Aktivni odmor u kojem uživaš i dušom i tijelom u kombinaciji s predivnom i jedinstvenom prirodom razlog je zbog kojeg će mnogi otputovati u Srbiju. Zelenilo, moćne rijeke, brda i planine, staze za šetanje i vožnju biciklom, a uz to i kulturno bogatstvo kraj kojeg vrijedi stati i odmoriti – idealan odmor u toplo doba godine! Posebnu pozornost privlače mnogobrojni nacionalni parkovi Srbije, a ja izdvajam dva koja bi svaki ljubitelj prirode trebao posjetiti barem jednom. 

U Srbiji je priroda blagorodna i raznovrsna – od širokih tokova rijeka i ravnica na sjeveru, preko uzbudljivog centralnog dijela ukrašenog voćnjacima, do monumentalnih riječnih kanjona i planinskih vrhova.

Djerdap_srbija
FOTO: Luka Šarac

Takvo okruženje zove na avanturu! Uzmi vesla te se spusti niz rijeku ili pak uzjaši konja i obiđi netaknutu prirodu u kojoj ta plemenita životinja najviše uživa. 

Više voliš mirnije aktivnosti i opuštanje? Onda slobodno zabaci udicu na Dunavu ili Savi, promatraj i fotografiraj rijetke vrste ptica i životinja. Uživaj u šetnji.

Srbija_Banjska_Stena
FOTO: Branko Radičević

U prirodi Srbije ima mjesta za sve: avanturiste, rekreativce, kreativce, ali i one koji se samo žele opustiti i uživati punim plućima.

Iz mnoštva prirodnih ljepota Srbije, izdvajam mjesta koja nikako ne smiješ propustiti i u kojima ćeš provesti predivne i nezaboravne trenutke! 

Nacionalni park Tara 

Planinu Taru i njenu raznoliku prirodu najveći je europski sisavac, mrki medvjed, izabrao za svoj dom. Zašto je tako, dođi i uvjeri se sam. 

Postoje organizirane ture za promatranje medvjeda u divljini. Ovaj neobičan i živopisan svijet okružen je rijekom Drinom, nalazi se na zapadu Srbije, na planini obrasloj četinastim šumama, prošaranoj pješačkim i biciklističkim stazama za sve uzraste i razine fizičke spreme. 

Banjska_Stena_srbija
FOTO: Aleksandra Milutinović

Predivni vidikovci, planinska jezera, preko 50 registriranih vrsta sisavaca i 150 vrsta ptica… sve te to čeka na Tari. Staze za šetnju i uživanje u prirodi su Rača, Jarevac i staza do Banjske Stene, gdje se nalazi najpoznatiji vidikovac na Tari, sa spektakularnim pogledom na jezero Perućac, a tu je i zaštićeno područje “Crveni potok – Tepih livada”. 

srbija_Banjska Stena
Foto: Branko Radičević

Od vidikovaca s kojih se pružaju fascinantne panorame na planinu i jezera, vrijedi spomenuti i Bilješku Stenu, Crnjeskovo, Oslušu i Sjenič.  

Nacionalni park Đerdap 

Što se dogodi kada se sudare vodeni div i planinski masiv, a nitko se ne želi povući? Nastane Đerdap, najveća klisura probojnica u Europi. Karpati se nisu povukli, ali je ogromna snaga Dunava pronašla svoj put. 

Možda najbolji način da se uživa u ljepotama Đerdapske klisure je vožnja brodom, uz sunce koje te obasjava dok uživaš u piću na terasi. 

Dunav_djerdap_vidikovac
FOTO: PR

Ako nisi ljubitelji riječnog krstarenja, u Đerdapu možeš uživati u vožnji automobilom, biciklom ili pješice, a kad se popneš na vidikovce, svijet predivne prirode vidiš očima orla. 

U Nacionalnom parku Đerdap sadržaja ne nedostaje. Tu su jedinstvene zelene litice, impozantna tvrđava Golubački grad na mjestu gdje je Dunav najširi, ali i najpoznatije arheološko nalazište u Srbiji u moderno i kreativno uređenom muzeju Lepenski vir… Za svakoga po nešto! 

Djerdap_srbija
FOTO: Luka Šarac

Iako je Srbija kao destinacija nadaleko poznata po noćnom provodu, sjajnoj gastronomiji i bogatoj kulturi, njezina priroda također je fascinantna pa joj svakako treba posvetiti pažnju. 

A odakle bolje krenuti nego od najljepših bisera koje je načinila kreativna srpska priroda?

Naslovna fotka: Branko Radičević

srbija_vidikovci