Brdo knjiga, prvi hrvatski i regionalni festival planinske i planinama inspirane književnosti započeo je u četvrtak 12.5.2022. u Samoboru, uz svečano otvorenje u Centru za mlade Bunker.

Prvi je dan festivala od jutra gradu ponudio bogat program za sve generacije, počevši u Samoborskom muzeju i nastavljajući se u Srednjoj strukovnoj školi. Poslijepodne je privukao veliki broj Samoboraca i gostiju koji su uživali u otvorenju dviju izložbi i događanjima na pozornici.

Kroz cijeli dan i večer bogatog i inspirativnog programa svojim su predavanjima, radionicama, izložbama, čitanjima knjigama i pozivima u planine sudjelovali Darko Berljak, predsjednik HPS-a, Jadran Kapović i Vladimir Novak Dado (HGSS), Robert Pjajčik (Hrvatske šume), Davorin Mance (Fotoklub Čakovec), Siniša Golub (Javna ustanova Međimurska priroda) i Zehrudin Isaković, pisac planinarskih vodiča koji je nadahnuto i informativno predstavio najljepše planine BiH.

Na elegantnoj pozornici uređenoj u šumsko-planinskom stilu festival je otvoren uz scensko čitanje priča Milana Majerovića-Stilinovića. Uz pratnju pijanista Mateja Meštrovića i posebne audio-vizualne dodatke, publika je uživala u zvucima i prizorima s planina.

Ugodna i nadahnuta atmosfera obilježila je prvi dan festivala, pa je za očekivati da će Brdo knjiga u sljedećim danima samo rasti, zaključak je posjetitelja koji su stigli s raznih strana zemlje. 

Njegov se program nastavlja: zaključno s nedjeljom 15. svibnja u Samoboru te u okolnom Samoborskom gorju i Žumberku održat će se više od 20 književnih, planinarskih i interaktivnih događanja za sve generacije koje vole planine i knjige. Razgovori s piscima i gorskim kreativcima, praktične radionice, predstavljanja knjiga i organizirani izleti  – Brdo knjiga ima za svakog ponešto. Treba samo krenuti.

Više o ovom odličnom festivalu i programu koji te čeka, pročitaj ovdje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *