od ciljeva je promovirati zaštitu krajolika i njegovu bioraznolikost. Hrvatske planine, među kojima je i Učka, jedinstvene su u svijetu, jer ih karakterizira velika bioraznolikost na relativno malom području. Globalno, s obzirom na sve veći utjecaj čovjeka na prirodu, važno je da sačuvamo naše planine ne ostavljajući tragove u prirodi. 

Tim povodom, Park prirode Učka organizirao je ekološku akciju prikupljanja iskorištenih, starih automobilskih guma, koje su odbačene duboko u šumama Učke i na širem području Parka. 

gume_ucka1

Služba čuvara prirode Javne ustanove Park prirode Učka nekoliko je mjeseci prikupljala odbačene gume, često i na teško pristupačnim lokacijama. Do kraja akcije sakupljeno je gotovo četiri tone guma, koje su iz Parka odvezene na reciklažu tehnološkim postupkom. 

ucka_gume

Automobilskim gumama nije mjesto u prirodi. Veliki su zagađivači i imaju izrazito negativan utjecaj na okoliš. Za razgradnju jedne gume potrebno je 50 do 80 godina, a s obzirom na to da su gume napravljene dobrim dijelom od umjetnog materijala, kemijskih dodataka i punila, njihovom razgradnjom toksični materijali završavaju u tlu, što može imati vrlo negativan utjecaj na vode krškoga podzemlja Učke.

Iskorištene gume svatko može besplatno predati tvrtkama koje se bave prijemom i reciklažom starih guma. Recikliranje guma smatra se ekološki prihvatljivim, jer se tijekom procesa proizvodi sirovina koju je moguće ponovno koristiti za proizvodnju novih proizvoda, poput gumenih podloga, sportskih terena, građevinskih materijala… Tako čuvaju se prirodni resursi te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš.  

FOTO: PR

Otkrij odlične staze unutar Parka prirode Učka:

  1. brdugac_korita
  2. land_art_ucka
  3. mala_ucka_brgud
  4. poklon_vojak
  5. brsec_sisol