Ako si poput mene veliki ljubitelji knjiga i planina, onda u svoj kalendar obavezno označi sredinu svibnju jer se tada u Samoboru i Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje organizira prvi hrvatski regionalni festival knjiga i planina odličnog naziva Brdo knjiga. 

Ovo proljeće, točnije od 12. do 15. svibnja u organizaciji tvrtke Libricon d.o.o., specijalizirane za planinarsku i putopisnu literaturu, svi ljubitelji planina i planinarenja uživat će u druženju uz planinarsku literaturu, edukativne radionice za djecu i odrasle, organizirane izlete i još puno toga. 

Brdo knjiga okuplja autore koji su svoju pisanu riječ posvetili ljepoti planina, a na festivalu te čeka i informativna i praktična literatura u obliku dnevnika, vodiča i putopisa…

Krenuvši u ovaj projekt, imali smo u prvom redu želju čvršće povezati planine i knjige i tu vezu popularizirati u javnosti. Od samog početka zamišljamo ga kao ugledni međunarodni festival koji će spajati planine i umjetnost, festival čiji će program dovoditi ugledna hrvatska i međunarodna imena iz svijeta planinom inspirirane literature, festival koji će svojim događanjima privlačiti brojne posjetitelja iz bliže i dalje okolice, festival koji će uvođenjem zemlje-partnera svoj doseg proširiti na susjedne planinske zemlje (Slovenija, Austrija, Italija, Bosna i Hercegovina…). Uzevši u obzir planirani razvojni koncept festivala, kao idealan domaćin nametnuo se Samobor – grad uz koji je vezan začetak hrvatskog planinarstva i koji to naslijeđe i dalje brižno njeguje; grad s dugom turističkom tradicijom, grad na korak do glavnog grada, okružen gorjem i u blizini alpskih zemalja, grad prometno dobro povezan… jednom riječju grad koji bi mogao ‘disati’ s ovakvom manifestacijom”, objasnili su organizatori na svojoj službenoj stranici

Brdo knjiga ugostit će brojne poznate autore, poput Ede Popovića, Marije i Andreja Štremfelja, Zehrudina Isakovića, Alana Čaplara, Ivana Juretića i brojnih drugih. Hrvatski planinarski savez će predstaviti izložbu stare planinarske literature i prezentaciju o tradiciji i djelatnostima HPS-a. 

Sve posjetitelje u Centru za mlade Bunker čekaju i brojne radionice gdje možeš doznati mnogo korisnih savjeta o pripremi za planinarski izlet i odabiru planinarske opreme. Organizatori nisu zaboravili ni na mlađe ljubitelje planina. U parku ispred Samoborskog muzeja održavat će se radionice namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima. 

Sve će razveseliti i prigodni popusti na planinarsku avanturu. Idealna prilika za obnovu kućne biblioteke. 

baska_bracol

Naravno, kada je u pitanju festival knjiga i planina, ne smije se zaboraviti ni planinarski izlet. Uz stručno vodstvo u subotu 14. svibnja održat će se izlet na Žumberak, a u nedjelju 15. svibnja ide se na Japetić. 

Sve informacije o ovoj zanimljivom festivalu možeš doznati na službenoj stranici

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih priča:

  1. planinarski_vodic_po_hrvatskoj
  2. fruga_art_trail
  3. premuziceva_staza
  4. planinarsko_skloniste_ucka