Možda ovaj vikend i nije bilo baš proljetno vrijeme u Hrvatskoj, no proljeće je stiglo, a s njime i brojne znamenitosti otvaraju svoja vrata. Park prirode Medvednica je tako ponovno otvorio vrata špilje Veternice i rudnika Zrinski. 

Na svojim društvenim mrežama Park prirode Medvednica je objavio kako su špilja Veternica i rudnik Zrinski u subotu 09. travnja otvorili svoja vrata posjetiteljima, a ove znamenitosti se mogu posjetiti od 10 do 16 h.

Cijena ulaznice za špilju Veternicu iznosi 40 kn za odrasle, 20 kn za djecu, a obiteljska ulaznice iznosi 100 kn. Špilja ima čak sedam kilometara razgranatih kanala što ju čini po veličini šestom špiljom u Hrvatskoj. Posjet uz stručnog vodiča odvija se unutar prvih 380 metara špilje. Dok su nekoć u Veternici živjeli špiljski medvjed, leopard, hijena i špiljski lav, danas je ona dom šišmiša. 

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt, a rudnik Zrinski je otvoren u 16. stoljeću. Cijena ulaznice iznosi 20 kn za djecu, 25 za odrasle, a obiteljska ulaznica iznosi 50 kn. 

“Brojni posjetitelji u šarenim kacigama slušaju priče vodiča o teškome radu u rudniku, sa zanimanjem prate razgovor rudara i njihova upravitelja – bergmeistera o nesreći koja se upravo dogodila dok promatraju njihove drvene skulpture, osluškuju zvukove kapanja vode i udaraca čekića u stijenu te puni strahopoštovanja dodiruju oruđe kojim se u ono doba radilo u rudniku”, piše na službenoj stranici Parka. 

Naslovna fotka: Unsplash

horvatove_stube

A kada si na Medvednici, otkrij još zanimljivih lokacija:

  1. Kameni_Svati_medvednica
  2. moje_sljeme
  3. brestovac_staza_55