Svatko tko je barem jednom imao priliku planinariti na otoku Rabu, sigurno se zaljubio u staze na prve korake. Osobno sam prije par godina provela jedan aktivni vikend na Rabu u sklopu kojeg smo ostvarili uspon na Kamenjak, prošli dio Premužićeve staze te izlet završili na Rajskoj plaži. Otok Rab postaje bogatiji za jednu izuzetno zanimljivu stazu – Fruga Art Trail iza koje stoji međunarodna umjetnička kolonija. 

Kako Novi list piše iza projekta stoji poznata nirnberška asocijacija Der Kreis, najvažnija i najutjecajnija skupina umjetnika iz njemačkog grada Nürnberg. Der Kreis je u suradnji s turističkim zajednicama Grada Raba i Općine Lopar te Planinarskim društvom Kamenjak Rab i Istraživačkim razvojnim centrom Rab-Lopar, organizirali tijekom travnja veliki međunarodni simpozij umjetnika koji su svoja umjetnička djela uklopili u okoliš Fruge. 

Čak 35 umjetnika iz cijelog svijeta se okupilo na Rabu gdje do 23. travnja rade na kreiranju polutrajnih i privremenih umjetničkih instalacija. Pri tome koriste isključivo prirodne materijale i one koji se nalaze na samoj lokaciji. 

Umjetnici nisu dobili zacrtane teme, no ono što je najvažnije je održivost izvedbe njihovih djela te uklapanje u krajolik. Umjetnici nisu smjeli negativno utjecati na prirodu nego je samo obogatiti svojim idejama. 

Autori Umjetničke staze Fruga vjeruju kako će ona dodatno obogatiti outdoor ponudu Raba. Dio umjetničkih djela, posebice velike krajobrazne instalacije od kamena, ostaju i nakon što umjetnici napuste Rab. Neka djela su privremena, a neka su vidljiva samo virtualno. Ekipa će kreirati i QR kodove, a na službenoj web stranici naći će se svi podaci za ovu stazu. 

Službeno otvaranje Fruga Art Traila dogodit će se 22. travnja kada ekipa poziva sve zainteresirane da se u popodnevnim satima s njima upute u šetnju umjetničkom stazom. 

FOTO: Unsplash

bracol_krk
osorscica_losinj